HC Energie Karlovy Vary

Dvě karlovarské hokejistky získaly titul mistra ČR v hokejbale

O víkendu 5. – 6. května 2007 se v karvinské multifunkční aréně uskutečnil 1. ročník Mistrovství republiky žen v hokejbale. Tento turnaj byl zároveň nominačním soubojem pro hráčky, které budou reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v témže sportu. Do Karviné zavítala také karlovarská obránkyně Jana Fričová a bývalá útočnice Karlovarských Dračic Kateřina Bogliová. Obě dvě hráčky nastupovaly pod hlavičkou HC Litvínov a svými skvělými výkony přispěly k zisku zlatých medailí a titulu Mistra ČR!
Turnaje se zúčastnilo skoro třicet děvčat, které reprezentační trenéři Karel Manhart, Zdeněk Němec a vedoucí družstva Martin Pala rozdělili do tří družstev. Dvě z nich byla předem dána – tým HC Slavia Praha posílila brankářka z hokejbalového Vsetína a útočnice Andrea Fialová z Plzně, domácí celek HBC Karviná byl také předem ustanoven. Třetí tým tak byl registrován pod hlavičkou HC Litvínov, ale lepší by byl název Výběr ČR. V týmu se sešly hokejistky z Litvínova, Karlových Varů, Děčína, Plzně, Opavy, Brna či Třebíče a vytvořily jeden kompaktní celek, který nakonec získal titul Mistra České republiky.

Celé mistrovství se hrálo turnajovou formou, kdy každý tým během dvou dnů odehrál čtyři mistrovská utkání. Zároveň se hrálo o nominaci na Mistrovství světa v hokejbale žen, které se uskuteční 6. – 9. června 2007 v německém Ratingenu – městě, kde se symbolicky odehrálo v roce 1991 první Mistrovství Evropy žen v ledním hokeji. Hrálo se na zimním stadionu v Karviné, jen namísto ledu děvčata běhala po ploše, sloužící jako hřiště pro in-line hokej.

První hrací den bylo znát, že si hráčky na povrch, oranžový míček a větší zátěž na dolní končetiny teprve začínají zvykat. Dva zápasy skončily remízou 1:1, poslední utkání mezi Litvínovem a Karvinou dokonce 0:0. Oporou všem týmům byly brankářky. Druhý den ale nejprve Litvínov gólem plzeňské obránkyně Martiny Krauzové porazil celek HC Slavia Praha 1:0, poté pražský tým přehrál Karvinou 3:0 a v posledním zápase turnaje vyhrál Litvínov nad domácí Karvinou opět 1:0. Vítěznou branku vstřelila v poslední třetině opět Plzeňanka Lucie Nováková, která našla mezeru mezi betony karvinské brankářky.

Mistrovský pohár a zlaté medaile tedy vyhrál celek HC Litvínov, který získal 6 bodů za dvě výhry a dvě remízy, na druhém místě skončila HC Slavia Praha s počtem 4 bodů za jednu výhru, dvě remízy a jednu prohru, na bronzovém třetím místě skončil celek HC Karviná se dvěma body za dvě remízy a dvě porážky.

Nejlepší brankářkou celého turnaje se stala reprezentační brankářka, hájící tentokrát branku Litvínova, Petra Šmardová. Cenu pro nejlepší obránkyni získala hráčka téhož týmu, Petra Herzigová. Nejlepší útočnicí se stala díky dvěma trefám útočnice Slavie Praha Lucie Povová.

Jana Fričová nastupovala v obranné dvojici s reprezentační obránkyní Petrou Herzigovou a Kateřina Bogliová útočila z pozice pravého křídla prvního útoku spolu s plzeňskou dvojicí Nováková, Zahálková. Obě dvě předváděly nepřehlédnutelné výkony a silným hlasem si řekly o nominaci na mistrovství světa.