HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Souboj na špici tabulky energetici nezvládli

HC Mountfield - HC Energie 4:2 (3:0, 0:2, 1:0)
ČESKÉ BUDĚJOVICE - V souboji prvního celku s druhým nenechali domácí nic náhodě a v desáté minutě již vedli o tři branky. Luxusní náskok Českobudějovické uspokojil a zlepšený výkon energetiků ve druhé části znamenal snížení na rozdíl pouhé branky. Další šance Energie však zůstaly nevyužity, naopak domácí se radovali po trefě do prázdné branky. Hosté tak teprve po druhé v sezoně poznali hořkost porážky v základní hrací době. Branku a nahrávku zaznamenal karlovarský ostrostřelec David Zucker.
Extraliga juniorů, 18. kolo, so 28.10.2006, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
4:2
3:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 8. Stejskal (Rod, Ferebauer), 10. Havran (Slavík), 10. Slavík (Zíb, Červený), 60. Slavík (Červený, Ferebauer) - 33. Tomiš (Zucker), 36. Zucker (Baran, Tomiš). Rozhodčí: Ondřej - Matějček, Dančišin. Vyloučení: 12:10, navíc Kuběna (KVA) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 89.
České Budějovice: Kovář - Parýzek, Klíma, Zíb, Havran, Předota, Bílek - Feferle, Slavík, Červený - Ferebauer, Stejskal, Rod - Formánek, Hájek, Sekera
Karlovy Vary: Závorka (10. Benda) - Boguský, Satora, Zmeškal, Novák, Mašek, Tollinger - Zucker, Baran, Tomiš - Topinka, Polák, Mareček - Sláma, Bauer, Šnajdr - Rohan, Budínský, Smolík

Komentář k utkání

Sobotní utkání mělo mnohá „nej“. Souboj nejlepších obran, nejlepších brankářů a nejlepších dvou týmů české extraligové skupiny. První velkou příležitost si vypracoval karlovarský Zucker, ale připraveného Kováře trefil do pravého betonu. V sedmé minutě hráli Jihočeši dvojnásobnou přesilovku. Ve třech se karlovarští ještě ubránili, ale v klasickém oslabení už inkasovali. Rod vybojoval kotouč za bránou a před Závorkou připravený Vladimír Stejskal trefil do růžku – 1:0. Při vyloučení Předoty a hostujícího Slámy se ve čtyřech měnilo skóre podruhé. Ještě v obranném pásmu Západočechů zachytil touš Martin Havran, vypálil, a nad betonem brankáře Karlových Varů si černá guma našla cestu do sítě – 2:0. Za půlminutu už upalovala brankářská jednička Tomáš Závorka na střídačku. Zíb vystřelil od modré brankáři na vyrážečku, kde Závorka také puk ztlumil a přikryl. Jenže si nevšiml, že se puk už dávno povaluje v brankovišti – školáckou chybu potrestal Josef Slavík - 3:0. Hosté se však zmohli na odpor. Vynutili si vyloučení domácích a hráli přesilovou hru pěti proti třem, nejprve minutovou a poté dokonce dvouminutovou. Bezchybný Kovář ale beznápadité a čitelné střelce jednoduše vymazal.

Druhá třetina patřila hostům z Karlových Varů. Výborný pohyb a větší přesnost v kombinaci je ale paradoxně do vážnějších šancí nedostala. Naopak domácí hráli přesilovou hru, ve které ale konečně udeřili hosté. Norbert Tomiš v nájezdu na Kováře vyvolal v obraně Budějovic takový zmatek, že si Tomáš Rod smolně holení usměrnil puk do vlastní brány – 3:1. Koncem druhé dvacetiminutovky se Karlovarští dostali opět do hry. Možná trošku laxní přístup budějovické sestavy potrestal David Zucker. Situaci dvou proti jedinému obránci společně s Baranem vyřešil nejlépe jak mohl. Kovář na přesnou střelu do protipohybu nezareagoval – 3:2. Šanci srovnat s českobudějovickým soupeřem krok mohl využít západočeský útočník Rohan. Jakub Kovář mu ale šanci svou hokejkou z jeho čepele hole odpálil do koutu kluziště v Budvar aréně.

Zajímavé utkání mohl ve třetím dějství nejen herně, ale i brankově, vyrovnat Jiří Novák nebo Martin Baran. Výborný Kovář ale stále precizně ničil hosty z lázeňského města. Další přesilová hra Varů znamenala ostřelování domácí brány. Ve střelbě od modré se činili zejména Boguský a Tomiš, ale mířili vždy těsně mimo tyče. Hosté byli aktivní, snaživý, ale v šancích netrefovali domácí klec. V závěru se ještě odhodlali pro hru bez brankáře. Po šikovném lobu Rudolfa Červeného z vlastní obranné třetiny se k puku mezi dvěma obránci prosmýkl Josef Slavík a pečetil vítězství HC České Budějovice – 4:2. Jihočeši prodloužili sérii výher na jedenáct, naopak hosté z Karlových Varů potřetí za sebou prohráli, což se jim v této sezóně ještě nestalo.

Ohlasy trenérů

Milan Černý, trenér HC České Budějovice: Hrál první s druhým a my jsme na to zapomněli po první třetině, když jsme vedli 3:0. Zapomněli jsme na to,že hrajeme s opravdu kvalitním družstvem a otevřeli jsme to dozadu, dostali jsme dva góly a tím jsme si zápas zkomplikovali. Na druhou stranu jsme rádi,že ve třetí třetině jsme nezpanikařili, dokázali jsme to uhlídat, šli jsme do třetí třetiny s tím, že chceme přidat góla nebo neinkasovat. Jsme rádi za výsledek proti tak kvalitnímu mužstvu, pustili jsme je do hry a oni dokázali, že hrát umějí. Viděli jsme kvalitní utkání, s druhou třetinou jsme hrubě nespokojeni, na druhou stranu byla atraktivní pro diváky. Máme morálku v oslabeních a výborného gólmana, to jsou předpoklady k neinkasování v oslabení. A samozřejmě oslabení jsou i otázkou štěstí.

Vyjádření trenéra Karlových Varů se nám nepodařilo získat.