HC Energie Karlovy Vary

Sledge hokejisté postoupili potřetí v řadě do finále!

Nowaco Sharks - Draci Kolín 6:2 (1:0, 2:0, 3:2). Konečný stav série: 2:0.
Karlovarští Žraloci potvrdili předpoklady a přešli v semifinálové sérii přes oslabený Kolín hladce 2:0 na zápasy. Středočechům chybělo ve druhém utkání, které hostil ostrovský zimní stadion, hned pět hráčů, přesto domácímu favoritovi hlavně v úvodu statečně vzdorovali. Postupem času však nebylo pochyb o vítězi a skóre ve prospěch žraloků narůstalo. Ve výborné atmosféře se ukazatel zastavil po 45 minutách na stavu 6:2 a to znamená, že si Žraloci potřetí za sebou zahrají o nejcennější kov. Série mezi Zlínem a pražskou Spartou rozhodla překvapivě o tom, že stejně jako v předchozích dvou letech, i tentokrát bude s Karlovými Vary bojovat o titul Sparta.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - SK Draci Kolín 6:2 (1:0, 2:0, 3:2)

Branky: 5. J. Berger, 19. J.Berger (Nejedlý), 28. J. Berger (M. Geier), 32. Jeřábek (J. Berger), 41. M. Geier (J. Berger, Kvoch), 43. Kvoch - 37. Kubeš, 45. Dobruský (Kubeš). Bez vyloučení. Rozhodčí: Hynek - Schöpf, Červinka. Diváci: 151. Střely na branku: 30:9. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1, 6:2.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Bozděk - Nejedlý, Kvoch, M. Geier, T. Berger, Janko, Lindák, J. Berger, Frous, Schneider, Kašpar, Jeřábek

SK Draci Kolín: Boček - Kubeš, Hron, R. Buhr, Anderle, V. Buhr, Dobruský, Glier, Najbrt, Raul

Úvod druhého semifinále poznamenaly menší problémy s časomírou, ale i přesto bylo jasné, že za podpory hlučného publika se dopředu poženou Žraloci. Draci z Kolína ale zpočátku zachytávali karlovarské útoky do obranné sítě. Po nevyužitém voleji Tomáše Bergera z poloviny třetí minuty se uvolnil kapitán hostí Kubeš, ale z úhlu netrefil Bozděkovu branku. Domácímu týmu pomohla 5. minuta, kdy se Jiří Berger a přesnou ranou od modré čáry do levého horního rohu otevřel skóre.

Boček v brance Kolína se měl co ohánět a zaskvěl se zejména v 8. minutě, kdy zlikvidoval střelu Jiřího Bergera po buly i následnou Nejedlého dorážku. Aktivní Kubeš se vzápětí znovu pokoušel ujet karlovarské obraně, ale na poslední chvíli byl odzbrojen Kvochem. Za Žraloky odpověděl podobnou individuální akcí Jiří Berger, ovšem sám před gólmanem zamířil nepřesně. Další velkou šanci promarnil Michal Geier, který by puk zasunul do odkryté branky, kdyby ruce nebyly rychlejší než myšlenka.

Pavel Kubeš jako správný kapitán držel prapor dračího celku, ale ani jeho střela od modré ve 13. minutě mezi tři tyče nemířila, a tak skóre zůstalo po prvních patnácti minutách 1:0. Oslabení hosté předvedli sympatický výkon a na jejich střídačce mohla vládnout spokojenost, naopak domácí hokejisty mrzely neproměněné vyložené šance.

Druhá třetina odstartovala jedovatým střeleckým pokusem Dobruského a karlovarskou bleskovou odpovědí, při které puk zůstal nerušeně stát v brankovišti, až jej odpálila kolínská hokejka do bezpečí. Krásný zákrok vytáhl Boček v 19. minutě po střele Nejedlého, kdy se zaskvěl perfektním semaforem. O půl minuty později už ale nestačil na zakončení Jiřího Bergera, který si vybruslil od pravého mantinelu a zavěsil.

