HC Energie Karlovy Vary

Mám jenom krásné vzpomínky, usmívá se Lev Berdičevskij

Před dvanácti lety bojoval v karlovarském dresu v baráži o extraligu. Svými útočnými kousky si získal srdce fanoušků z lázeňského města. Přestože za tehdejší Becherovku odehrál jen několik desítek zápasů, jméno Lev Berdičevskij jistě stále mnohým zůstává v paměti. Nyní dvaačtyřicetiletý útočník bojuje v exhibičních utkáních v barvách Gazpromu a své bohaté zkušenosti zúročuje v práci pro Dynamo Moskva. A jelikož ruské hvězdy předvedly své umění i v rámci světového šampionátu v Quebeku, neváhali jsme požádat o rozhovor.
Hráčská kariéra Lva Berdičevského je spojena zejména s ruskými kluby. Góly střílel v dresu Chimiku Voskresensk i moskevských týmů Dynamo a Spartak. Na západ Čech se pak dostal v polovině sezóny 1996/97.

„Na Karlovy Vary mám samé krásné vzpomínky. Strávil jsem tam necelou jednu sezónu. Pamatuji se, že se tam tenkrát hrálo takovým americkým stylem. Věřím, že se tam ještě někdy podívám,“ povídá nadšeně poté, co se dozvídá téma rozhovoru. Vzápětí ale přiznává: „V kontaktu s žádným z bývalých spoluhráčů už ale nejsem.“

V barážové sezóně vletěl Berdičevski do tehdejší prvoligové soutěže s noblesou. V 19 zápasech si připsal 18 kanadských bodů, další čtyři branky přidal v baráži s Opavou. „Na boje s Opavou si samozřejmě vzpomínám. Nebylo to pro nás snadné skousnout. Ale takový už je zkrátka hokej,“ připomíná zklamání z divoké kvalifikace o postup do nejvyšší soutěže. Becherovka ztratila rozhodující zápas na ledě Slezanů v poměru 4:3.

Sympatický hokejista nezapomíná sledovat počínání svých nástupců ani v současnosti. „Finálovou sérii jsem sledoval. Bylo překvapivé, že Vary dokázaly vyhrát první zápas v Praze. Nakonec to bohužel nevyšlo. Ale je fantastické, že jsme před deseti lety bojovali o extraligu a teď byly Karlovy Vary jen jediný zápas od titulu!“

Berdičevskij vytvořil v Karlových Varech produktivní ruskou dvojici s Denisem Cygurovem. Jejich počínání z myslí pamětníků rozhodně nezmizelo. „Jestli si na mě skutečně pamatují, tak bych je všechny hrozně rád pozdravil a popřál všem fanouškům v Karlových Varech jen to dobré,“ říká s úsměvem.

A jaká je náplň někdejšího útočného esa dnes? „Už hraji jenom exhibiční utkání s Gazpromem. Je moc příjemné zúčastnit se takového velkého turnaje alespoň jako divák. A zahrát si pak se všemi hvězdami, to je skutečně skvělá zábava. Jinak jsem ale u hokeje zůstal i nadále, pracuji v Dynamu Moskva,“ dodává závěrem.

Pro úplnost. V exhibičním utkání výběru hvězd světového hokeje a ruských legend pod hlavičkou Gazpromu zvítězili Rusové 8:7 po penaltovém rozstřelu. Jednou se ve hře trefil i Berdičevski. Diváci v Pepsi Colisée se mohli bavit například výkony Igora Larionova či Patricka Roye. Legendární brankář ovšem nastoupil v útoku.