HC Energie Karlovy Vary

Na Karlovy Vary si vzpomínám, ale vztah k nim žádný nemám, přiznal Petr Fical

Moskva / Mytišči - Česká reprezentace bojuje na mistrovství dále a čeká ji čtvrtfinálový boj. Jinak jsou na tom ale hráči Německa, kteří už na šampionátu skončili. Německo dokázalo Českou republiku porazit 2:0 a každý Němec byl na toto vítězství hrdý. V zápase s Českou republikou, ale i v posledním zápase s Běloruskem, ve kterém už o nic nešlo, nastoupil Petr Fical. Hráč, který žil v České republice a poté se odstěhoval do Německa a nyní za něj hraje i v reprezentaci. Tento hráč hrál také 7 utkání za Karlovy Vary a my jsme se ho zeptali jak na jeho vzpomínky z Karlových Varů, tak i hodnocení utkání s Běloruskem a jak se Petr dostal do Německa.
V utkání s Běloruskem padlo mnoho branek. Hrálo se nahoru dolů bez nějaké extra defenzívy. Jak byste zhodnotil toto utkání?
Tenhle zápas se asi trenérům moc nelíbil, ale nakonec jsme dali více branek a vyhráli jsme. Ani na jedné straně nebyla defenzivní práce stoprocentní, to nám může být koneckonců jedno. My jsme skončili na devátém místě v turnaji, což je pro nás po loňském postupu do A skupiny obrovským úspěchem.

Podle poslední věty jste se šampionátem spokojen. Je to tak?
Nad míru. Je to vynikající výsledek pro německý hokej vzhledem do budoucna. Udělali jsme nějaké body k dobru v rankingu IIHF a uvidíme, jak to půjde dál. Německý hokej má mladé dobré hokejisty a do budoucna bude naším cílem osmička.

Kdysi jste odehrál i 7 zápasů za Karlovy Vary. Vzpomínáte si na to?
Samozřejmě, vzpomínám.

Proč jste tam byl tak krátkou dobu?
Tenkrát jsem tam byl jako mladý kluk. Bylo mi 20 let a chtěl jsem hrát hokej. Tam jsem moc nehrál, tak jsem pak šel do Berouna.

Takže k Varům nemáte nějaké city či tak něco podobného…
Nemám vůbec žádný vztah.

Odešel jste hrát do Německa. Proč to tak vůbec bylo?
V 15 letech jsem tam měl možnost jít hrát hokej a jít do učení a v té době jsem se tak rozhodnul.

Jste tam spokojen?
Samozřejmě.

Přece jen jste vyrůstal v České republice. Nehodláte se sem vrátit?
Poněvadž v Čechách žijí moji rodiči, tak tam jezdím, ale do budoucna chci zůstat v Německu. Tam mám více známých…

Kdyby přišla nabídka od extraligového klubu, váhal byste?
Uvažoval bych o tom, ale teď jsem podepsal na tři roky v Norimberku, kde jsem už 4 roky a jsem tam jako doma, takže uvidíme za tři roky.

Jak je na tom Vaše rodina. Fandí Vám nebo České republice?
Rodina fandí samozřejmě mě.

Když bojovalo Česko o čtvrtfinále, tak jste pravděpodobně fandili Kanadě, protože byste na úkor české reprezentace postoupili. Když Německo vypadlo, tak budete fandit České republice?
Teď ani nevím, komu budu fandit. V každém případě jsem rád, že se tam Češi dostali. Škoda, že na úkor nás. My jsme si to mohli uhrát sami a nemůžeme se spoléhat na pomoc jiných.

Teď pocestujete domů, budete sledovat světový šampionát i nadále?
Určitě se na nějaké zápasy podívám, ale hodně věcí na vyřizování, poněvadž jsem byl dva týdny v Moskvě a utekl čas.