HC Energie Karlovy Vary

Potýkali jsme se s spoustou peripetií, ale vylízali jsme se z toho a to je strašně dobře, hodnotí sérii Mikuláš Antonik

Obrovská radost panovala po rozhodujícím utkání v šatně mladých energetiků. Není se ani co divit. Průběh utkání byl infarktový. Nejdříve Energie vedla 2:0, poté dokázala Olomouc srovnat na 2:2, ale karlovarské borce na bruslích to nesložilo. Začali bojovat ještě více a dopředu je hnalo také početné publikum, které se ke konci zápasu rozkřičelo, jak jen mohlo. Branka na 3:2 a poté gól do prázdné klece dodala zelenobílým jistotu postupu do semifinále play off. Co na to všechno říká trenér karlovarské juniorky Mikuláš Antonik?
Utkání bylo velmi těžké a vyrovnané, i když stav utkání tomu dlouho neodpovídal. Energie ke konci první třetiny vstřelila dva góly, ale pak nepřálo střelecké štěstí nikomu. Smůla olomouckých hráčů se protrhla na začátku třetího dějství, kdy vstřelila dvě rychlé branky a stav utkání byl najednou vyrovnaný. Karlovy Vary se ovšem nevzdaly a bojovným výkonem vydřely vítězství. “Začali jsme výborně první třetinu. Vyhráli jsme ji 2:0, ale pak z nepochopitelných důvodů jsme se trochu stáhli. Hráli jsme možná trochu křečovitě a dostali jsme dva nešťastné góly. Určitě rozhodl gól na 3:2 v přesilové hře, který byl těžce dotlačen. Já jsem věřil v to, že budeme mít štěstí, protože si myslím, že podstatnou část série jsme inkasovali ušmudlané branky a bylo to pro nás hrozně těžké,“ hodnotí průběh utkání vysoký trenér Mikuláš Antonik.

Úvodní dva zápasy čtvrtfinále play off se odehrávaly na ledě Karlových Varů. První utkání vyhrála Olomouc, druhé Energie, třetí hráči z Hané, čtvrté hráči ze Západu a rozhodující souboj vyhráli opět hráči z největšího lázeňského města. “Olomouc byla výborným soupeřem. Mají tam spoustu špičkových hráčů, kteří se do budoucna určitě objeví v českém hokeji. Pro nás to byl strašně těžký soupeř. Potýkali jsme se s spoustou peripetií, ale vylízali jsme se z toho a to je strašně dobře,“ mluví o celé sérii.

Olomouc se sice protlačila do play off až z předkola, ale to, že to soupeř lehký nebude, se vědělo. V předkole totiž rozdrtila České Budějovice dvakrát 7:0 a byla ve čtvrtfinále. Měli hráči kvůli tomu nějaký respekt? “Respekt jsme měli samozřejmě. Play off je o něčem jiném, než základní část. Respektovali jsme sílu soupeře, ale strach jsme z nich neměli.“

O tom, že se bude hrát ještě v úterý zápas v Karlových Varech rozhodlo druhé utkání na ledě soupeře. Po základní hrací době svítil na světelné tabuli nerozhodný výsledek 3:3 a na řadu přišlo prodloužení. V něm se nikdo neprosadil, a tak se rozhodovalo až na nájezdy, které mladým energetikům v základní části moc nešly. Konečnou se stala až osmá série, ve které se trefil Jan Bauer. To byly nervy. “Tak nešli, nešli, tak jsme zkoušeli experimentovat a možná i díky tomu, že nám ty nájezdy v základní části nešli, tak se o to kluci v rozhodujících momentech soustředili a je důležité, že jsme to zvládli.“

Infarktový závěr utkání v Olomouci. O kolik let trenér Antonik zestárnul? Spíše omládnul. “Já nestárnu. Tohle mám rád. Mám rád, když je to vypjaté a mám rád, když je to na ostré nože a nadoraz. Zatím jsem ještě furt mladý, takže mi to nějaké problémy vůbec nedělá,“ směje se oblíbený kouč „Miky“.

V hledišti bylo přítomno několik set věrných fanoušků. Za stavu 2:2 začalo pár lidí z Olomouce hlasitě fandit svému celku, ale energetici v hledišti si to nenechali líbit. Suverénně přeřvali, koho jen chtěli. Celý stadion hnal mladé naděje Energie kupředu a za vítězstvím. “Stoprocentně to klukům pomohlo a chtěl bych poděkovat všem, kteří se na nás přišli dneska podívat a povzbudit nás a doufám, že ještě přijdou,“ smeká nad karlovarským publikem hlavní kouč juniorů.

Související články