HC Energie Karlovy Vary

Marná snaha proti Vítkovicím

Energie - Vítkovice 2:4 (1:0, 0:1, 1:3)
Není každý den posvícení. O tom se přesvědčili hokejisté Energie doma s Vítkovicemi. Proti defenzivnímu soupeři se dlouho nedokázali prosadit a když už se ve třetí třetině podařilo po změnách v sestavě Vítkovice zatlačit, přišly paradoxně branky na druhé straně. Josef Řezníček sice na začátku poslední dvacetiminutovky rychle vymazal bleskové vedení hostí, veškerá další útočná snaha už ale vyšla naprázdno. Stejně tak Energie, která hostům na cestu do Ostravy zabalila body do dárkového balení.
O2 extraliga, 45. kolo, pá 26.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vítkovice
2:4
1:0, 0:1, 1:3
Branky a nahrávky: 18. Skuhravý (Skladaný), 42. Řezníček (Milan Procházka) - 27. Burger, 41. Burger (Tomášek), 53. Burger (Kropáč), 60. Tomášek (Irgl). Rozhodčí: Kubeš - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 2:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3010. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Pech, Skladaný - Milan Procházka, Straka, Gálik - Tvrdek, Chrenko, Zaťovič
Vítkovice: Pinc - Gulaši, Jurečka, Jasečko, Ovčačík, Kuboš, Holík - Irgl, Burger, Tomášek - Klimek, Vala, Krenželok - Kropáč, R. Procházka, Mikula

Komentář k utkání

Jako naprosto obezřetné by se daly charakterizovat úvodní minuty duelu Energie s Vítkovickými oceláři. První, kdo se cílevědomě pustil do úkolu spočívajícím v dobytí branky, byl Petr Kumstát. Střelu z pravého kruhu ale lapil bezpečně do náruče Pinc a předznamenal tak i události následující. Vytáhlému karlovarskému křídlu totiž v první třetině stál v cestě při velkých šancích ještě třikrát. Nejprve Kumstátův únik po křídle zakončený střelou švihem uklidil Pinc do výstroje, dobrým rozklekem zastavil rovněž bekhedový blafák po osamoceném úniku a nakonec dokázal v podobné situaci z 15. minuty včas sklapnout i betony.

Nenápadně rostoucí domácí převaha se dočkala zhmotnění tři minuty před první sirénou. Nešťastný Kumstát po nešetrném zákroku protihráče mířil na střídačku a Vítkovičtí trochu ztratili koncentraci. Píšťalka rozhodčího ale mlčela, nepozornosti využil k průniku do pásma Skuhravý a tečovanou ranou nedal brankáři šanci.

V podobném duchu se pokračovalo i po čtvrthodince oddychu. Ještě větší nápor na vítkovickou branku se dal očekávat při vyloučení Tomáška, přišel však pravý opak. Obrovskou porci smůly si vybral na modré pálící Dobroň, jehož při plánované dělovce zradil materiál. Zlomená hůl postrčila kotouč pouze k Burgrovi, který svůj úprk na Sáblíka zakončil skvostným příklepem nad gólmanovo rameno.

Vyrovnání hosty nastartovalo a přestože se kouč Fryčer musel obejít bez několika svých útočných opor, ty zbývající daly do zápasu srdce. Především Tomášek s Burgerem byli hodně vidět. Prvně jmenovaný se v polovině duelu v jasné pozici před bránou mýlil jen těsně. Před přestávkou si zase mezi kruhy počkal, až jej finální přihrávkou najdou rotující kolegové. Vítězem dílčího souboje byla tentokrát efektní Sáblíkova lapačka.

Zato Tomáškův kolega z útoku Jiří Burger byl v zakončení smrtící. Po 26 vteřinách závěrečného dějství si u tyče počkal na odražený puk a s důrazem sobě vlastním propálil bezmocného Sáblíka podruhé.

Energetiky inkasovaný gól vybudil k do té doby nevídané aktivitě. Už po necelé minutě se také radovali. Podobně jako před chvílí na druhé straně, i Vítkovičtí nebyli v obraně dostatečně důrazní a Josef Řezníček mohl po ráně z vrcholu kruhů slavit. A rázem byl na ledě jen jeden tým. Západočechům navíc pomohla k ohrožení soupeřovy svatyně i série přesilovek. V nich ovšem kriticky chyběla střelba.

Oceláři se snad po deseti minutách vysvobodili z karlovarské smyčky a vzápětí se jim podařilo, co už možná nikdo nečekal. Kropáč podržel v pásmu puk, prostrčil jej na Burgera, který nečekanou ranou dovršil hattrick.

Ani nyní Energie nic nevzala a vrhla vše do útoku. Nejblíže srovnání byl Ondřej Němec, jehož příklep jen o centimetry minul horní růžek branky. Dost práce měl Pinc i při závěrečné hře bez brankáře. Jenže Karlovým Varům dnes nebylo přáno. V poslední vteřině navíc daroval Irgl zápis do kolonky střelců Tomáškovi.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Zápas nám nevyšel. Vítkovice hrály pozorně, houževnatě a důrazně. Ani štěstí nám dnes nepřálo, třeba při nájezdu Kumstáta nebo v naší přesilovce, ve které hosté vyrovnali na 1:1. To byl dost důležitý moment zápasu. Moc šancí jsme si ale dnes nevytvořili, Vítkovice nás do nich příliš nepouštěly."

Miroslav Fryčer (Vítkovice): "Smekám před výkonem našeho oslabeného mužstva. Přijeli jsme s tím, že nějaký bod chceme udělat, ale že vybojujeme tři body, nás ani ve snu nenapadlo."

Fotogalerie

Související články