HC Energie Karlovy Vary

Energie ve finále! Na jihu exceloval Sáblík a efektivní střelci

Semifinále poháru: Č. Budějovice - HC Energie 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)
Výborné utkání s veselým koncem sehráli karlovarští bojovníci v semifinále letního poháru na ledě českobudějovického Mountfieldu. A přitom to všechno začalo mizerně. Hned první střelou dostal Jichočechy do vedení Kůrka a energetici se dlouho vzpomatovávali z počátečního šoku. Skvěle ale zachytal Lukáš Sáblík a Melenovským využitá dvojnásobná přesilovka vrátila Energii do hry. Když se ještě pár vteřin před druhou přestávkou trefil Jiří Hanzlík (na snímku), v zápise omylem pojmenovaný "Hanzelka", začala se na domácí hokejky vkrádat nervozita. Ta se projevila zejména v zakončení, čehož k parádně sehranému brejku využil Kristek se střelcem Procházkou. Vše ještě do prázdné branky jistil Hluchý. Karlovy Vary tak postoupily do závěrečného souboje celého letního zápolení a 4. září se utkají v Chrudimi s Pardubicemi o vítězství v Tipsport Hockey Cupu.
Příprava, TsC, út 28.8.2007, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
1:4
1:0, 0:2, 0:2
Branky a nahrávky: 1. Kůrka (Šimánek) - 38. Melenovský (Kristek), 40. Hanzlík (Budínský), 51. M. Procházka (Skladaný), 60. Hluchý (Kristek). Rozhodčí: Šindler - Pešek, Šatava . Vyloučení: 6:10. Využití: 0:1.
České Budějovice: Turek - Gřegořek, Frolo, Toman, Vydarený, Novák, Sičák, Havran, Mucha - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Sailer, Šimánek, Kůrka - Gulaš, Vak, Květoň - Ferebauer, Mertl, Ježek.
Karlovy Vary: Sáblík - Grof, Duben, Němec, Řezníček, Dobroň, Mudroch, Hanzlík, Ustrnul - Melenovský, Kristek, Hluchý - Bílek, M. Procházka, Skladaný - Zucker, Pech, Košťál - Dej, Budínský, Zaťovič.

Komentář k utkání

Nástup domácích byl vskutku raketový. Stačilo jediné střídání, aby se Jihočeši ujali vedení. Šimánek se sklonil na buly proti Procházkovi. Oba zůstali po vhazování zaklíněni holemi do sebe. Tohoto momentu využil bleskurychlým výpadem Tomáš Kůrka a polovysokou střelou poslal puk k tyči Sáblíkovy klece - 1:0. Karlovarský brankář si do té doby sáhl jedinkrát na kotouč. V tu chvíli asi nikdo z domácích netušil, že se otáčí toho večera naposledy. V úvodním dějství se nehrál příliš pohledný hokej a oba celky se zahřívaly pomalu. Ve 12. minutě fauloval junior Havran a sudí Šindler zkřížil paže nad hlavou. Matador Josef Řezníček se rozjel sám proti Turkovi. Protřelý bek naznačil střelu, ale Turka nerozhodil. Následná dlouhá klička skončila u zadního mantinelu. Ještě do první obrátky měli možnost domácí, ale Sáblík skvělým zákrokem zhatil radost Šimánka, jenž uháněl s Hüblem sám na jediného beka Energie.

Ve druhém dějství se dlouho spíše přerušovalo a vylučovalo. I přesto se ve 24. minutě dostal do úniku při chuti hrající Kůrka. Z úhlu po Novákově pasu ale pálil jen do Sáblíkovy hrudi. Následně měli po dvou přesilových hrách domácí i hosté, ale vážnější ohrožení gólmanů početná výhody nepřinesly. Co nestihli Karlovarští za sedmatřicet minut, vynahradili si před koncem druhé třetiny. Na lavici hanby pykali Frolo s Tomanem a ukázkovou kombinaci zakončil po příhře Kristka střelou do odkryté klece Marek Melenovský - 1:1. Necelé dvě minuty na to přišla ještě mrazivější sprcha pro Jihočechy. Po buly se dostal puk na modrou čáru, hráči před Turkem se rozestoupili a Jiří Hanzlík měl dostatek času na to, aby namířil přesně mezi ruku a tělo gólmana domácích - 1:2. Za tohoto stavu se šlo podruhé do šaten.

Třetí dějství se zkraje znovu drobilo do mnoha nepřesností a přerušení. Větší pozdvižení přinesla až 44. minuta, v níž při vyloučení Hluchého zakončoval krásnou sehrávku přesilovkového komanda HC MOUNTFIELD Šimánek. Lukáš Sáblík však potvrdil, že je gólmanem vysokých kvalit. V minutě 49. předvedli domácí hrubku v rozehrávce a další branku z ní mohl vytěžit Zucker. Z prostoru mezi kruhy však trefil jen tyč českobudějovické svatyně. Když se domácí nadechovali k náporu, uzmul jim poslední záchvěv větříku z plachet Milan Procházka, který zakončil přečíslení střelou nad Turkovu lapačku - 1:3. Postupové razítko vystavil Energetikům střelou do prázdné klece deset sekund před koncem Milan Hluchý - 1:4.