HC Energie Karlovy Vary

Zlatý střelec Michal Geier: Byla to taková šmudla

Jeho branka z páté minuty rozhodujícího sledge hokejového finále byla nakonec jedinou v zápase, a tak se do historie nesmazatelně zapsala jako "zlatá". Přesto se Michal Geier, levý křídelník SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary, za ni nevychvaloval. "Byla to spíš taková šmudla," prohlásil realisticky s medailí na krku. Jak viděl talentovaný útočník cestu k titulu a jaké plány má s českou reprezentací, to se dozvíte z našeho rozhovoru.

Dal jste gól, který znamenal mistrovský titul. Byl váš nejdůležitější v životě?
Myslím, že ano. Ale že bych měl radost z toho, jak byl "krásný", to moc ne. Byla to taková šmudla.

Ale na jejím počátku byla pohledná akce.
To jo. Jirka Berger na mě pěkně nahazoval puk, ale byli tam dva obránci, tak jsem to nějak dotlačil do branky.

V čem jste byli ve finále lepší než Sparta?
Hlavně jsme si dobře pohlídali Zdeňka Krupičku, to byl základ. K tomu prostřelit Vápna (Michala Vápenku, pozn. aut.) a to se nám v prvním zápase podařilo čtyřikrát. Ve druhém už jenom jednou, ale šancí jsme měli spoustu. Já si myslím, že jsme si vyhrát zasloužili a opravdu jsme to hodně chtěli.

První finále jste ale v Praze prohráli. Co bylo špatně?
Já fakt nevím. Doma jsme oproti tomu hráli úplně suprově a užil jsem si to. Vůbec nevím, proč jsme v Praze nehráli stejně.

V domácí odvetě, kdy jste museli vyhrát, jste podali výborný výkon. Byl nejlepší v sezóně?
Asi ano. Měli jsme i skvělé fanoušky a to nás táhlo dopředu, vážně jsem si to užíval.

Rozhodující zápas byl o trochu opatrnější, dolehla na vás tíha zodpovědnosti?
Já si myslím, že nervózní byla spíš Sparta. My jsme den předtím sérii prodloužili a to nás docela vyburcovalo. Chtěli jsme titul pro sebe.

Už jste se zmínil o fanoušcích. Co říkáte na atmosféru ve Varech?
Fanoušci byli super, povzbudili nás všechny na ledě a chci jim za to poděkovat!

Jak vysoko řadíte ligový titul?
Zatím nejvýš společně s druhým místem z mistrovství Evropy. Za chvíli ale jedeme na mistrovství světa a kdyby se nám povedlo postoupit do A skupiny, tak by určitě šlo na první místo tohle.

Jak vidíte budoucnost karlovarského sledge hokeje? Je možné udržet současnou úroveň?
Já si myslím, že všichni hráči tady na sobě makají a chtějí se zlepšovat, takže i příští sezónu bychom mohli být vysoko a třeba i titul obhájit. Uděláme pro to všechno.

Těšíte se na novou arénu? Může lepší zázemí podpořit výkony?
Těším! Bude to nejlepší aréna v Evropě, všechno bude bezbariérové a bude upravená i pro sledge hokej, takže hra bude rychlejší, protože nebudou střídačky na ledě. Těším se na ní.

Po Velikonocích cestujete s reprezentací na mistrovství světa do USA. Čeká vás ještě nějaká speciální příprava?
Ve Varech ještě nějaké ledy máme, takže potrénuju. S reprezentací už jsme měli závěrečné soustředění v České Třebové. Do Ameriky odlétáme v úterý.

Jak vidíte šance našeho týmu v B-skupině?
Já si myslím, že bysme ji měli vyhrát. Sice nevíme, jak hraje Korea, to je pro nás taková neznámá, ale Poláky a Estonce známe i z různých turnajů, takže si věříme.

S Jižní Koreou vás čeká hned úvodní zápas, který asi bude hodně důležitý.
Možná rozhodující. Co si vzpomínám, tak jsme s ní hráli jednou v kvalifikaci na paralympiádu a vyhráli jsme 1:0. Od té doby je naše reprezentace zase silnější, ale i Korea se mohla zlepšit. Uvidíme.

Jednoznačný cíl je tedy postup do elitní skupiny?
Určitě. Stačí skončit do druhého místa, ale já myslím, že to první uděláme.

Vzhledem k tomu, že v A-skupině je Itálie, kterou jste na posledním soustředění třikrát porazili, tak výkonostně by to neměl být problém.
Je to vůči nám trochu nefér, ale úplně přesně do toho zase nevidím, jak se tam dostala. Slyšel jsem něco o tom, že stát pořádající poslední paralympiádu by neměl v áčku chybět. My si postup vybojujeme sportovní cestou. Itálie bude v áčkové skupině nejspíš poslední, takže jí vlastně možná jakoby vyřadíme.

Nezbývá než popřát do budoucna hodně zdaru jak karlovarskému, tak reprezentačnímu mužstvu.