HC Energie Karlovy Vary

Chtěl jsem, aby měl Lukáš reprezentační start, vysvětluje trenér Hadamczik

Karlovarští diváci dnes mohli shlédnout velice atraktivní utkání, kde nastoupila česká reprezentace proti výběru Německa. Do sestavy se vešli čtyři hráči HC Energie. Ve třetím útoku se objevila celá trojice první lajny Západočechů Václav Skuhravý, Petr Kumstát a Jan Košťál. Na poslední dvě minuty se také do branky postavil Lukáš Mensator, který si tak odbyl premiérový start za národní mužstvo. Vše o tom, proč se Lukáš Mensator nepředstavil v celém utkání v Karlových Varech či Ústí vypráví reprezentační trenér Alois Hadamczik.
Karlovarský ochránce svatyně se dočkal svého prvního startu za českou reprezentaci. Proč ho trenér poslal až na poslední dvě minuty? "Lukás s námi byl na třetí reprezentační akci a chtěl jsem, aby měl napsaný start. Když ho totiž dám pouze jako náhradníka na soupisku, tak se mu start nepočítá. Po konzultaci s ním jsem ho poslal do brány aby měl svůj první start za reprezentaci," odůvodňuje svoje počínání Alois Hadamczik.

Lukáš Mensator nastoupil až na poslední dvě minuty utkání, kdy mu své místo přenechal zkušený Milan Hnilička. Karlovarský brankář si tak připsal na své konto první reprezentační start. Kde koho možná napadlo, proč se západočeský gólman nedostal do utkání o den dříve v zápase v Ústí nad Labem místo Marka Pince, který poté spěchal za svým týmem na turnaj do Švýcarska. “Kdybyste byl Pinc a byl na mistrovství světa a já bych Vás nenominoval, jak byste to bral? Pinc byl na mistrovství a loni nezkazil ani jeden zápas za reprezentaci a pořád je mezi širší nominací. Nevidím tedy důvod, proč nedat Pincovi šanci,“ odůvodňuje nasazení vítkovického brankáře do utkání svazový kouč.

Může se také zdát, že trenér národního mužstva Marka Pince prosazuje, ale dle jeho slov tomu tak není: “Pinc si udělal jméno v lize, kde má průměr 94 % a Vítkovice držel loni vyloženě Pinc.“ Kouč Hadamczik vzpomíná na dobré výkony Marka Pince z minulého roku, avšak tento rok se zatím nijak extra nevyznamenává. Je sice období přípravných zápasů, ale i přesto se slezský brankář drží až na 13. pozici v procentuální úspěšnosti brankářů, což je u ochránců svatyň jedna z nejdůležitějších statistik. Pokud se podíváme na statistiky brankářů v Tipsport Hockey Cupu, tak zjistíme, že Marek Pinc má procentuální úspěšnost 90,57 % a Lukáš Mensator má tuto statistiku 95.92 %. “Tenhle rok jsem nebyl ani na jednom přátelském utkání, protože přátelské utkání pro mě nebylo měřítkem nominace.“ Nabízí se hned otázka, co je tedy trenérovo měřítko. “Znám ty hráče z loňska a podle loňské sezony jsem nominoval hráče a také podle toho, jak je znám.“

Související články

A team HC Energie | čt 30.8.2007

Aktuálně: Jan Košťál v reprezentaci!