HC Energie Karlovy Vary

Ve druhém zápase jsme dodržovali taktiku a nelítali jako blázni, pochvaluje si Josef Řezníček

První finálové utkání na ledě Karlových Varů nedopadlo dobře, v tom druhém si domácí borci vše vynahradili. Smetli Slavii rozdílem třídy a vyrovnali stav série na 2-2. Po zápase panovala v kabině Energie velká spokojenost. Zkušený obránce Josef Řezníček však nechtěl za žádnou cenu tento vysoký brankový rozdíl přeceňovat, spíš naopak. Nejdůležitější věcí pro něj bylo dodržování taktiky a srovnání finálové série.
V čem se změnila taktika oproti prvnímu domácímu zápasu?

Neřekl bych, že se změnila nějak diametrálně. Kladli jsme důraz na to, abychom obsazovali střední pásmo. Pokud jsme vepředu neměli jistý puk, tak jsme nikam nejezdili, zatáhli to a čekali na jejich chyby. Ukázalo se, že taktika fungovala dobře, Slavia se už nedostávala do přečíslení jako ve včerejším zápase, kdy jsme po ledě lítali jako blázni. Nám se dařilo využívat jejich chyby, vyrážet do brejků a prosazovat se střelecky.

Včera to byla Slavia, která si pochvalovala dobrou hru ve středním pásmu. Čím to, že dnes už tak dobře nehrála a nedokázala se vymanit z vašeho tlaku.

Možná na ně zapůsobilo, že včera zvítězili a tím už si vlastně splnili cíl, kdy u nás chtěli jednou vyhrát. Ze začátku v podstatě neměli pořádnou šanci, vyjma přesilovek. To nás dokázali pořádně zamknout. Pak ale dostali rychlé branky a už se nedokázali z tlaku vysvobodit. Ve hře pět na pět v podstatě neměli šanci a byl to důsledek toho, že hodně ztráceli puky ve středním pásmu a museli se pořád vracet.

Je nebezpečné vyhrát v play off takto vysokým rozdílem?

Nebezpečné to určitě je. Ale věřím, že si to tu nikdo nepřipouští. Víme, že na skóre se nehraje. Hraje se na vítězné zápasy a vyhrát se musí čtyřikrát.

Může takto vysoká výhra zanechat na obou týmech nějaké stopy?

Já bych to skóre nijak nepřeceňoval. V play off se nehraje na skóre, ale na vítězné zápasy. My si nyní musíme říct, co vedlo ke vstřeleným brankám, co vedlo k vítězství. Na skóre se však ohlížet nesmíme! Abychom v Praze odehráli dobrý zápas, pak musíme perfektně dodržovat taktiku a hrát s vysokým nasazením a dobrým pohybem.

Výhodou však mohlo být, že se nemuselo stahovat na tři pětky, nejdůležitější hráči tak mohli trošku našetřit síly.

Určitě! Věřím, že jsme ušetřili hromadu sil. Soupeř si nás ke konci utkání chtěl připravit na další zápas. Šel do nás hodně tvrdě, agresivně a někdy i zákeřně, ale od toho jsou rozhodčí, aby vše posuzovali. Každopádně si myslím, že dnes ztratili víc sil oni.

Vypadalo to, jako kdybyste měli s Mickou nějaké nevyřízené účty, hodně po Vás šel.

„Neřekl bych, že jde o nevyřízené účty. Je to play off a on hraje agresivně. Dostal jsem od něj jednu ránu, za kterou byl vyloučený. A já nejsem typ, který si nechá něco jen tak líbit. A je mi jedno, jestli má protihráč dva, nebo tři metry.“

S jakou taktikou pojedete do Prahy?

Doma se určitě budou nutit, budou na nás chtít vletět a přehrát nás. V hlavách pořád mají, že jsou silnější, že jsou favorité a že nás přehrají. My si musíme hlídat střední pásmo, aby se jim ho nedařilo přecházet v rychlosti, aby se vztekali, a pak musíme hrozit z rychlých brejků.

A co vymyslet na Bednáře, který hraje ve velké formě?

Určitě by i na něj mělo platit důsledně hlídané střední pásmo. Aby i on musel zpomalovat a nedostával se k nám ve velké rychlosti. Je potřeba k němu rychle přistupovat. Je to o obětavosti nás všech, i útočníků. Musí poctivě dotahovat zpátky střední pásmo, aby útočící hráče vytlačili do určitého prostoru, kde si ho převezme obránce. Na Bednáře i Klepiše platí důraz a pečlivá obrana. Když nebudou mít prostor na zrychlení, budou muset kličkovat. To je asi ten recept.


Josef Řezníček po vítězném utkání

Související články