HC Energie Karlovy Vary

Generální manažer Miroslav Vaněk k nové multifunkční aréně

V karlovarské čtvrti Tuhnice již po dva měsíce probíhá stavba nové chlouby regionu - Výstavní, sportovně kulturní a kongresové centrum. V novém stánku regionální kultury bude mít své pevné místo i hokejový klub HC Energie Karlovy Vary a proto jsme v souvislosti se stavbou požádali o rozhovor generálního manažera klubu Miroslava Vaňka. "Je třeba si především uvědomit, že tato stavba je zcela unikátní. Jen dvě města v republice staví nové haly! Prvním byl Liberec, druhé jsou Karlovy Vary, je to fantastické," hrdě hlásí.
Kapacita nové multifunkční arény bude 6.000 osob, podobně jako v Liberci. Dle názorů kritizující novou arénu je toto číslo na Karlovy Vary příliš veliké, jaký je Váš názor. Dokáže hokej halu naplnit?

Jsem přesvědčen, že novou halu budeme bez problémů naplňovat. Komfort a pohodlí, jaké bude v nové hale, přiláká na hokej dvojnásobné množství diváků, kteří dnes nechodí především pro nevyhovující podmínky na současném stadionu. Je to jednoduchá geometrická posloupnost. Pokud dneska chodí na hokej jeden člen rodiny, zpravidla otec, může díky prvotřídnímu komfortu začít chodit syn, matka, babička, děda. Jestliže nyní chodí na hokej 3.000 lidí, tak naplnit dvojnásobnou kapacitu nové haly by neměl být problém.

Navíc se k nám začnou sjíždět i lidi z většího okolí. Nová hala bude bezesporu lákadlo, ale především to bude pěkný rodinný výlet za zajímavým hokejem, do krásné haly. Určitě nová multifunkční aréna přiláká více diváků.

Nabízí se otázka na letošní předkolo play-off. Energie poprvé postoupila do vyřazovacích bojů, ale očekávané praskání staré haly ve švech se nekonalo! Jak moc velké to bylo pro Vás překvapení a jak toto ovlivnil fakt nekomfortního stadionu.

To si netroufám takto spekulovat. Překvapení to pro nás bylo, měli jsme však náznaky už předem, že návštěva nemusí být úplně perfektní. Předkolo se trefilo do špatného období. V regionu byly jarní prázdniny, řada lidí tak odjela na hory a hokeji nevěnovala pozornost. Někteří fanoušci byli také rozladěni z naší prohry se Znojmem, díky čemuž jsme museli předkolo hrát. Sobotní utkání pak navíc ovlivnila páteční prohra. Každopádně veliké zklamání to bylo pro celý klub.

Nová aréna bezesporu nabídne vyšší komfort a nesrovnatelně lepší zázemí pro všechny aktéry zápasů, nicméně výhodou staré haly je výborný kontakt diváků s hráči. Celkově pro atmosféru jsou navíc lepší stojící diváci. Bývá faktem, že právě oni tvoří atmosféru. Neobáváte se, že nová hala může uškodit fandění, jako tomu je například v případě pražské Slavie, která v Edenu měla výbornou atmosféru, ale v Sazka aréně spíše skomírá?

Zrovna Sazka aréna je velmi specifická. Je obrovská a i šest tisíc lidí se v ní ztratí. Já bych vzal příklad spíše z Liberce. Byl jsem se tam podívat na letošním play-off a fandí se tam skvěle. Diváci vstávají a aplaudují. Navíc i my máme připraven sektor na stání pro fanklub. Bude dostatečně veliký pro celý fanklub i s bubny. Navíc pokud bude hokej kvalitní a celá šou se režisérky dobře zvládne, nemám nejmenší obavy, že by se nefandilo.

Obava karlovarských fanoušků z nové haly směřuje především k cenám vstupného. Použijme opět jako příklad Sazka arénu, kde cena vstupného byla nastavena do výšin, které sice zvědavý fanoušek byl ochoten první sezonu platit, ale nyní se návštěvnost pražské arény dostává do podprůměru soutěže. Má se karlovarský fanoušek čeho obávat?

Na ceně vstupného se v každém případě budeme muset domluvit se sponzory a především vedením města. Cena vstupenek bude určitě adekvátní komfortu a pohodlí, jaké hala nabídne. Rozhodně ale nebude extrémní a bude velmi přihlíženo na dostupnost ceny pro běžné lidi!!! Navíc hokejový klub v ČR nežije ze vstupného. Vstupné činní cca 3-4% rozpočtu klubu. Pokud s toto procento mírně zvýší, budeme rádi, ale pokud ne, vadit nám to nebude. Nová hala bude nabízet pohodlí, výborné zázemí, celý zápas i během přestávek to bude jedna šou a to vše také něco stojí. Cena tak zaznamená určitý nárust, ale mohu slíbit, že bude velmi rozumný a úměrný nabízeným podmínkám.

Na diskuzních fórech, otázkách na redakci a vedení klubu se často nachází stížnosti na nedostatečný počet aktivit mezi přestávkami. Především pak na kvalitu a počet soutěží pro diváky. Plánujete nějaké zlepšení ať již v hale staré, či posléze nové?

Soutěže děláme velmi pravidelně. Letos proběhly minimálně na každém druhém zápase. Kdo tvrdí, že jich je málo, tak asi nechodí pravidelně na hokej. V hale je ale především pro zábavu publika třeba vytvořit multimediální tlak na fanouška, kde se jedná o obrazové, zvukové i světelné efekty. To se v naší současné hale absolutně nedá vytvořit. Multifunkční aréna bude mít mediální prstenec, který je významným nosičem informací a podporou zábavy, aréna bude moct být tmavá, či světlá, budeme moct užívat bodová světla. Zkrátka bude to zcela něco jiného a to lidi přiláká.

Bývá obvyklé, že při stavbě nové arény vyhovuje stavebník, v našem případě město Karlovy Vary, připomínkám a potřebám klubu na zázemí, aby se tým cítil v hale opravdu jako doma. Jak moc se klub podílel a podílí na stavbě multifunkční arény?

Od první čárky jsem dojížděl pravidelně do Prahy za panem architektem. Několikrát jsme spolu byli v Liberci. O té hale vím naprosto vše, navíc máme výbornou spolupráci s vedením města. Ve chvíli, kdy bude určeno vedení společnosti KV arena, které bude halu spravovat, bude navázána velmi úzká spolupráce nejen hokeje, ale i všech dalších sportů a akcí včetně Mezinárodního filmového festivalu.