HC Energie Karlovy Vary

Střelec Jakub Grof ocenil výkon soupeře, kvalitu ledu pochválit nemohl

Výbornou bilanci gól na zápas si zatím drží ofenzivně laděný obránce Energie Jakub Grof, jenž soupeře ničí především tvrdými ranami z modré čáry. „Je to zásluha především kluků, kteří se staví před bránu,“ říká skromně karlovarský odchovanec. Ten se do stálého kádru Energie propracoval po dvouletém angažmá právě v dresu Ústeckých Lvů, a stal se tak ideálním kandidátem pro zhodnocení úvodního vystoupení Karlových Varů v letním poháru.
Diváci dnes zřejmě čekali trochu jednoznačnější výsledek. Myslel jste si, že cesta k vítězství bude tak trnitá?
Soupeře jsme nepodcenili, v tom to určitě nebylo. Myslím si, že ačkoli Ústí sestoupilo, tak tam zůstal kvalitní kádr. Minulý rok, když jsme s nimi hráli, tak byli v totální kaši. Teď začínají od znova a na tom mužstvu je to vidět, že má do hokeje chuť. Dnes tu sehráli parádní zápas. My jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli, i když to bylo až v prodloužení.

Hlavním rozdílem oproti loňským zápasům tedy byla psychika soupeře?
Určitě, teď si věří víc, než když byli poslední. Navíc koupili výborného gólmana, který pro ně bude další vzpruhou. Kromě toho, že výborně chytá, bude i přínosem do kabiny, kam přinese pohodu potřebnou pro boje o extraligu.

Má podle Vás Slovan na to, aby se do nejvyšší soutěže vrátil?
Věřím, že se do třetí příčky určitě umístí. V souvislosti s postupem se samozřejmě mluví hlavně o Chomutovu a Brnu, Ústí stojí trošku v pozadí. Ale taková pozice může být někdy výhodnější, mužstvo není alespoň pod takovým tlakem.

Opticky dnes Energie nenabídla takový útočný koncert jako proti Českým Budějovicím, mnoho přihrávek přišlo nazmar. Čím to?
Myslím, že sehráli vynikající utkání. Především v první třetině výborně bránili a my jsme s tím měli problémy. Přece jenom je stále začátek sezony a ještě jsme se do toho úplně nedostali. Všichni ale věříme, že naše výkony půjdou jenom nahoru.

Vy osobně však zatím můžete být spokojený, v obou odehraných zápasech jste dokázal skórovat.
Určitě je to příjemné, když mi to tam padá. Při obou brankách jsem ale měl trošku štěstí a především výbornou práci před brankou. Když se tam kluci takhle postaví, tak je radost vystřelit a někdy to tam i propadne. Je to hlavně jejich zásluha, protože snad žádný hráč nemá takovou ránu, aby dal gól od modré brankáři, který má nezakrytý výhled.

Jak se Vám hraje, když je venku poměrně velké teplo?
Na jednu stranu je to zajímavé, vidět diváky, jak zápas sledují v tričku a šortkách. Teplo se projevuje i na ledu, ten je sice ze začátku dobrý, ale postupně se to zhoršuje. Pak už je jako struhadlo, puk hodně odskakuje a doufám, že diváci kvůli tomu omluví nějaké ty nepřesnosti v naší hře.

Zároveň si ale můžete natrénovat, jak se bude hrát v nové aréně.
To určitě. Třeba v lednu je rozdíl mezi naší stávající halou a arénou v Liberci nebo na Slavii opravdu znát. Je tam pořád přes dvacet stupňů, hráčům se hůř dýchá. Ale myslím si, že si na to rychle zvykneme. Člověku alespoň není na střídačce zima a je pořád v takové udržovací teplotě. Led tam sice bývá méně kvalitní, ale technologie jde nahoru a věřím, že v naší nové hale s tím problémy nebudou.

Jakub Grof v zápase s Ústeckými Lvy

Související články