HC Energie Karlovy Vary

Karlovarští střelci v reprezentačním dresu si pochvalovali souhru

Hlavní trenér reprezentace Hadamczik dal dohromady Václava Skuhravého, Petra Kumstáta i Jana Košťála, čímž chtěl využít jejich souhry. Tento tah mu vyšel, elitní útok HC Energie Karlovy Vary dělal svým důrazem soupeři problémy. Branky karlovarského kapitána Skuhravého a pravého křídla Kumstáta pak přispěly velkým dílem k celkové výhře České Republiky nad Německem.
Venco, jaké jsou Vaše pocity po reprezentačním zápase před domácím publikem?

Zápas se uskutečnil na domácím ledě, takže se mi hrálo výborně. Větší pohodu mi také přinesla spolupráce s karlovarskými spoluhráči z útoku. Jsme na sebe zvyklí, víme o sobě a v tom pro nás byl tento zápas trochu jednodušší.

Oproti včerejšímu zápasu byl ten dnešní z Vaší strany rozhodně povedenější.

Včerejší zápas se nám vůbec vydařil, konkrétně já jsem byl dvakrát vyloučen a hodně jsem se dnes snažil, abych nepovedený výkon napravil. Tak se to snad povedlo.

V čem byl největší rozdíl mezi včerejším zápasem a tím dnešním?

Hlavně jsme nebyli tolik vylučovaní, vyvarovali jsme se zbytečných faulů. Včera jsme jich několik udělali, dostali se do dvojnásobných oslabení, které Němci dokázali využít. Dneska tolik vyloučení nebylo a to byla podle mého hlavní příčina našeho zlepšení.

Hrál jste se svými spoluhráči z klubu, šlo ale o mezinárodní zápas. Byl to velký rozdíl?

Rozdíl tam samozřejmě je. Hra je o dost rychlejší, ale měli jsme výhodu v tom, že jsme na sebe zvyklí a že o sobě víme.

Jak byste po této čerstvé zkušenosti popsal rozdíl mezi českým a německým hokejem?

Mezinárodní hokej se nyní vyrovnává, všechny týmy jsou v podstatě na stejné úrovni. Je to hodně o bruslení a o tvrdosti.

A Němci hrají hodně tvrdě, i dnes to zvláštně u mantinelů předváděli.

Určitě to s nimi bylo těžké, ale v lize to asi bude taky hodně tvrdé. Hokej se ubírá tímto směrem a my se s tím musíme vyrovnat.

Společně s Petrem Kumstátem jste dali branky, snažili jste se pomoct i Janu Košťálovi k reprezentační trefě?

Určitě jsme mu přáli, aby i on dal gól. Ale v takovém zápase není na různé vymýšlení čas, takže když jsme byli v šanci, tak jsme spíš vystřelili a šli do brány.

V tomto jste asi byli z českého týmu nejaktivnější…

Tak to je náš způsob hry, takhle jsme chtěli hrát a nic neměnit. Hrajeme stejně v extralize a myslím, že náš styl je účinný.

Utkání bylo fyzicky hodně náročné i díky rozhodčím, kteří nechávali hře volnější průběh. V loňském ročníku extraligy však pískali často mnohem přísněji. Myslíte, že si volnější metr přenesou i do extraligy?

Nevíme, jak budou pískat letos. Oni pískají každý rok jinak.

Co říkáte na trochu nešťastný start Lukáše Mensatora?

Hlavní je, že vůbec nastoupil. Za svojí práci si reprezentační start zasloužil.

Druhým přesným střelcem z karlovarského útoku byl Petr Kumstát.

Přátelský zápas na karlovarském zimním stadionu by pro Vás mohl být všední, ale určitě ne v dresu se lvíčkem na prsou. Jaký to byl pocit?

Určitě moc hezký! Lepší než včera, kdy jsem byl ze všeho ještě nervózní a takový vyjukaný. Dneska jsem se snažil hrát jak nejlépe umím, všechno napětí ze mě naštěstí spadlo, navíc jsme hráli doma. Utkání dopadlo perfektně, mnohem víc jsme bojovali, makali, takže mám opravdu dobré pocity.

K tomu se vám povedlo i vstřelit první reprezentační branku.

Tak už jen to, že můžu při hymně stát na ledě v reprezentačním dresu je skvělý pocit a ještě k tomu dát gól. Opravdu jsem hrozně spokojený a šťastný!

Díky povolání Jana Košťála jste mohli hrát společně ve formaci, jak jste zvyklí z ligy. Byla to pro Vás velká výhoda?

To určitě byla. Na začátku sezony je vždy znát trochu nesehranost a my měli tu výhodu, že spolu hrajeme už několik let, známe se, vyhovíme si, víme kam si kdo najíždí. To nám hodně pomohlo a s Honzou i Vencou se mi hrálo super.

Včera jste ale hráli v lajně s Petrem Tenkrátem. Byl to velký rozdíl?

Petr Tenkrát je super hráč, působil v NHL, hrál na mistrovství světa, takže bylo skvělé si s ním zahrát. Byl tam jen rozdíl v souhře, ale kdybychom měli víc času na sehrání, tak by vše bylo mnohem lepší.

Jak bys srovnal zápasy v extralize s těmi mezinárodními?

Určitě je to rychlejší a s daleko větším nasazením. Ale myslím si, že třeba proti Švédům, Rusům a Finům to musí být ještě něco úplně jiného. Určitě se hraje ještě v daleko větším tempu. Ale jde o to si na to zvyknout a přizpůsobit se. Pak už to člověku nepřijde.

V reprezentaci to je asi úplně jiné, hráč nemá čas na zdlouhavé zpracovaní a nějaké rozhlížení kolem sebe, že?

V tom je ten největší rozdíl, na nic není čas, vše se musí dělat ve velké rychlosti, člověk musí zvládnout plno osobních soubojů, hraje se na maximum a každý ze sebe vydá úplně všechno. Tam je ten rozdíl.

Německý hokej je znám svou tvrdostí a i dnes to Němci svou agresivitou potvrzovali. Několikrát se i pokusili vyprovokovat pěstní výměnu názorů, vy jste se však vždy udrželi. Stálo to hodně sil?

Určitě ano, ale na druhou stranu jsme nechtěli být zbytečně vylučovaní. Co se týče tvrdosti, tak konkrétně našemu útoku agresivní hra vyhovuje a myslím si, že se s ní dokážeme bez problémů vypořádat. Proti nám jim agresivita moc platná nebyla.

Celkový pocit z reprezentační akce je ale určitě pozitivní.

Po dnešku už ano. (úsměv) Ale včera jsme byli dost zklamaní, protože i včerejší utkání jsme měli a chtěli vyhrát. Bohužel jsme udělali zbytečná vyloučení a také jsme od půlky zápasu přestali hrát. Takže jsem spokojený tak napůl. Naštěstí druhý zápas vyšel o hodně lépe a tudíž převažují příjemné pocity.

Související články

A team HC Energie | čt 30.8.2007

Aktuálně: Jan Košťál v reprezentaci!