HC Energie Karlovy Vary

V souboji brankářských generací opět úspěšnější Mensator

Energie - Třinec 1:0sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Jako den a noc si byly podobné první dva domácí zápasy Energie v počtu gólů. V pátek devítibranková smršť, dnes proti třineckým Ocelářům trápení v koncovce. I přesto, že Karlovarští hráli po celý zápas aktivně a na Čechmánka vyslali celkem 60 pokusů, ani jeden se neujal. Nakonec se muselo o vítězi rozhodnout až v penaltové loterii, ve které si pomyslný výherní los zakoupil Marek Melenovský. Jediný úspěšný střelec tak rozhodl o dvoubodové výhře, kterou bezchybným výkonem podpořil také gólman Lukáš Mensator (na snímku).
O2 extraliga, 2. kolo, ne 16.9.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:0sn
0:0, 0:0, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: rozhodující nájezd Melenovský. Rozhodčí: Husička - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:9, navíc Stals (Třinec) 10 minut. Bez využití:. Diváci: 3160. Průběh utkání: 1:0.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Mudroch, Němec, Řezníček, Duben, Grof, Jiří Hanzlík, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Hluchý - Zucker, Pech, Milan Procházka
Oceláři Třinec: Čechmánek - Sekeráš, Švarný, Seman, Malec, Kroupa, Andersons - Tomík, Skořepa, Štefanka - Zálešák, Peterek, Martynek - Tomas, Polanský, Korhoň - Stals, Steber, Kolusz

Komentář k utkání

Říká se, že branky jsou kořením hokeje. Když se jich ale občas nedostává, nemusí to nutně znamenat hokejovou nudu. A právě nesmírně vzrušující, i když bezbrankový zápas, si v neděli užili i fanoušci v Karlových Varech. Brankové radosti se dočkali pouze jednou, a to až v penaltovém rozstřelu.

Pojďme ale pěkně popořadě. Maximální nasazení, dokonale propracovaná třinecká obrana v čele se zdí v bráně jménem Čechmánek a vytrvalá karlovarská snaha o skórování v mnohém připomínaly duely z jarních vzájemných soubojů v play-off. Stejně jako v prvních dvou zápasech předkola měli více ze hry energetici. Jejich nájezdy se ale tříštily na hokejkách a chráničích nesmírně obětavých Ocelářů, kteří při každé příležitosti neváhali zaměstnat Mensatora v brance Energie.

První vážnější zakončení měl na svědomí domácí kapitán Skuhravý, jenže Čechmánek se vyznamenal proti střele z velkého úhlu pohotovou lapačkou. Neprosadil se ani Řezníček zkušeně nahazující na teč od modré čáry, v krkolomném průniku střílející Procházka ani Melenovský prchající z trestné lavice. Drobný forvard měl sice dobrou rychlost, ale posledního obrovitého obránce Třince nemohl v osobním souboji přetlačit, tak zvolil pouze střelu švihem, kterou mu gólman vykryl.

Na druhé straně se příliš vážnějších situací neurodilo. Snad jen Semanova dělovka od modré čáry mohla mít pro domácí nepříjemné následky, pokud by Mensator nevystavil puku stop svým bleskovým betonem. Mnohem více práce měl Čechmánek. Když už se zdálo, že jej Procházka dostal forhendovým blafákem do bezvýchodné pozice, poskočil varskému křídlu kotouč a dorážka už mířila jen do boční sítě. Výraznou domácí aktivitu nepřetavil ve vedoucí gól ani Kraft, jehož zasunutí zpoza branky ale nemělo daleko k úspěchu.

Druhá třetina pokračovala v nastaveném tempu, navíc se ale začali častěji prosazovat i hosté. Nebezpečné přečíslení vyřešil Skořepa rychlým zakončením, brankář ale dobře vykryl prostor. Stejný hráč pak nepříjemně tečoval v přesilovce chytrou střílenou přihrávku z hole Štefanky. Pořádně horko bylo Mensatorovi, když Kroupa z prostoru mezi kruhy napálil z první zpětnou přihrávku od zadního mantinelu a následně Peterek mířil jen do boční sítě.

Ze šestnácti karlovarských střel ve druhé třetině je nutné zdůraznit Procházkovu pohotovou teč a především obrovský přesilovkový závar v podání elitního útoku Západočechů. Košťál i Skuhravý se ocitli v pořádně nadějné situaci, jenže hra Třince na hranici sebeobětování opět zamezila nejhoršímu. Jednu z mála ran od modré při početní výhodě dovolili Třinečtí vypálit Dobroňovi, radost mu ovšem opět pokazil Čechmánkův beton.

Opravdový hokejový fanoušek se musel bavit také ve třetí dvacetiminutovce. Nejblíže v zápase byli vedoucímu gólu Oceláři ve 41. minutě, když od modré napálil oblouk brankové konstrukce nesmírně aktivní Malec. Velmi dobrý zápas sehrál v zeleném dresu Milan Kraft, jehož prudká přihrávka ze skrumáže okolo branky našla mezi kruhy Řezníčka, ale také jemu nebylo přáno. Neprosadil se ani unikající Hluchý, kterého Čechmánek nejprve v samostatném úniku dokonale vybruslil a posléze nohou zneškodnil i střelu po přečíslení dvou na jednoho.

V závěru se domácímu publiku připomněl Róbert Tomík, který se nejlépe zorientoval ve zmatcích před Mensatorovým brankovištěm. A když se neprosadil ani Skuhravý s chytrou otočkou, šlo se do prodloužení. V něm měli domácí blízko k vítězství, když celou poslední minutu sehráli v početní výhodě, jenže Dobroň ani Řezníček neměli na modré dostatek klidu k rozhodujícímu úderu.

Na řadu tak přišla trestná střílení. V nich se na úvod mezi tyče netrefil specialista Řezníček, další tři nájezdy pochytali pozorní gólmani, až se rozjel Marek Melenovský. Letní posila Energie ze Zlína zamířila nad Čechmánkovu vyrážečku a prudkou ranou dostala Západočechy do výhody. Tu hned potvrdil Mensator bezchybným odhalením Polanského úmyslů a Karlovarští mohli slavit zisk prémiového bodu. Třinec vyrazil na dlouhou cestu jen s jedním, ten je přesto za maximální nasazení naprosto zasloužený.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Byl to kvalitní zápas. Nám bylo předem jasné, že půjde o úplně jiné utkání než s Pardubicemi. Třinec perfektně bránil, oceňuji obětavost hostů, protože pochytali hodně puků. To vše bylo podpořeno vynikajícím výkonem Čechmánka. Nájezdy jsou otázkou štěstí, ale myslím si, že dělba bodů dva ku jednomu je spravedlivá."

Jiří Juřík (Třinec): "I když utkání skončilo v normální hrací době bez branek, diváci se měli na co dívat. Byla v něm spousta výborných momentů. My jsme se soustředili spíš na obranu, vyložených šancí v zápase mnoho nebylo. Jsme rádi za bod, ale mrzí mě, že už druhé utkání nám uteklo po nájezdech."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 18.9.2007

Marek Melenovský: Měli jsme štěstí