HC Energie Karlovy Vary

Lukáše Pecha mrzí neúčast v play off, zraněný prst stále léčí

Hned dvě individuální ceny si hokejisté Energie odnesli ze slavnostního galavečera 02 extraligy. Nejslušnějším hráčem se stal Petr Kumstát, diváckou anketu o nejpohlednější akci pak vyhrál Lukáš Pech, který se nám v rozhovoru svěřil se svými pocity. Obratný útočník s blížícím se závěrem základní části nabíral na formě, o první účast v play off v kariéře jej však připravilo zranění z Plzně.
Lukáši gratuluji k zisku Zlaté helmy. Vzpomínáte se ještě vůbec na tu akci?
Určitě si jí ještě pamatuji. Byla to akce v přesilovce, kdy mi to Vláďa Machulda výborně hodil a druhý bek šel po mně. Milan Procházka si pak už jen sjel k prázdné bráně a já jsem mu to tam přihrál.

Jednalo se o nacvičený signál, nebo akce prostě vyplynula ze hry?
Bylo to nacvičené. Vláďa Machulda měl za úkol na sebe natáhnout toho prvního beka, po mně šel ten druhý a pak už stačilo jen nahrát Milanovi, který byl volný před brankou.

Nabádal jste kamarády a spoluhráče, aby v anketě hlasovali?
Neříkal jsem nikomu, aby hlasoval. Ani rodičům. Prostě jsem to nechal tak, jak to běží. Vůbec jsem nečekal, že vyhraju. Když jsem se tam poprvé viděl, říkal jsem si, že ani nepostoupím a budu rád, když skončím pátý. Pak jsem postoupil do finále a říkal jsem si, šesté místo je taky dobré. No a pak jsem byl překvapený, že jsem vyhrál.

Nemrzí vás, že se dnes helma již nesmí nosit v ligových zápasech? Dříve to povolené bylo.
Vůbec ne. Já jsem rád, že jsem tuto cenu vyhrál a samozřejmě bych chtěl poděkovat všem fanouškům a divákům, kteří hlasovali pro naší akci.

Tak jste si helmu alespoň někde vystavil?
Zatím jí nikde vystavenou nemám, jelikož jsem cenu dostal rozbitou, helma byla špatně slepená. Říkali, že mi jí pošlou, ale zatím jsem nic nedostal.

Vraťme se teď k uplynulé sezoně. Jak na ní budete vzpomínat?
Tak začátek se mi příliš nepovedl, nevycházely mi žádné střely a nehrál jsem tak, jak bych si představoval. Potom jsem trochu víc dostával šanci, tak jsem začal trochu hrát a ke konci už to bylo dobré. Až na to zranění, které se mi stalo v Plzni.

Jak se to tam vlastně seběhlo?
Myslím, že v tom žádný úmysl nebyl. Při přesilovce pět na čtyři jsem chtěl nahrát dozadu Řízkovi, ale v tu chvíli mě plzeňský hráč sekl do prstu a přimáčkl mi ho k hokejce. Možná to bylo ještě tím, že jsem zápas dohrával a při jednom pokusu o střelu mi tam něco prasklo. Takže jsem tomu pomohl možná i já sám.

Kolik času si vyžádalo léčení a už je prst v pořádku?
Ještě to pořád léčím, chodím na rehabilitaci. Hybnost toho prstu stále není taková, jakou bych si jí představoval.

Vaše zklamání z neúčasti v play off bylo asi velké.
To rozhodně. Play off jsem nikdy nehrál v extralize a ani v první lize. Moc mě mrzelo, že jsme nemohli postoupit dál.

Na druhou stranu jste ty zápasy viděl z určitého nadhledu. Proč podle vás Energie nepřešla přes Třinec?
Hlavní příčinou bylo, že jsme nedávali góly. Třinci výborně zachytal Roman Čechmánek a i celé mužstvo hrálo skvěle. Dobře hráli dozadu, padali do střel... Asi si ten postup zasloužili. Je ale škoda, že jsme nepostoupili. Celé tři čtvrtiny jsme hráli dobrý hokej a drželi se v šestce. Až v té poslední části nám to příliš nevycházelo a spadli jsme sedmé místo.

Momentálně máte na programu letní přípravu. Jste rád, že si na chvíli od hokeje odpočinete, nebo se už těšíte, až zase vyjedete na led?
Musím přiznat, že už se na hokej těším. Nejsem žádný příznivec letní přípravy, ale nevadí mi. Akorát teď musím dohánět fyzičku, protože jsem tři měsíce nemohl nic dělat. Stehy mi vyndali až deset dní před letní přípravou. Věřím ale, že kondici rychle naberu, a už se těším na led.