HC Energie Karlovy Vary

Do zámoří neuteču, slibuje junior Martin Rohan

Nejprve získal s karlovarskými juniory mistrovský titul. Poté odjel do Polska, aby pomohl české reprezentační osmnáctce zpět mezi elitu. Obránce Martin Rohan za sebou má vydařenou sezónu. Po návratu z reprezentačního turnaje se těší na sledování finále extraligy. „Určitě se zajdu podívat. Moc klukům fandím, ať to dotáhnou do vítězného konce,“ říká. Na fotce je v hotelu Filmar, kde čeští mladíci v Toruni bydleli, mezi dvojicí slávistů Dominikem Furchem a Jaroslavem Hafenrichterem.
O nominaci na mistrovství světa do polské Toruně bojoval do poslední chvíle. Trenér Sýkora testoval jeho schopnosti na soustředěních v Benátkách nad Jizerou a Kravařích.

„Rozhodlo se to až úplně v závěru posledního soustředění. Věděl jsem, že má být ještě jeden bek vyřazený. Nakonec jsem tu šanci dostal a jsem za ni moc rád.“

Ani na šampionátu neměl nic jistého. Na oficiální soupisku mužstva byl dopsán až po zápase s Litvou. Nenechal se tím však rozhodit a v dalších duelech odváděl velmi spolehlivou práci.

„Vůbec mě to nemrzelo. Jak říkám, už to že jsem mohl jet, pro mne bylo skvělé. Ani mi nevadí, že hraji sedmého beka,“ dodává jedna z nadějí českého hokeje.

I v zahraničí pochopitelně sledoval kouzelné tažení Karlových Varů. Informace o průběhu finálové série hledal hlavně na internetu.

„Sledoval jsem onlajny, je to pro nás něco speciálního. Karlovy Vary v play off zatím nebyly, o to je to teď hezčí. S juniory jsme vyhráli titul a áčku to samozřejmě přejeme všichni taky.“

Podceňovaný tým trenéra Venery projel čtvrtfinálovou sérií jako nůž máslem. V semifinále vyřadilo nejžhavějšího kandidáta na titul České Budějovice a nemíní se spokojit ani s druhým místem.

„Máme mužstvo plné bojovníků. Výborní jsou útočníci Kumstát se Skuhravým, kteří tým táhnou. V play off je důležitý dobrý gólman a toho máme také. Mužstvo je silné jako celek,“ hledá obdivovatel Tomáše Kaberleho klíč k úspěchu v soudružnosti.

Sám však zatím do kabiny prvního mužstva nenakoukl. Během sezóny příležitost mezi muži vyhlížel marně. Nyní na sebe stále více upozorňuje a dá se očekávat, že se brzy fanoušků představí i v extraligovém dresu.

„Já jsem byl rád, že jsem mohl odehrát celé juniorské play off. Trenéři mne využívali v nejrůznějších herních situacích, takže jsem nasbíral spoustu nových zkušeností. V áčku bylo sice poměrně dost starých hráčů, ale hrají i někteří mladí,“ všímá si Rohan.

Na svou šanci si je ochotný počkat. Zámoří ho zatím neláká a i příští rok bude své hokejové umění rozvíjet na českých kluzištích.

„Rozhodně zůstávám v Karlových Varech. Příští rok pravděpodobně ještě celý strávím mezi juniory a pak se uvidí. Prosadit se mezi chlapy je strašně těžké, máme super obránce,“ uzavírá příjemné povídání sympatický mladík.