HC Energie Karlovy Vary

Výhru musíme potvrdit, říká Lukáš Pech

Měsíc a půl čekali karlovarští hokejisté na plný bodový zisk před svými fanoušky. Plný úspěch v souboji se Znojmem je pro kabinu energetiků, sužovanou sérií nevyrovnaných výsledků a problémů s marodkou vítaným povzbuzením. “Je to pro nás velká vzpruha. Potřebovali jsme nutně vyhrát za tři body, protože se nám to už dlouho nepovedlo. Už snad ani nevím, kdy to bylo naposledy. Vyhrávat za dva body je málo. Znojmo už se na nás také dotahovalo, proto je dobře, že jsme jim opět odskočili,“ sděluje bezprostředně po utkání své první dojmy hokejový štírek Lukáš Pech (na snímku).
Vítězstvím se Západočeši vrátili na pátou příčku extraligového pořadí, ve zlepšených výkonech je ale nutné pokračovat. „Teď je nutné dnešní výhru potvrdit v dalším utkání. Hráli jsme dneska dobře dozadu, Lukáš Sáblík výborně zachytal a padl nám tam i důležitý první gól na konci třetiny. Ještě důležitější byl ale asi ten druhý hned po přestávce. Potom už jsme většině zápasu dominovali my,“ v rychlosti vyjmenovává Lukáš Pech nejdůležitější fragmenty nedělního duelu.

Přestože si mohla být Energie bodovým ziskem jistá již dlouho před závěrečným hvizdem, úvod do utkání příliš přesvědčivý nebyl. Oba týmy se v přemíře snahy předháněly v nepřesných rozehrávkách a důsledné obrany jasně převyšovaly nesmělé útočné nápady. “Se Znojmem je to vždycky podobné. Oni dobře brání a gólů s nimi moc nepadá. Všichni se soustředili hlavně na obranu. Pak jsme ale dali branku na 1:0, přidali další dva a dovedli zápas do vítězného konce,“ uznává šikovný centr.

Velký zlom v herním projevu přišel po dvou karlovarských zásazích, které orámovaly první přestávku. “I v jiných utkáních jsme dokázali dát branku a vést. Ze začátku sezóny jsme dokázali přidat i další góly, jenže teď dáme ten jeden a strachujeme se o výsledek. Vždy když jdeme do většího vedení, tak se uklidníme a hrajeme svojí hru. Jenže poslední dobou soupeři vstřelili dvě rychlé branky a to na psychiku není vůbec dobré,“ potvrzuje, jak důležitá je pro sportovce vnitřní pohoda.

Určité dílčí zakolísání přišlo v závěru druhé třetiny. Znojmo, už s tříbrankovým mankem, vložilo veškeré síly do útočení a při Energii stáli všichni svatí. A také výborný Sáblík. “Kdybychom v té chvíli dostali kontaktní gól, tak se Znojmo vrátí na koně a zápas by se vyvíjel úplně jinak. Naštěstí jsme to ustáli a pak už to pro nás bylo dobré.“

Lukáš Pech hrál také výraznou roli při oné důležité první brance utkání. Přestože svou roli popisuje skromně a hlasatel jej v první chvíli ani za asistenta neoznačil, pozorní diváci měli jasno, jak se kotouč objevil u zcela volného Bílka. “Pepa Řezníček to výborně nahodil od modré, já puk jenom sklepnul a Víťa doklepnul do sítě. Důležité bylo, že jsme stáli před brankářem. Stačí pak takovéto puky, které neletí závratnou rychlostí, a vidíte, co to udělá s gólmanem, když to před ním tečujete,“ popisuje klíčovou situaci zápasu.

Důležitá byla pro vývoj duelu i mimořádná kázeň domácích hráčů. S výjimkou poslední minuty, kdy sudí poslal na trestnou hned dva energetiky a ti pak inkasovali jedinou branku, byl za faul vyloučen právě pouze Lukáš Pech: “Bohužel jsem byl zase vyloučený já. V poslední době jsem byl vyloučený sedmkrát a snad čtyřikrát jsme z toho dostali branku. Tak jsem se obával, abych nedostal vynadáno nebo nepokazil klukům vítězství. V závěru jsme to dvojnásobné oslabení už měli ubránit, bohužel se tak ale nestalo. Důležité jsou ale tři body.“

Posledním podstatným rysem utkání byla skutečnost, že Energie měla k dispozici kompletní čtvrtou formaci. Její příspěvek nezapomíná ocenit ani odchovanec jihlavského hokeje. “Myslím, že hrát v současné době v extralize na tři pětky, je sebevražda. Když rozložíte hru na čtyři pětky, ušetříte hodně sil na konec zápasu. Na tři lajny se unavíte hrozně rychle. To už by museli hrát takoví hráči, jako je Honza Košťál. Ten tedy dojede všechno (smích). Takových hráčů je ale málo,“ nezapomíná závěrem s úsměvem vyzvednout nepřekonatelnou výdrž karlovarského patriota.

Související články