HC Energie Karlovy Vary

Zlín přerušil úspěšnou sérii Energie

Energie - Zlín 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Souboj čtvrté Energie se třináctým Zlínem se zpočátku odvíjel jednostranně, jenže Biegl v brance hostů odolal karlovarskému patnáctiminutovému náporu a naopak Ševci šli do vedení brankou do šatny. Ve druhé třetině vyrovnal z pohledné individuální akce František Skladaný, ovšem blíž k bodům už se Energie nedostala. Zlínští dvěma slepenými trefami definitivně získali vývoj zápasu na svou stranu a nic na tom nemohla změnit ani branka Skuhravého z 57. minuty.
O2 extraliga, 46. kolo, ne 27.1.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
2:5
0:1, 1:2, 1:2
Branky a nahrávky: 29. Skladaný (Bílek), 57. Skuhravý (Mudroch) - 20. Balaštík (Andrašovský), 35. M. Pšurný (Vosátko), 36. Rachůnek (Leška), 58. M. Pšurný (Balán), 60. Kubiš (Balaštík). Rozhodčí: Homola - Guth, Rittich. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 3260. Průběh utkání: 0:1, 1:1 1:3, 2:3, 2:5.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Mudroch, Prošek, Řezníček, Duben, Němec, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Dej, Pech, Hluchý
Zlín: Biegl - Vosátko, Lučka, Galvas, Hamrlík, Nosek, Ďurák, Bořuta - Kubiš, Balán, Rachůnek - Balaštík, Leška, Andrašovský - Okál, M. Čech, Záhorovský - M. Pšurný, F. Čech, Mokrejš

Komentář k utkání

Že by měly Energii v nedělním utkání se Zlínem postihnout nějaké komplikace, by asi nikdo po první desetiminutovce nečekal. Západočeši pronikali do útočného pásma s nebývalou lehkostí a zlínská obrana naprosto nestíhala. Hned ve čtvrté minutě otřel Kraft dorážku Bílkovy akce o spojnici tyčí, po chvíli pálil z ideální pozice mezi kruhy úplně volný Hluchý, Dobroň po individuální akci Kumstáta minul branku jen o kousíček a pak si znovu Kumstát najel nikým neohrožován před Biegla. Jenže ten byl vždy na místě a jistými zákroky pomalu tupil domácí nápor.

A když opět Kumstát podruhé otřel svůj skrytý švih o brankovou konstrukci, začal se obraz hry pomalu vyrovnávat. Zlínská obrana se uklidnila, našla ve svých řadách organizaci a hbití útočníci začali pronikat čím dál tím hlouběji před Sáblíka. Nevinně vypadající pokusy karlovarský gólman s jistotou kryl, jenže ve 20. minutě jej zaskočila dobře ukrytá Balaštíkova rána z vrcholu kruhů.

Energetici měli v přestávce o čem přemýšlet a hned ve 21. minutě mohl srovnat Skuhravý, ke kterému se odrazila nebezpečná Mudrochova střela. Karlovarskému kapitánovi ale do střely skočil obětavý zlínský bek. Po chvíli byl v hlavní roli opět Skuhravý, jenž přenechal zadovkou puk Grofovi a šel clonit Bieglovi. Grofova rána byla ovšem umístěna do středu branky. A tak vyrovnání vykouzlil až v polovině zápasu František Skladaný. Slovenský forvard se odvážně vymotal ze sevření u zadního mantinelu a střelou k tyči překonal výborného Biegla.

Karlovarská proměna byla obrovská, najednou se ve zlínském obranném pásmu odehrávaly stejné manévry jako v úvodu zápasu. Jenže se zapomnělo na obranu. Ve 35. minutě domácí defenziva zazmatkovala, nedokázala vyhodit kotouč do středního pásma a Michal Pšurný z úhlu slavil druhý gól okenářů. A aby nebyla katastrofa u konce, z dalšího útoku předvedli Zlínští navlas stejnou akci. Leška vylákal brankáře z jeho území, našel křižnou přihrávkou neobsazeného Rachůnka, a ten už prázdnou svatyni nemohl minout.

Ještě před pauzou mohl korigovat Grof, jenže jeho sólo zakončila tyčka. A stejný cíl si na druhé straně vybral i jiný produktivní obránce Martin Hamrlík.

Třetí třetina byla dlouho ve znamení marné karlovarské snahy o proniknutí do útočného pásma. Jakoby energetikům scházely síly po náročném derby. Naopak dobře bruslící Zlín viditelně těžil z odpočinku, kterého se mu dostalo díky těžko pochopitelnému odložení duelu s Třincem. Když už se Západočeši dostali ke střele, jako třeba Grof od modré, nebo faulovaný Procházka bekhendem z bezprostřední blízkosti, vyřešil vše opět bezchybný Biegl.

Přesto ještě drama na chvilku přišlo. V přesilové hře dorazil Bílkovu střelu důrazný Skuhravý. Jenže příliš útočné snahy stálo domácí definitivně zápas. Na jediného obránce se vydal Balán, přihrál do tandemu Michalu Pšurnému a mladý forvard neměl se střelou nad beton problém. Kalich hořkosti si Karlovarští dopili v poslední minutě, kdy Sáblíka překonal dorážkou Balaštíkovy střely Kubiš.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Byl to pro nás nepovedený zápas. Ze začátku jsme z tlaku neskórovali a soupeř dal z ojedinělé šance vedoucí branku. Ke každému puku nám chyběl pověstný krůček, hodně sil nás stál páteční zápas."

Rostislav Vlach (Zlín): "Dnešní výkon byl po všech stránkách výborný a oproti předchozím zápasům jsme to prolomili i v koncovce. Kluci odehráli skutečně výborné utkání."

Fotogalerie

Související články