HC Energie Karlovy Vary

Sparta dokázala zázračně vyrovnat, ale varské srdce je varské srdce

HC Sparta - HC Energie 3:4 po prodloužení (0:1, 0:2, 3:0 - 0:1)
Na první branku se v pražské aréně nečekalo dlouho. Ve 13. minutě totiž dlouho napřahoval Mudroch a když byl těsně před útočnou modrou, vyslal pumelici na domácího Dubu, který se za kotoučem jen otočil a pak ho následně lovil ze sítě. Pak se ve druhém dějství trefil Skuhravý a skóre posunul ještě Kraft. Zdálo se, že už má Energie krásně nakročeno k vítězství, ale to by se Sparta nesměla zvednout k drtivému závěru. Tři rychlé puky v brance energetiků však znamenaly vyrovnání. Energie se však nevzdala a alespoň díky brance Petra Kumstáta odváží z Prahy dva cenné body.
O2 extraliga, 49. kolo, st 13.2.2008, Aréna HC Sparta Praha
Sparta
Karlovy Vary
3:4p
0:1, 0:2, 3:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 42. Vondráček (Vaic), 55. Langhamer (Netík), 55. Hlinka (Hanzlík) - 12. Mudroch (Grof), 25. Skuhravý (Skladaný), 32. Kraft (Mudroch)63. Kumstát (Grof). Rozhodčí: Šindler - Pešek, Šátava.. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7368. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4.
Sparta: Duba (32. Štefl) - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, Cook, Černošek - Melichárek, P. Nedvěd, M. Hlinka - Ton, Sivek, Netík - Vaic, Langhammer, Vondráček - Mrňa, Švagrovský, Hromas.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Schmidt, Mudroch, Grof, Duben, Němec, Brňák, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - V. Polák, Pech, Kuběna.

Komentář k utkání

Zvláštní příchuť měl zápas pro kapitána Sparty Františka Ptáčka. Ostřílený obránce totiž nastoupil ke svému osmistému zápasu. Z rukou generálního manažera Petra Břízy převzal květinu a památeční dres, z obou táborů fanoušků se ozývalo skandování jeho jména. Vzhledem k průběhu zápasu na své jubileum Ptáček asi dlouho nezapomene.

V první třetině byla na obou mužstvech znát značná nerozehranost po reprezentační přestávce. Více ze hry měly Karlovy Vary a po první třetině se radovaly z hubeného vedení. Hosté si připsali i první šanci utkání. Objevil se v ní Milan Kraft, kterého nechali sparťané samotného mezi kruhy, ale zkušený forvard střílel nad břevno branky. Za domácí stejnou mincí odpověděl Netík i jeho rána rozezvučela pouze zadní mantinel. K větší ofenzivní aktivitě Spartu nevyburcovala ani první přesilová hra. Karlovarští pečlivě bránili a pustili svého soupeře jen ke dvěma nepříliš nebezpečným střelám ze střední vzdálenosti. Hosté již byli v plném počtu, když Mensator neudržel Cookovu střelu. Odraženého puku se zmocnil Langhammer, nicméně z úhlu nemířil přesně. Udeřilo na druhé straně. Mudroch si vybruslil z obranné třetiny, ještě ve středním pásmu vystřelil a k překvapení všech se puk zatřepotal v Dubově bráně. Dobré možnosti k navýšení náskoku měli Skuhravý a následně v početní výhodě Procházka, ani jeden nedokázal puk tečovat lépe, než do betonu gólmana. K soustavnějšímu tlaku se dostala Sparta až v poslední minutě úvodní dvacetiminutovky. Na modré čáře propadl puk k nohám Tona, ten však neměl dostatečnou rychlost a na Mensatora nevyzrál. Brankář hostů bezpečně lapil i dělovku Vykoukala, kterou ztlumil na hrudníku.

Hned v první minutě druhého dějství měl na hokejce vyrovnání Nedvěd. Položil si Mensatora, jenže po nepodařeném bekhendu prolétl puk kolem tyče. Tato zmařená šance symbolizovala trápení Sparty. Naopak svěřenci trenéra Venery si vedli chladnokrevně. Druhý gól vstřelili dokonce v oslabení. Skuhravý sebral puk nepřesně rozehrávajícímu Tonovi. Dlouho se nerozpakoval a poslal kotouč do jízdy Skladanému. Jeho střelu ještě Duba stačil vyrazit, ale na dorážku kapitána hostů byl krátký. Třetí úder zasadily Karlovy Vary dvě minuty po polovině základní hrací doby. Mudroch pálil od modré, Duba jeho ránu neudržel, nedůrazu obránců využil Kraft a pohodlně skóroval. To už bylo moc i na brankáře domácích, který své místo přenechal Šteflovi. Hosté se poté soustředili na bránění nadějného náskoku. Útočníci úřadujícího mistra si se spolehlivou defenzívou vůbec nevěděli rady a branku hostů do konce prostředního dějství téměř neohrozili.

Těžkou soudit, co se o přestávce dělo ve sparťanské kabině, jisté je jen to, že do třetí třetiny nastoupilo v dresech domácích úplně jiné mužstvo. Sparťané se usadili v útoku a vytrvale doráželi na karlovarského brankáře. Ten nemohl odolávat nekonečně a v čase 41:45 se Sparta dočkala. Vaic podržel puk u zadního mantinelu, počkal na střídající spoluhráče a předložil lahůdkovou přihrávku na hokejku Vondráčka. Mladý forvard vypálil přesně tyči a dal svým spoluhráčům novou naději. Ti se sice ukotvili před brankovištěm, jenže nedokázali využít ani přes minutu trvající dvojnásobnou přesilovku. Mensator čaroval a už se zdálo, že plamínek sparťanských nadějí pomalu dohasíná. Ke Spartě se ale přiklonilo i štěstí. Pět a půl minuty před koncem základní hrací doby vybojoval v rohu kluziště puk Cook, Netík objel branku a Langhammer poslal odražený puk za záda bezmocného brankáře 2:3. O patnáct vteřin hry později bylo srovnáno. Po Hanzlíkově dělovce zůstal puk ležet na brankovišti a Miroslav Hlinka neměl nejmenší problém rozradostnit diváky potřetí. Definitivně rozhodnout mohl Nedvěd, najížděl sám na branku, ale mířil vedle.

Prodloužení ubíhalo v poklidném tempu, než se rozhodčí Šindler rozhodl po střetu před brankou domácích vyloučit Vykoukala. Sparťanský obránce sice vehementně protestoval, ale na verdiktu nic nezměnil. Západočeši sehráli početní výhodu excelentně. Vylákali bránicí hráče do rohu hřiště, Štefla z branky a Kumstát zakončil pohlednou kombinaci střelou do odkryté svatyně. Poté se na ledě strhla šarvátka, která však byla brzy potlačena a oba týmy se odebrali poděkovat svým fanouškům.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): Za 40 minut jsme nebyli schopní si vytvořit gólovou šanci, ale pak jsme vyrovnali. To, co se stalo v prodloužení, nechci komentovat.

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Za stavu 3:0 jsme si mysleli, že by to mohlo být za tři body, ale i dva jsou velice dobré. Bylo to čtvrté utkání se Spartou, čtvrté prodloužení, což si myslím, že je jasný důkaz toho, jak byly zápasy vyrovnané.

Související články

Preview k zápasu | po 11.2.2008

Přestávka je u konce, jdeme do finiše