HC Energie Karlovy Vary

Stavba multifunkční arény začíná!

Věc, na kterou karlovarský region čekal dlouhá léta, konečně nabírá konkrétních rozměrů. V těchto dnech ožívá v karlovarské čtvrti Tuhnice, vedle stadionu AC Start, stavba Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra. V prostorách, kde již za několik měsíců poroste konstrukce první etapy moderní arény včetně přilehlého parkoviště pro návštěvníky, probíhají demoliční a úklidové práce.
První etapa stavby Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra měla začít již v průběhu roku 2006, karlovarské zastupitelstvo však rozhodlo, že konečný verdikt ponechá až na zastupitelstvo nově vzniklé po podzimních volbách. Schválení velmi očekávané stavby se tak karlovarský region dočkal 23. listopadu 2006. Poměr kladných hlasů byl bezmála dvoutřetinový, konkrétně 25 ze 38.

Výstavba haly bude probíhat ve dvou etapách. V první etapě vznikne multifunkční aréna pro 6000 návštěvníků. Aréna bude ve spodních patrech obsahovat 6 občerstvovacích zařízení a klubovou restauraci s barem. V horních patrech se bude nacházet 25 skyboxů pro 7 – 24 lidí a restaurace s kapacitou 200 míst. Součástí první etapy také bude podzemní parkoviště pod halou a venkovní přilehlé parkoviště celkem pro 500 automobilů.

Ve druhé etapě vznikne na západní straně areálu krytá hala především pro účely tréninku. Hrací plocha však bude mít stejné rozměry jako plocha v multifunkční aréně a proto bude i menší hala moct být plnohodnotnou k sehrání sportovního utkání. Celý sportovně-kulturní areál završí stavba krytého bazénu s délkou drah 25 metrů, tobogánem a vířivkou.

Investice do komplexu by měla dosáhnout čísla 1,3 miliardy Kč. Polovinu z této částky, tedy 650 mil. Kč, hradí investor akce - město Karlovy Vary ze svého rozpočtu. Druhou polovinu investice pokryje dotaze z evropských fondů, dotace Karlovarského kraje a dotace ze státního rozpočtu. Ve státním rozpočtu bylo na výstavbu Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra v Karlových Varech v roce 2006 vyhrazeno 50 mil. Kč, v roce 2007 by se mělo jednat o částku 100 mil. Kč.