HC Energie Karlovy Vary

Zdeněk Venera: Tohle mužstvo byla radost trénovat

Podobně jako na hráčích samotných bylo i na tváři jejich kouče patrné zklamání z neúspěchu v sedmém finálovém utkání. Přesto si dosud nejúspěšnější karlovarský trenér uvědomoval, jakého úspěchu s tradičně podceňovaným týmem dosáhl. "Mrzí nás, že jsme nedokázali udělat poslední krůček. Celkově jsem ale spokojený, mužstvo vždy odvádělo úplné maximum." Mezi fanoušky hojně diskutovanou otázku svého dalšího působení na západě Čech však oblíbený kouč Venera stále nerozřešil.
Pane Venero, co právě teď cítíte? Určitě musíte na svůj tým být hrdý.
Dnes jsme chtěli udělat ten poslední krůček. Bohužel to nevyšlo a to nás samozřejmě mrzí, jsme zklamaní. Pokud bych měl hodnotit celou sezonu, tak jsem samozřejmě spokojený. Mužstvo vždy odvádělo maximum a i to druhé místo je přece krásné.

Až si za pár let vzpomenete na sezonu 2007/08, co se vám vybaví? Jedna z nejlepších sezon v kariéře?
To ano. Od prvního mistráku ta sezona probíhala fantasticky, mužstvo šlapalo a byla radost je trénovat. Těžko můžu někomu něco vyčítat, že to dnes nevyšlo.

Co myslíte, že rozhodlo sedmý finálový zápas?
Myslím, že rozhodlo domácí prostředí. My jsme v play off prohráli doma jediný zápas, shodou okolností se Slavií. Stejně tak Slavia hraje doma velice dobře. Dnes tu výhodu měla ona a zasloužila si jí, protože po základní části se lépe umístila. Sice jsme zde vyhráli hned první zápas, dnes se nám to však už bohužel nepodařilo.

Zlomil se zápas ve druhé třetině, kdy jste si vytvořili tlak, ale branku nakonec vstřelili domácí?
Ten gól to opravdu asi zlomil, dotahovat 3 branky na Slavii už je opravdu těžké. V první třetině byla Slavia aktivnější, z naší strany mi to připadalo trochu nervózní, nepříliš uvolněné. Ve druhé třetině už se to zlepšilo, dostávali jsme se do šancí. Pokud by se nám podařilo snížit na 2:1, tak to utkání mohlo vypadat ještě jinak. Náš první gól bohužel přišel až strašně pozdě.

Nyní už můžete prozradit, jaký byl zdravotní a fyzický stav mužstva v posledních zápasech. Měla Slavia v závěru více sil?
Já samozřejmě nevím, jak na tom byla Slavia, ale myslím si, že to je všude stejné. Hráči už toho měli plné zuby a těšili se, až bude konec. Mnoho z nich nebylo úplně zdravotně v pořádku, překonávali zdravotní obtíže, ale o tom se veřejně nemluvilo. Nikdo si to play off nechtěl nechat uniknout a my jsme rádi, že se sestava nakonec udržela alespoň v tomto složení. Strašně si toho vážím, že ti hráči nastoupili a mužstvu pomohli. Například Milan Kraft hrál se zlomeným prstem. Nemohl bohužel hrát Franta Skladaný, kterého postihla chřipka, a Míra Duben, který si ze série s Budějovicemi odnesl otřes mozku.

Co jste říkal na výkon Jaroslava Kristka? V základní části nepatřil mezi vyložené zakončovatele a nakonec se stal s Klepišem a Bednářem nejlepších střelcem play off?
Jardu chytla forma v pravý čas, je škoda, že tam dneska nepřidal ještě nějaký gól (smích). Jeho výkon měl vzestupnou tendenci, výborná byla ale celá pětka. Marek Melenovský hrál s nalomeným žebrem, Milan Procházka jako vždy bojoval. Střelecky se právě nejvíc dařilo Jardovi Kristkovi.

Jaké máte plány na následující dny? Určitě to pro vás bude úleva, proběhnou nějaké oslavy...
Dnes v noci asi ještě někde posedíme, v pátek nás pak čeká organizovaná akce s fanoušky u Thermalu. Chybět asi nebude ani nějaká večeře se sponzory.

Byl to dnes váš poslední zápas na lavičce Karlových Varů?
S touto odpovědí bych nechtěl předbíhat, přijde až v pravý čas.

Děkuji za rozhovor a gratuluji k druhému místu!

Související články

Reportáž | st 16.4.2008

Sen končí krůček pod vrcholem