HC Energie Karlovy Vary

Luboš Nejedlý: Byly to moje nejdůležitější góly

Karlovarští sledge hokejisté měli po postupu do finále přes Zlín co slavit. Jeden z nich však měl o důvod k oslavě víc. Životní zápas odehrál v sobotu večer Luboš Nejedlý, který vstřelil dvě branky, včetně té vítězné. Nejmladší hráč domácí sestavy zářil po utkání radostí a v hlučné atmosféře kabiny se podělil o své pocity.
"Jsem nadšený," vychrlil Luboš Nejedlý bez váhání stručně a jasně první slova po utkání, za které si vysloužil pochvalu od spoluhráčů i trenéra Jiřího Bergera staršího. Mladý útočník Žraloků oslaví v říjnu teprve své osmnácté narozeniny a také proto na ledě stále nabírá nové zkušenosti. Středoškolák z Chebu to jen potvrzuje: "Radši bych hrál takhle v průběhu celé sezóny a ne jenom v play-off nebo v rozhodujícím zápase proti Zlínu," usmívá se.

Luboš Nejedlý je stabilním členem mužstva se žralokem na hrudi, dosud se ale střelecky tolik neprosazoval. Dvougólový večer proti Sedícím Medvědům ze Zlína pro něj znamená zatím největší úspěch a první takto výrazný příspěvek k důležitému vítězství týmu. "V sezóně jsem dal jeden gól a až teď dva Zlínu. Dá se říct, že dneska to byly nejdůležitější góly mojí hráčské kariéry," ohlíží se Luboš zpátky v čase. Na dráhu sledge hokejisty se vydal teprve v minulé sezóně. Jak se vlastně mladý a zdravý člověk dostane ke sportu, který je určen primárně pro tělesně handicapované? "Můj táta je na vozíku a když začal hrát, jezdil jsem s ním na tréninky a zápasy jako doprovod. Sledge hokej mě zaujal, a tak jsem se později zeptal, jestli bych to také nemohl zkusit. Všichni se shodli, že proč ne? Tak jsem začal nejdřív trénovat a později i hrát. Dá se tedy říct, že jsem se ke sledge hokeji dostal díky tátovi," potvrzuje Luboš starou pravdu, že příklady táhnou.

Dát v rozhodujícím zápase semifinále dva góly, navíc včetně vítězného, to si v hokejovém kolektivu většinou žádá tučný příspěvek do týmové kasy. Bude muset zaplatit i mladík, který se zatím musí spoléhat na sponzoring rodičů? "To se ještě neví..." ošije se Luboš Nejedlý (a rozesměje se, když se od opodál sedícího spoluhráče Martina Frouse ozve: "To se ví a ne že se to neví!"). "Tak teď už je jasné, že zaplatit musím," řiká bez ztráty dobré nálady.

Luboš Nejedlý původně začal hrát na ne úplně standardní sledgi, která už dnes nesplňuje nároky na moderní vybavení sledge hokejisty. V průběhu letošní sezóny "vyfasoval" sledge norské výroby, jaké používá většina karlovarského týmu, a změnu si pochvaluje. Možná i proto mohl být úspěšným střelcem proti Zlínu. "Přechod na novou sledge je velmi poznat. Díky její nižší váze se mi rychleji jezdí a také má jiné nože, se kterými se daleko líp zatáčí a dají se dělat menší kruhy. Hraje se mi na ní dobře, i když je to zatím ještě pořád trochu nezvyk."

Na sobotní duel mezi Žraloky a Sedícími Medvědy zavítala nejvyšší divácká návštěva v historii karlovarského sledge hokeje a možná i na utkání České sledge hokejové ligy vůbec. Přes dvě stovky diváků zaplnily tribunu a o hokejovou atmosféru se starali i bubeníci. Luboš Nejedlý potvrzuje, že vysoká návštěva sportovce potěší. "Je samozřejmě lepší, když se na vás přijde podívat víc diváků a je nějaká atmosféra. Bylo by skvělé, kdyby taková návštěva chodila častěji. I když při hře jsem lidi nevnímal, protože jsem se musel soustředit na hru, tak při rozbruslení jsem je letmo sledoval. Co rozhodně nešlo přeslechnout i při hře, byl bubeník," usmívá se.

Nyní už na Žraloky čekají poslední dva zápasy sezóny, ve kterých se na neutrální brněnské půdě rozhodne o mistru republiky. Karlovarští si zopakují loňské finále se Spartou, za kterou před rokem zůstali druzí. "Určitě se připravíme precizním tréninkem a hlavně si musíme všichni věřit. Chceme tentokrát vyhrát a být první, dáme do toho všechno," prohlašuje na závěr žraločí benjamínek.