HC Energie Karlovy Vary

Sen končí krůček pod vrcholem

7. finále: HC Slavia - HC Energie 4:1 (2:0, 1:0, 1:2). Stav série: 4:3.
Sen hokejistů Karlových Varů se rozplynul. Sedmý finálový zápas začala lépe domácí Slavia, která hostům udeřila dva rychlé údery a utkání si již nenechala vzít. Zvítězila 4:2. Přestože Energie odehrála velice dobré utkání, na zvrat už nezbyly síly. Karlovy Vary se pasují do role největší senzace sezóny, když v premiérové účasti v play off zůstaly pouze jediný krůček od zisku mistrovského titulu.
O2 extraliga, F7, st 16.4.2008, O2 aréna
Slavia
Karlovy Vary
4:2
2:0, 1:0, 1:2
Branky a nahrávky: 7. Klepiš , 9. Bednář (Tomica), 38. Červenka (Klepiš), 58. Vašíček (Sup) - 58. Polák (Pech), 60. Hanzlík (Kumstát.). Rozhodčí: Husička, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 17.123.
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Drtina, Sloboda, Žižka, Kolařík - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Beránek, Rataj, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Hluchý - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, V. Polák. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.

Komentář k utkání

Hned v úvodu zápasu se do obrovské šance dostala Slavia. Kapitán Beránek vyhrál buly v obranném pásmu a ihned odjel na střídačku, ze které na led bleskově naskočil Roman Červenka. Ten se znenadání řítil úplně sám na Mensatora, jenž jeho bekhendový pokus se štěstím vytěsnil . Dlouho ale drtivému nástupu Slavie odolávat nemohl. V čase 6:07 se puku ujal Jakub Klepiš, najel si před modrou čáru a tvrdě vypálil. Karlovarský obránce Řezníček jeho ránu ztečoval na zadní mantinel, odkud se puk odrazil zpět k připravenému Klepišovi, který zblízka prostřelil zkoprnělého Mensatora – 1:0.

Slavii vstřelená branka ještě více nabudila a hráči Varů evidentně nestíhali. O dvě minuty později už navíc prohrávali o dvě branky! Marek Tomica vyslal do úniku střelce Jaroslava Bednáře, ten se natlačil až před hostujícího gólmana a bekhendem chladnokrevně zakončil – 2:0. A s Energií mohlo být mnohem hůře, festival slávistických šancí totiž pokračoval. Zvýšit na 3:0 mohl záhy David Hruška, jenž střelou z mezikruží jen těsně minul levou tyč!

Karlovým Varům k oddechnutí nepomohla ani přesilová hra. Ve 12. minutě na trestnou usedl slávista Kolařík, až na nebezpečnou střelu Němce si ale hosté žádnou větší šanci nevytvořili. Ba naopak mohli sami inkasovat, a to když se po individuální akci Vondrky před Mensatorem zjevil zcela volný Bednář. Kotouč za brankovou čáru ale neprotlačil. Prakticky ve stejné situaci se pár minut poté ocitl i Tomáš Micka, ani on však z bezprostřední blízkosti neskóroval. A když v dobré střelecké pozici selhal těsně před koncem i karlovarský Kumstát, šlo se do kabin za stavu 2:0 pro domácí.

Ve druhé části hry slávistický tlak mírně opadl, a tak se konečně začaly osmělovat i Karlovy Vary. Po dvou ubráněných oslabeních se do velké šance dostalo duo Kusmstát-Skuhravý, Svoboda si ale s jejich štiplavými pokusy poradil. A čisté konto uhájil i ve 29. minutě, kdy do něj ostře najel agilní Lukáš Pech. V následném závaru pak kotouč poskakoval kolem brankové čáry, síť ovšem nerozvlnil.

A nepovedlo se to ani jeho spoluhráči Petru Mudrochovi, který svou ostrou ránou od modré bránu jen o kousek přestřelil. To Jaroslav Kristek mířil mnohem přesněji, nebylo mu to však nic platné. Ve 27. minutě se dostal do přečíslení s Markem Melenovským, místo finální nahrávky ale zvolil střelu mezi Svobodovy betony, kterou zkušený slávistický gólman bez potíží zpacifikoval. A tak udeřili domácí! Na nejkrásnější akci utkání se významně podepsal aktivní David Hruška. Slávistický útočník zavezl puk do útočného pásma a našel mezi kruhy Klepiše, který z první nahrál volnému Romanu Červenkovi a ten bombou prostřelil nebohého Mensatora – 3:0.

Do poslední dvacetiminutovky tak hosté museli jít s tím, že je od titulu dělí tříbrankové manko. Smazání tohoto náskoku ale bylo spíše utopií, otěže sedmého finále drželi pevně v rukou slávisté. Definitivní hřebíček do západočeské rakve mohli zatlouct Bednář s Červenkou, výtečný Mensator však držel Vary v naději.

Zuby si na něm vylámal především David Hruška, který po ledě doslova létal, gólmana Energie ovšem nepřekonal. A tak za něj zaskočil Jiří Vašíček. Věčně dobře naladěný bek kuriózně tečoval Supovu střelu do Josefa Řezníčka, od něhož se kotouč odrazil až do brány – 4:0.

Na střídačce červenobílých pak propukla obrovská radost, kterou nemohl zkazit ani divoký závěr, v němž Vary hned dvakrát skórovaly. Nejprve se mezi Svobodovy betony trefil Vojtěch Polák - 4:1, a dvě sekundy před koncem vstřelil branku i Jiří Hanzlík, jehož pumelici do brány pomohla i nešťastná Beránkova teč – 4:2.

Na mistrovi sezony 2007/2008 se už ale nemohlo nic změnit. Tím se zaslouženě stala Slavia, která potvrdila, že sedmé rozhodující zápasy opravdu umí. Titul je tedy ve správných rukou.

Fotogalerie

Související články