HC Energie Karlovy Vary

V povedené přípravě se nejvíce dařilo Hluchému a brankařům

Vše, co mělo být v přípravě odehráno, je už za námi a proto je vhodné si před ostrým začátkem sezóny připomenout, jak se energetikům v letním období dařilo. Pohled do výsledků přípravných zápasů je letos mimořádně pozitivní. Ze 14 zápasů Karlovy Vary zvítězily v 11, přičemž poraženy v základní hrací době odešly jen jednou. O vítězství v letním poháru pak přišly až v penaltovém rozstřelu. Zajímavé jsou ovšem i osobní statistiky jednotlivých hráčů. Základní srovnání přinášíme v tomto článku.
Velkým pozitivem letní přípravy je bezesporu účinkování letních posil. Od nich si vedení klubu slibovalo především zlepšení produktivity mužstva, což se bezezbytku naplnilo. Nejproduktivnějším energetikem přípravy se stal mladičký útočník Milan Hluchý (na menším snímku), jemuž šla mimořádně k duhu spolupráce se zkušenějším Jaroslavem Kristkem. Ten se ostatně bodově prosazoval stejně dobře, pouze menší počet vstřelených branek jej v našem srovnání odsunul na druhé místo.

Produktivitu první, nyní už reprezentační řady, v přípravě zachraňoval Jan Košťál. Jeho spoluhráčům se už tak nedařilo. Petr Kumstát se trefil jen třikát, kapitán Václav Skuhravý (na velkém snímku) dokonce neskóroval ani jednou. Vše si ale vynahradil na mezinárodní scéně v utkání proti Německu.

Vysoko v klubové produktivitě se objevila i další sehraná dvojice. Lukáš Pech si výborně porozumněl s Milanem Procházkou a společně s jedním z alternujících mladíků vytvořil ze čtvrté lajny pořádně ostrou zbraň.

Za zmínku stojí i výkony Marka Melenovského, který se na začátku léta potýkal se zdravotními problémy, pak se ale rozehrál do skvělé formy a výborně zapadl do formace k Hluchému a Kristkovi. Další letní posilou je obránce Jakub Grof, jenž se čtyřmi přesnými trefami aspiruje na pozici klíčového beka při přesilových hrách. Se čtyřmi kanadskými body se karlovarský odchovanec stal také nejproduktivnějším obráncem celého Tipsport Hockey Cupu.

Nakonec zaslouží velkou pozornost i karlovarští mladíci. Největší prostor dostali v přípravě David Zucker a ještě stále junior Pavel Kuběna. Oba se dokázali poměrně výrazně prosadit, a ukázali tak cestu dalším mladíkům, kteří stojí v zástupu čekatelů na extraligovou zkušenost.

Aby nebylo těch pozitiv málo, musíme se na závěr zaměřit na pozici nejdůležitější. V brankovišti se totiž opět mimořádně dařilo oběma tradičním oporám i mladému Závorkovi, který udržel na uzdě reprezentaci do 20 let.

Více minut odchytal Lukáš Mensator a s průměrem pod dvě obdržené branky na zápas potvrdil svou extratřídu. Do té ale patří i Sáblík, který se nejvíce blýsknul v semifinále poháru na ledě Českých Budějovic. V procentuální úspěšnosti zásahů v celé letní soutěži drží karlovarští Lukášové první dvě příčky - Sáblík 94,97%, Mensator 94,93%.

Letní příprava tedy karlovarské Energii vyšla parádně. Jestli se herní pohoda přenese i soutěžního období, poznáme již koncem tohoto týdne. Sérii čtyř domácích duelů načnou Karlovy Vary v pátek od 18 hodin proti Pardubicím.

Hráči v poli

Jméno              G+A  KB
Milan Hluchý       4+5  9
Jaroslav Kristek   3+6  9
Jan Košťál         5+2  7
Lukáš Pech         2+5  7
Milan Procházka    5+1  6
Marek Melenovský   4+2  6
Vítězslav Bílek    2+4  6
Jakub Grof         4+1  5
Petr Kumstát       3+2  5
Davic Zucker       2+3  5
Jiří Hanzlík       1+4  5
František Skladaný 1+4  5
Ondřej Němec       2+2  4
Pavel Kuběna       3+0  3
Miroslav Duben     2+1  3
Michal Dobroň      2+1  3
Petr Mudroch       1+2  3
Josef Řezníček     1+2  3
Václav Skuhravý    0+3  3
Milan Kraft        1+1  2
Vít Budínský       1+1  2
Tomáš Brňák        0+2  2
Roman Prošek       1+0  1
Jakub Rumpel       1+0  1
Rostislav Dej      0+1  1

Brankáři

Jméno           Záp.  Min.  OG   G/Z   SO
Lukáš Mensator   8    460   14   1,83   2 
Lukáš Sáblík     6    330   11   2,00   1
Tomáš Závorka    1     60    2   2,00   0