HC Energie Karlovy Vary

Do finále má blíže Zlín, energetici neměli střelecký den

Junioři: Energie - Zlín 2:3 (1:1, 1:1, 0:1). Stav série 0:1
Někdy prostě můžete zkusit všechno, ale výsledek se stejně nedostaví. Něco podobného se přihodilo v prvním semifinále juniorské extraligy karlovarským juniorům. Po celý zápas byli lepším týmem, soupeře přehrávali ve většině činností a gólových šancí... Nepočítaně. Přesto se Západočeši ani jednou neradovali z vedení. Podařilo se jim alespoň dvakrát srovnat zlínský náskok, ale na Korčákův smrtící únik z času 59:43 už odpověď nalézt nedokázali. Druhé utkání se hraje v sobotu ve Zlíně a pro pokračování série musí Karlovy Vary vyhrát.
Extraliga juniorů, SF1, čt 15.3.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
2:3
1:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 7. Budínský (Kuběna), 36. Rohan (Zucker) - 4. Korčák (Bula), 28. Jurík (Záhorovský), 60. Korčák (Brunec). Rozhodčí: Bolina. Vyloučení: 3:7. Diváci: 500. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Benda - Brňák, Mašek, Schmidt, Boguský, Tollinger, Satora, Zmeškal, Přindiš - Jan Bauer, Zucker, Kuběna, Baran, Sláma, Tomáš Polák, Tomiš, Mareček, Tomáš Rohan, Budínský, Topinka
Zlín: Sedlář - Matula, Bořuta, Jordán, Záhorovský, Karlíček, Šimurda, Magušin - Vaněk, Bula, Korčák, Jurík, Goiš, Okénka, Ondráček, Vlach, Čech, Suk, Brunec

Komentář k utkání

První semifinálové utkání začalo tak, jak se na střetnutí nejlepší týmů sluší. Tedy pěkně zostra. Poprvé se v brankové příležitosti ocitl domácí Zucker, kterého k zakončení vyzval pohotovou přihrávkou Polák. Zlínský gólman Sedlář ale už ve druhé minutě naznačil, kdo bude největší hvězdou večera.

Na protější straně totiž první zákrok gólmana tak dobře nedopadl. Ránu ze středního pásma vyrazil Benda nad sebe, ztratil puk z dohledu a dojíždějící Korčák měl s dorážkou hodně málo práce.

Nešťastná branka nabudila domácí k obrovské aktivitě. Prakticky hned po vhazování přestřelil prázdnou polovinu branky Zucker, Satora pálil z dálky jen těsně vedle, Slámovi zase po pěkném sólu utekl v rozhodující chvíli puk. Gól visel ve vzduchu tak dlouho, až prostě padnout musel. Stalo se tak v 7. minutě, kdy z paradoxně nevinného souboje v rohu kluziště vyjel s pukem Budínský a rychlým švihem našel skulinku mezi brankářovými betony.

A nadále to byli takřka výhradně mladí energetici, kdo sahal po úspěchu. V přesilové hře se znenadání odrazil puk mezi kruhy až k nehlídanému Zuckerovi, ten stál ale zády brance, přesto jeho pokus nebyl beznadějný. Rychlou kombinaci předvedl znovu Zucker s Rohanem, jenže stejně jako později Schmidt se svou dělovkou od modré, ztroskotali na hbitém Sedlářovi.

Hned na začátku druhé části se osmělili i hosté, Bendu pořádně vystrašil Bula. Série přesilovek ale opět posadila do sedla Energii. Jediné co chybělo, byla finální přihrávka nebo důraznější koncovka. Tyto atributy ale ve čtvrtek zdobily Zlín. A právě po jednom pohotovém vysunutí a přesném zakončení brejku z hole Juraje Juríka se z vedení radovali opět medvědi.

Stejně jako po první brance hostí se Západočeši vrhli do útoku s ještě větší vervou. Pěkně se do puku opřel na modré Schmidt, nebezpečně na Sedláře dorážel Baran, Marečkovi zase kotouč na poslední chvíli přeskočil hůl. Rostoucí tlak ovšem výsledek nakonec měl. Zuckerovi se za pomoci obránců podařilo udržet pásmo a zpoza branky najít chytrou přihrávkou Tomáše Rohana, jenž už bezpečně zavěsil.

Jestli si energetici někde prohráli dnešní zápas, bylo tomu ve třetí třetině. Na Sedláře se totiž valila jedna útočná lavina za druhou, skóre se ale neměnilo. Dokonce ve vlastním oslabení převzal od forčekujícího Barana puk Zucker, ale našel pouze pohotovou brankářovu lapačku. Šnajdr si pěkně sjel mezi kruhy na zpětnou přihrávku z rohu kluziště, aby pak nastřelil jen povyjetého gólmana. Budínský se od mantinelu natlačil až do brankoviště, bekhendem ovšem přestřelil, podobný výsledek měl i slalom Slámy přes celé hřiště. Další šanci spálil Budínský, když odzbrojil obránce a pak vyprášil brankářovy betony.

Hrála se už poslední minuta, když Zlínští zcela propadli ve středním pásmu, Rohan vyslal do úniku Barana, ten ovšem nedokázal přehodil ležícího Sedláře. Následovalo buly, které vyhráli hosté. Levé křídlo bleskově vystřídalo, na druhém konci střídačky naskočil za obranu nový hráč, Brunec napálil dlouhou přihrávku a do sóla prchal na druhé straně Jiří Korčák. Časomíra se zastavila na čase 59:43, když se napnula síťka za Bendou a rozsvítilo se červené světlo. Bylo rozhodnuto.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér Energie): Zápas jsme neprohráli tím gólem z poslední minuty. Vytvořili jsme si velké množství šancí, které jsme nedokázali využít. Nebyli jsme schopní jít před bránu, být tam důrazní, jít tam, kde to nejvíc bolí... Neuspějeme tím, že si budeme myslet, že budeme dávat nějaké krásné góly. Musíme se vrátit poctivému a jednoduchému hokeji. Už to není o hokeji, ale o vůli. Kdo bude mít větší vůli, ten postoupí.

Zdeněk Čech (trenér Zlína): Gólman nám zachytal velice dobře. Kromě první opatrné třetiny, která nám moc nevyšla, jsme hráli velice dobře. Vypracovali jsme si i slušné šance, přestože soupeř je měl rozhodně také. Závěr už byl kdo s koho. Bylo znát, že obě mužstva hrála předchozí sérii na pět zápasů. Nakonec jsme měli trochu více sil asi my. Při rozhodujícím gólu jsme zkusili takový signál, který občas trénujeme. A vyšlo to.

Související články

Preview k zápasu | st 14.3.2007

O finále se junioři utkají s HC Hamé