HC Energie Karlovy Vary

Zdeněk Venera: Chtěl bych apelovat na fanoušky, aby nás přišli podpořit

Přípravné zápasy jsou u konce a do startu nového ročníku 02 extraligy zbývá týden. Ideální čas pro zhodnocení uplynulého měsíce Zdeňkem Venerou. Charismatický trenér, který na karlovarské lavičce načíná již třetí sezonu, si oproti loňsku pochvaloval kvalitu soupeřů v přípravě: „Nebyl tam soupeř, se kterým by hrát zápas nemělo smysl.“ Hned na úvod soutěže čekají Energii 4 obtížná domácí utkání a Zdeněk Venera doufá v co nejbouřlivější podporu svého týmu: „Z těch domácích zápasů potřebujeme udělat svoji výhodu a každý fanoušek, který přijde a pomůže nám svými hlasivkami, bude dobrý.“ Celý rozhovor si přečtete uvnitř článku.
Co vám napověděly poslední přípravné zápasy, že bude ještě třeba zlepšit? Na co se v posledním týdnu před ligou zaměříte?
Určitě se budeme hodně věnovat přesilovkám, to je to hlavní, co bychom ještě chtěli vylepšit. Budeme také věřit, že se během té doby dá Pepa Řezníček do pořádku, protože jeho případná neúčast by nám hodně narušila sestavu.

V minulých sezonách jste si stěžoval na nedostatek kvalitních soupeřů v přípravě. Byl jste v tomto ohledu letos spokojenější?
Nehráli jsme sice se Spartou či Libercem, ale i tak si myslím, že soupeře jsme měli kvalitní. Budějovice, Pardubice, to je špička extraligy. V Německu jsme hráli s Berlínem a Norimberkem, to jsou mužstva nabitá zámořskými hokejisty. Byli jsme rádi i za utkání s Orenburgem. Sice nehrají nejvyšší soutěž, ale i tak je každý kontakt s mezinárodním hokejem velice cenný. S přípravou jsem tedy spokojený, splnila svůj účel.

Zřejmě tedy pozitivně hodnotíte i opětovné zařazení letního poháru?
Určitě ano. Hrálo se doma i venku a měli jsme kvalitní soupeře. Chomutov sice hraje první ligu, ale patří tam ke špičce a dělá si i extraligové ambice. Takže tam nebyl soupeř, se kterým by hrát zápas nemělo smysl.

Dlouhodobě se vašemu mužstvu nedaří v trestných stříleních. Dají se nájezdy nějak natrénovat, nebo je to jen otázka sebevědomí?
Samostatný nájezd je samozřejmě otázka šikovnosti. Je to o umění přesvědčit gólmana že udělám něco jiného, než udělám ve skutečnosti. Tato chladnokrevnost v koncovce je dar, který se těžko dá naučit. Myslím si, že s příchodem letošních posil se to trochu změnilo, ale jinak je naše mužstvo spíše silově založené. Doufám tedy, že se ještě trochu zlepšíme, ale na vítězství na samostatné nájezdy v zápasech spoléhat nebudeme.

Budete se tedy snažit zápasy rozhodovat již v případných prodlouženích, aby na nájezdy vůbec nedošlo?
Bude to záležet na tom, s kým zrovna budeme hrát. Pokud to bude proti sousedu v tabulce, nebudeme si moci dovolit příliš riskovat. Naopak při zápase prvního s posledním nehraje ztráta bodu takovou roli. Myslím si ale, že letos bude liga tak vyrovnaná, že všichni budou sousedé v tabulce. Takže nějak moc riskovat asi nebudeme.

Pojďme k sestavě. Mužstvo má stále devět obránců, rýsuje se nějaké řešení, nebo zatím tento stav ponecháte?
Pokud to nebude třeba řešit z pohledu klubového rozpočtu, tak budeme za širší kádr akorát rádi. Mezi hráči bude alespoň větší konkurence a budeme mít kam sáhnout při případných zraněních. Další postup samozřejmě budeme koordinovat s vedením klubu.

V přípravě jste testovali množství mladých hráčů. V posledních dvou zápasech nastoupil David Zucker, znamená to, že on vás přesvědčil nejvíce?
Sestava se zatím ustálila takto, ale rozhodně to neznamená, že například Pavel Kuběna je vyřazený z kádru. On měl teď nabitý program. Přes týden byl s reprezentací na turnaji v Rusku a poslední dva dny netrénoval, protože skládal maturitu. Výkonnost takto mladých hráčů bývá navíc značně kolísavá, takže se může stát, že chvíli bude hrát Pavel Kuběna a chvíli David Zucker.

Pokud tomu tedy dobře rozumím, tak z mladých hokejistů řadíte do užšího kádru Kuběnu a Zuckera.
Dále samozřejmě Tomáš Brňák, který je momentálně jako devátý bek, ale v žádném případě jej nezatracujeme. Sledujeme i další hráče, kteří se zde v přípravném období vystřídali. Ať už jsou to bratři Bauerové, Zaťovič, Dej nebo Sláma.

Je kromě aktuálního zranění Josefa Řezníčka v mužstvu nějaký zdravotní problém?
Žádný zdravotní problém nemáme, různá nachlazení a chřipky, to jsou jen detaily. Pevně doufám, že to koleno Pepy Řezníčka bude v pořádku.

Jak moc reálná se vám zdá hrozba odložení startu soutěže v souvislosti s kauzou Vsetín?
Myslím si, že ta pravděpodobnost je malá. Nezahájením soutěže by vznikly obrovské škody. Dovedu si představit, že někteří sponzoři by požadovali náhradu škody a nevím, kdo by si toto vzal na triko. Celá ta situace kolem Vsetína je nešťastná.

Hned na úvod vás čekají čtyři zápasy doma. Berete to jako výhodu, nebo byste byl raději za nějaká utkání venku?
Může to být výhoda i nevýhoda. Pokud se nám podaří nějak slušně zabodovat, tak to může mužstvo nastartovat a zvýšit jeho sebevědomí. Pokud by se nám ty zápasy ale nepovedly, pak by ta opačná série venku byla hodně krutá. V této souvislosti bych hodně chtěl apelovat na fanoušky, aby nás přišli v hojném počtu podpořit. Chápu, že to pro některé může být náročné, čtyřikrát po sobě jít na domácí zápas. Ale my z těch domácích zápasů potřebujeme udělat svoji výhodu a každý fanoušek, který přijde a pomůže nám svými hlasivkami, bude dobrý.