Žraloci převzali téměř absolutně iniciativu a jali se pálit jednu šanci za druhou. Kvochovu střelu nedorazil Lindák, Geier vyprášil jen Bočkovu lapačku a o chvilku později neusměrnil do prázdné branky Kvochovu pobídku. Festival nevyužitých příležitostí obohatil také Janko, jehož pokus zblízka vyrazil Boček nad sebe.

Po 24 minutách si poprvé sáhl na puk také karlovarský Bozděk, který ztlumil lehkou střelu po nepovedném nájezdu hostí dva na jednoho. Mnohem zajímavější byl zákrok o minutu později lapačkou proti Dobruskému, který mohl přihrát do tandemu Kubešovi, ale raději volil střelu z levého křídla. Ve 28. minutě však vyslal na druhé straně střelu od modré s exkluzivními parametry Jiří Berger a mohl oslavit čistokrevný hattrick. V poslední minutě druhé třetiny ještě karlovarský kapitán připravil šanci pro Kašpara, jenže ten ani nadvakrát puk za Bočka nepropasíroval.

Po nástupu do třetí třetiny se pokračoval nápor Žraloků podpořený o hlasivky dorazivšího fanklubu HC Mattoni. Tlak vyústil v 32. minutě ve čtvrtý gól, Jiří Berger nejprve orazítkoval jen tyč, ale Josef Jeřábek hlídkoval na správném místě a pohodlnou trefu mohl věnovat své týden staré dceři. Žraloci pokračovali v dobývání pomyslné kolínské tvrze, od kterého se Draci občas oprostili vyhozením puku až na karlovarskou branku. Domácí se ale příliš nechali unést útočením a na konci 37. minuty vyrazil do brejku Pavel Kubeš. Samostatný nájezd a střela do horní poloviny branky postrádaly chybu - 4:1.

Tříbrankový náskok mohl vrátit modrým Schneider, ale z prostoru mezi kruhy trefil Bočka a nevedlo se ani Lindákovi, který nezachytil přihrávku Jiřího Bergera a Kubeš mohl díky tomu ujet do dalšího úniku. Tentokrát se ale dostal blízko Bozděkovi a ten jeho pokus vykryl. Závěrečných pět minut přineslo ještě tři branky. Nejdřív Jiří Berger s Michalem Geierem potěšili oko diváků precizně provedeným nájezdem dvou na nikoho a na 6:1 zvýšil exhibičním bekhendovým přehozením Bočka Tomáš Kvoch. Na konečných 6:2 upravil 22 sekund před koncem Radek Dobruský, jenž se z hranice brankoviště přesně trefil nad Bozděkovu lapačku.

Kolínští Draci podali ve značně nekompletní sestavě sympatický výkon, ale na favorizované Žraloky to nestačilo. Ti po výhrách 6:3 a 6:2 postupují do třetího finále v řadě, ve kterém jim bude starým známým soupeřem opět Sparta Praha. První utkání série hrané na dvě vítězství bude hostit T-Mobile Arena 1. března, odvetu a případný rozhodující duel uvidí fanoušci v Karlových Varech o čtrnáct dní později.

Ohlasy:

Jiří Berger (útočník a kapitán Karlových Varů): "Já si myslím, že zápas byl jednoznačný. Dalo se to čekat, protože Kolín přijel se značně oslabenou sestavou. Padlo hodně gólů, ke konci už jsme zkoušeli hrát trochu na exhibici a možná i z toho pramenily dva zbytečné góly, které jsme dostali. Byla skvělá atmosféra, od začátku naši fanoušci povzbuzovali a ve třetí třetině nás skoro až zaskočili kluci z Mattonky, kteří přišli s bubnem, mávali jamajskou vlajkou a mohutně nám fandili. Bylo to super, přál bych si víc takových zápasů a už teď všechny srdečně zvu na finále, budeme rádi, když nás přijdou podpořit!"

Stanislav Tejkal (trenér Kolína): "Splnili jsme očekávání a bez pěti hráčů jsme odvedli maximum. S výkonem svého týmu jsem spokojený. Vyšly nám dva brejky, ale jinak jsme byli celý zápas v defenzivě. Do zápasů o bronz bychom si měli polepšit o dva hráče, takže by to třetí místo mohlo vyjít, když bude všechno dobré."