HC Energie Karlovy Vary

Zabere domácí pohoda i na Slavii?

Šest zápasů doma a šest venku chybí odehrát karlovarským hokejistům do konce základní části, ve které mohou zaznamenat historický úspěch pro lázeňské město. V úterý přijede na zimní stadion v Dolní Kamenné Slavia Praha, další z vlčáků, který se snaží Energii předstihnout na pátém místě. I když Energie ani přes případnou porážku v tabulce neklesne, bude hrát o udržení příjemného náskoku na skupinu pronásledovatelů. Varovně zdviženým prstem před úterním utkáním budiž fakt, že v letošních vzájemných zápasech Karlových Varů se Slavií vyhrávali vždy hosté. Změní Energie "tradici"? Doma neprohrála už desetkrát v řadě.

Hon na čelo

Slavia po většinu základní části usilovně a pracně koriguje ztrátu, kterou utrpěla hned v úvodu sezóny, když v první čtvrtině vyhrála pouze třikrát. Vzestup se jí i přes problémy v obraně a s brankáři daří zejména díky dobré formě útočníků, a tak se Slavia prodrala ze dna až na šesté místo, zaručující přímý postup do play-off. Přesto se vršovický kádr nevyvaruje nevyrovnaných výkonů. Slávisté jsou schopni porazit Pardubice 7:2 a vzápětí prohrát s Kladnem 2:6.

Silná hlavně venku

Více než v Sazka Areně jdou obavy ze Slavie na ostatních stadionech po České republice. Nepohoda v moderní hale, která si nezískala srdce mnoha fanoušků, jako by se promítla i do výkonů domácího týmu. Jenže zatímco v domácím prostředí patří Slavii až 11. místo, v utkáních venku dosud posbírala druhý nejvyšší počet bodů.

Odchody a protesty

Jedním, kdo doplatil na neuspokojivé výkony a možná i na nutnost finančních úspor po změně v majetkových poměrech klubu, je bývalý brankář Karlových Varů Petr Franěk. Ostřílený gólman byl na podzim nahrazen v rámci jednoho z nejzajímavějších obchodů Adamem Svobodou z Pardubic. Ten sice také mezi třemi tyčemi s úspěšností zákroků 91% nezáří, to už ale Fraňkovi angažmá nevrátí. Přesně na Nový rok podepsal Franěk smlouvu v německém Iserlohnu, kde se hraje nejvyšší soutěž našich západních sousedů.

Daleko více než Fraňkův odchod rozbouřil vody přestup zkušeného útočníka Tomáše Vlasáka do švédského Linköpingu. Toto předvánoční rozhodnutí rozhodně nepřispělo ve Slavii k adventní náladě. Mediální přestřelku mezi generálním manažerem a trenérem Růžičkou a hráčem samotným hltali všichni fanoušci bez rozdílu klubového vyznání. A ti slávističtí dali svými transparenty při domácím utkání jasně najevo svou nespokojenost. Nebylo to v tomto ročníku poprvé, kdy alespoň tímto způsobem protestovali proti politice vedení.

Marodi

Oba úterní soupeři se musí vyrovnat s absencí dvou dlouhodoběji zraněných hráčů. Na poslední vzájemný souboj nevzpomíná rád Milan Kraft, který si do Sazka Areny dojel pro zlomeninu klíční kosti. K němu přibyl v posledním domácím zápase se zraněním v obličeji Jaroslav Kristek. Na straně Slavie chybí obránce Tomáš Žižka a na marodce ho doplnil s vykloubeným ramenem i útočník a juniorský reprezentant Vladimír Sobotka.

Poslední kolo

Bílí tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branka Energie: 21. Pech.

HC Slavia Praha - HC Lasselsberger Plzeň 3:4pp (0:2, 2:1, 1:0 - 0:1)
Branky Slavie: 21.Vondrka (Kolařík), 23.Sup (Rataj), 44.Bednář (Hlavačka).

Oba týmy ve svém posledním zápase prohrály, ale Slavia získala alespoň bod. Energie sice zanechala bojovný dojem na ledě vedoucího Liberce, jenže o případný zisk přišla pět minut před koncem v oslabení. Slávisté se doma nejprve ocitli pod tlakem Plzně bojující o předkolo play-off, nakonec však zlepšeným výkonem dokázali dovést zápas do prodloužení. V něm i přes velkou převahu domácího celku ukořistili bod navíc hosté.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Aktuální umístění5.
Letošní zápasy40 – 23(7) 17(4) – 103:89 – 66 b
Nejproduktivnější hráč29 bodů – Petr Kumstát (17+12)
Nejlepší střelec17 branek – Petr Kumstát
Nejlepší nahrávač12 asistencí – Petr Kumstát a Václav Skuhravý
Nejtrestanější hráč124 TM – Václav Skuhravý
Nejlepší v +/-+13 bodů – Václav Skuhravý
Úspěšnost brankářůLukáš Mensator 93,85% 2,30 g/z
Lukáš Sáblík 94,55% 2,11 g/z

HC Slavia Praha
Aktuální umístění6.
Letošní zápasy40 – 21(5) 19(4) – 139:133 – 61 b
Nejproduktivnější hráč36 bodů – Jaroslav Bednář (18+18)
Nejlepší střelec20 gólů – David Hruška
Nejlepší nahrávač18 asistencí – Jaroslav Bednář a Josef Beránek
Nejtrestanější hráč66 TM – Pavel Kolařík
Nejlepší v +/-+6 bodů – Marek Tomica a Petr Kadlec
Úspěšnost brankářůAdam Svoboda 91,02% 2,70 g/z
Lukáš Hronek 88,50% 3,43 g/z

Základní informace o soupeři

Název klubu:HC Slavia Praha, s.r.o.
Rok založení:1900
Klubové barvy:červená, bílá
Domácí stadion:Sazka Arena (16000 diváků)
Loňské umístění:2. místo
Prezident klubu:RNDr. Miroslav Tvrdý
Generální manažer:Vladimír Růžička
Trenéři:Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jiří Kalous
Webové stránky:www.hc-slavia.cz

Vzájemné zápasy v sezoně 2005/2006

 8. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha  1:4
21. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary  3:4pp
34. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha  4:3
47. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary  4:0

Letošní vzájemné zápasy

 2. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary  2:3pp
15. kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha  2:4
28. kolo HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary  2:4

Sestavy z posledního utkání

Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Košťál, Skuhravý - Dvořák, Skladaný, Chrenko - Milan Procházka, Pech, Zaťovič - Tvrdek, Baran, Kuběna

Slavia: A. Svoboda (10. Hronek) - Kadlec, Drtina, Hlavačka, Kolařík, Graňák, Jass, Vašíček - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Rataj, Sup - Vondrka, Červenka, Doležal - Kubeš, Malát, Dlouhý