HC Energie Karlovy Vary

Statistické srovnání: Týmy po základní části

Sezóna na české scéně je u konce. Už známe nejen vítěze extraligy, ale i tým, který zapadne do prvně patnáctičlenné party celků usilujících o titul mistra České republiky v následující sezóně. Připravili jsme pro vás čtyřdílný seriál, který shrne a porovná, jak si Energie vedla v různých oblastech v kontrastu s ostatními mužstvy extraligy. Dnešní díl nazveme: Energie a týmy po 52 kolech
Všechny týmy odehrály v základní části 52 zápasů, 26 v domácím prostředí a dalších 26 na hřišti soupeře. To je ale tak jediné, v čem se všechny týmy po základní části shodují.

Domácí zápasy

Na domácím hřišti si nejlépe vedl v Tipsport aréně letošní semifinalista z Liberce. Bílí tygři nasbírali na svém kluzišti 66 bodů se skórem 96:44. Více než stokrát se domácí fanoušci z gólu do soupeřovy branky radovali pouze u finalistů letošního play off - Pardubice (111), Sparta (102). Karlovy Vary se v tabulce zápasů doma umístily na 9. místě a při skóre 77:52 uhájily 51 bodů. Se stejným počtem bodů se před nimi umístily Vítkovice a Znojmo.

Zápasy venku

Na kluzišti soupeřů si nejlépe vedli hráči z Pardubic. Na cizím kluzišti urvali 36 bodů a jejich skóre 79:80 se jeví jako nejlepší ze zápasů na ledě protivníka. Karlovy Vary vybojovaly 29 bodů (jako s o gól horším bilancí Sparta) a obsadily tak v této tabulce páté místo. Jejich konečné skóre činí 59:72.

Výhry

Pojďme se vrátit k rozebrání tabulky po všech 52 kolech. Nejvíce tříbodových výher mají na svém kontě již několikrát zmiňované Pardubice. Počítadlo se zastavilo na čísle 29. Energie se v tomto ohledu umístila společně s Plzní, Znojmem, Třincem a Litvínovem na děleném předposledním místě. Všechny týmy vyhrály v základní hrací době dvacetkrát. Zajímavostí je, že všechny celky se v tomto počítání drží na číslech 20-29. Pouze Vsetín vydoloval tři body za zápas jenom osmkrát.

Výhry v prodloužení

Nejvíce prodloužení odehrál Zlín (15). Co se ale výher týče, nejvíce v prodloužení či nájezdech vyhráli hráči z Českých Budějovic, což ostatně potvrdili i ve čtvrtfinále play off. Na jejich konto přibyly dva body za zápas devětkrát. Karlovy Vary se v tomto ohledu umístily na 3. místě. Jejich výher za dva body bylo sedm. Stejně tak si počínalo i Znojmo.

Prohry v prodloužení

Po zavedení nových pravidel nemohl žádný zápas skončit bez vítěze. Bod tedy bral ten, kdo prohrál v prodloužení nebo na nájezdy. Na prvním místě se umístila Plzeň. Ta prohrála prodloužení pouze jednou. Na druhou stranu je nutno upozornit, že Plzeň hrála prodloužení pouze dvakrát za celou sezónu. Jejich západočeský rival Energie se umístil v této tabulce na devátém až jedenáctém místě společně se Slavií a Litvínovem. Tyto tři týmy prohrály v nastavení šestkrát.

Prohry

Nejméně odehraných zápasů bez bodu měl, jak se na vítěze sluší a patří, Liberec. Po šedesáti minutách odcházel jako poražený čtrnáctkrát, zatímco Karlovy Vary odjížděly se sklopenými hlavami z ledu devatenáctkrát, stejně jako Slavie a Pardubice. Tyto tři týmy se tedy dělí o 5.-7. místo.

Vstřelené góly

Nejpřesněji střílejícím mužstvem bylo s drtivou převahou Kladno v jejichž útočných řadách opět řádili převážně Patera s Procházkou. Kladno za 52 kol nastřílelo úctyhodných 189 branek. Karlovy Vary se za vstřelené branky ocitají až na dvanáctém místě. Jejich brankostroj se zastavil na čísle 136. Komu toto připadá málo, nemusí truchlit. Vsetínští střelci totiž vstřelili pouhých 88 branek.

Body

Sečteno podtrženo! Jediným týmem, který se dostal na hranici 100 bodů byl celek Liberce. Karlovy Vary, jak je již známo, vybojovaly 80 bodů a skončily na sedmém místě. Nicméně Vsetín nasbíral pouze 34 bodů, což je skoro polovina toho, co sesbírala předposlední Plzeň. Nakonec se všichni shodli: Letošní sezóna byla nejvyrovnanější co hokej v České republice pamatuje. Až na poslední Vsetín, všichni bojovali o play off až skoro do posledního kola.