HC Energie Karlovy Vary

Bylo to z naší strany hodně utahané, přiznává hlavní důsledek prohry střelec jedné branky Vít Budínský

Vít Budínský. Když se vysloví toto jméno, honí se většině brankářů hlavou, jak tohoto hráče vychytat a jak na něj vyzrát. Nejlepší střelec extraligové skupiny A nastřílel 28 branek a v play off září dále. Během pěti utkání nastřílel pět branek. V dnešním utkání se prosadil „pouze“ jednou, ale měl i další příležitostí ke skórování, ve kterých se ovšem změna stavu nekonala. Sympatický mladík nám neváhal zodpovědět několik otázek týkajících se dnešního utkání a jeho kariéry. Stručný profil včetně statistik Víta Bunínského najdete také zde
Energie do utkání nevstoupila dobře, když se vedení ujali hráči Hamé. Netrvalo ale dlouho a Vít Budínský srovnal dílčí stav utkání na 1:1. Zlínu se i poté podařilo vstřelit odskakující branku a energetici naposledy srovnali stav zápasu. Pár vteřin před koncem však zlínský Korčák proměnil svůj únik a bylo rozhodnuto. “To utkání bylo buď a nebo. My jsme nehráli to, co jsme si před zápasem řekli a bylo to z naší strany hodně utahané. Oni dvakrát ujeli a dali dvě branky. My jsme měli těch šancí spoustu, ale nic,“ hodnotí utkání zklamaně.

Vít Budínský není jen střelec na výjimečná utkání, ale kanonýr na celou sezonu a také na play off. V základní části nastřílel 28 branek a v play off se mu daří také. Z pěti utkání pět branek. To hovoří za vše. “V základní části to bylo tím, že se dařilo celému mužstvu. Když se daří týmu, tak se daří i jednotlivcům. V play off mi to tam pětkrát spadlo. Byly to takové šťastné branky a doufám, že to tam bude padat dál a ještě více,“ přeje si elitní sniper karlovarského mužstva.

Rozhodující moment utkání přišel v 60. minutě, kdy Korčák zajistil Zlínu první bod v sérii. Jeho samostatnému úniku předcházely ale dvě obrovské tutovky energetiků. Nejdříve dostal krásnou přihrávku přímo na hůl Baran a o pár chvil později se zjevil sám před brankářem také Sláma a zlínští hráči mohli děkovat svému gólmanovi, který bravurně vychytal oba střelce Energie. Po těchto dvou akcích jako by se energetici spokojili s remízou a nechali na modré čáře úplně osamoceného střelce rozhodující branky. Čím to bylo? “Udělali to chytře. Jeden šel střídat, naskočil druhý a to jsme nečekali. Byla tam kolmice a už jel sám na bránu. Dneska jsme neměli takové to potřebné štěstíčko, aby nám to tam spadlo.“

Energie měla také několik příležitostí ke skórování v podobě přesilových her. Poměr vyloučených 3:7 a výsledek utkání 2:3 však hovoří za vše. “Sehráli jsme to špatně. V přesilovce 4 na 3 jsme skoro vůbec nevystřelili a bylo to hodně křečovité. Musíme hrát více s klidem,“ mluví ne moc vesele o přesilových hrách Vít Budínský.

Energie zajíždí v sobotu na led Zlína a bude bojovat o třetí, rozhodující, utkání, které se bude hrát v případě výhry Karlových Varů v pondělí na ledě v největším lázeňském městě České republiky. “Určitě budeme chtít vyhrát, ale musíme hrát zezadu a dát o jeden gól víc než oni,“ pokouší se najít recept na tým z Valašska hráč s číslem 81 na zádech.

Na karlovarský zimní stadion v Dolní Kamenné přišlo opět několik set věrných fandů a hlavní tribuna vypadala slušně zalidněna. Na takovou návštěvu junioři zvyklí nejsou a určitě jim dodává mnoho sil. “Určitě jsem rád za takovou návštěvu. Divákům bych chtěl poděkovat, protože fandili a doufám, že to sem vrátíme a přijde jich ještě víc,“ děkuje a pobízí diváky.

Stručný profil Víta Budínského


Kde jste s hokejem začínal a v kolika letech to bylo?
Začínal jsem v Ústí nad Labem a bylo to v 5 letech.

V kolika letech jste přestoupil do Energie a proč vůbec?
Do Energie jsem přestoupil druhým rokem v dorostu a bylo to z toho důvodu, že si mě tady vybrali a my jsme s Ústím spadli z extraligy juniorů.

Jak kloubíte školu s hokejem? Jde to vůbec?
Moc to nejde, ale zatím procházím a zatím se tam držím (smích).

Máte ještě jiné koníčky než je hokej a provozoval jste i jiný sport?
Dříve jsem to ještě kombinoval s fotbalem, ale ten hokej byl stále na prvním místě. Je to lepší pro budoucnost než je fotbal.

Váš hokejový cíl?
Určitě teď s juniory uhrát co nejlepší výsledek a pak postupný cíle. Zkusit se probojovat do áčka a pak uvidíme. Záleží to také na štěstí.

Váš hokejový vzor?
Vzorem je pro mě můj strejda Jan Čaloun.

Související články

Preview k zápasu | st 14.3.2007

O finále se junioři utkají s HC Hamé