HC Energie Karlovy Vary

Energetici se mohou spolehnout na podporu diváků i na stadionech soupeře

KARLOVY VARY - Oproti posledním letům se atmosféra na zimním stadionu v Karlových Varech výrazně zlepšila. Velký podíl na tom má především aktivita skalních fanoušků, sdružených ve dvou karlovarských fanklubech. Novou krev mezi západočeskými příznivci představuje uskupení Neofans, jejichž hlouček můžete potkat i na cizích zimních stadionech, na které hokejisté HC Energie v rámci extraligy zavítají. O představení aktivit Neofans jsme poprosili jejich vůdčí postavu, Pavla Janečka.
Karlovarské fanouškovské jádro se svým týmem skutečně cítí a snaží se mu vyjádřit podporu i na kluzištích soupeře. „Letos jsme s týmem HC Energie absolvovali všechny výjezdy na hřiště soupeřů. Jedinou výjimkou byly Vítkovice. Hrálo se totiž v úterý a nikdo z nás se nemohl v práci nebo ve škole uvolnit na dva dny,“ přiznává účast na naprosté většině extraligových zápasů Karlovarských Pavel Janeček.

Na domácích zápasech se fanklub prezentuje iniciativou při hlasitém povzbuzování a také přípravou nejrůznějších choreografií. Ty jsou sice občas mírně ostřejšího rázu, téměř vždy však pobaví. „Inspiruje nás celá řada věcí. Od aktuálního dění, přes historii města (Plzeň bombardují letadla s čísly karlovarských útočníků), až po reakci na prohlášení soupeře vůči Varům. Podnětů je většinou opravdu mnoho a často zkoušíme nejrůznější choreografie i navzájem kombinovat. Největší zásluhu na návrzích má určitě Honza Zíka, aktivně se podílejí i další naši členové,“ popisuje nesnadnou přípravu zápasové produkce.

Jádro karlovarských fanoušků si klade za hlavní cíl své činnosti především zlepšení úrovně povzbuzování. „Chtěli bychom obnovit tradici fandění, vytvořit pořádný kotel, který požene kluky dopředu. Chceme se zkrátka stát tím šestým hráčem! A také by jsme chtěli, aby fanoušci spíše kluky povzbudili, než aby je sráželi nadávkami a nesmyslným pískáním,“ připomíná špatný přístup některých příznivců ve chvílích, kdy se týmu nedaří.

Oddanost Energii je patrná i z Pavlových slov hodnotících jeho vztah k hokeji: „Můžu říct, že hokej je náš život. Alespoň když mluvím za Neofans. Nedokážeme si představit, že bychom žili bez hokeje nebo nejeli na derby s Plzní. Většina z nás prostě dýchá pro náš klub. Jinak bychom také určitě nejezdili na zápasy do Vsetína nebo Zlína.“

Trochu zlé krve nadělaly ve vztahu Neofans a ostatních fanoušků protiplzeňské šály, kterými se karlovarští skalní příznivci zdobí: "Vím, že nás za to hodně lidí odsuzuje. Ale na druhou stranu za mnou na hokeji zase docela dost fandů přichází s tím, že by šálu také rádi měli." Šála s přeškrtnutými znaky hokejového a fotbalového klubu z Plzně jsou výsadou Neofans, do běžného prodeje se nedostane. "Tato šála je dále neprodejná. Kdo jí chce, musí být naším členem."

Celodenní výlet až pod střechu vsetínského Lapače.

Pořádné povzbuzování si žádá dobrý výhled.

Společné foto po vítězném zápase.

Ale doma je nejlépe.