HC Energie Karlovy Vary

Unavený Litvínov odvála zelená bouře. Energie znovu v semifinále!

Pohár: HC Energie - HC Litvínov 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)
Suverénní výkon v první třetině a pak spolehlivá práce v defenzivní fázi hry. To byly hlavní atributy pohodlného karlovarského vítězství v posledním utkání základní části letního Tipsport Hockey Cupu. Dorážka Skuhravého (na snímku) a přesilovkové teče Kristka a Košťála poslaly energetiky v klíčovém duelu s Litvínovem do komfortního náskoku už po dvaceti minutách. V dalším průběhu hry se prosadil ještě Procházka, a protože Lukáš Mensator prožil naprosto bezchybný večer, mohou se Západočeši opět těšit na semifinále. Už příští čtvrtek 28. srpna od 18:00 vypukne v Dolní Kamenné bitva se Znojmem. A jak Vám potvrdí dvě tisícovky dnes přítomných fanoušků, v boji o první letošní trofej byste rozhodně v ochozech neměli chybět.
Příprava na sezonu, pohár, st 20.8.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
4:0
3:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 7. Skuhravý (Dobroň), 7. Kristek (Černý), 13. Košťál (Hanzlík), 26. Procházka (Pech). Vyloučení: 6:10, navíc Trávníček (LIT) 10 OT. Využití: 2:0. Diváci: 1950. Průběh utkání: 4:0.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Černý, Řezníček, Grof, Němec, Prošek, Hanzlík - Zucker, Košťál, Kristek, Dej, Kuběna, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Pech, Procházka, Skladaný, Bílek
Litvínov: Hübl - Walter, Šlégr, Punčochář, Poživil, Jasečko, Skuhrovec, Stříteský - Kubát, Reichel, Kubinčák, Branda, Jenáček, Mach, Rindoš, Trávníček, Zíma, Vrtek, Anders, Bahenský, Lukeš

Komentář k utkání

Úvod posledního utkání základní skupiny A letního poháru se nesl v poklidném tempu a nic na tom nezměnila ani přesilová hra hostí při vyloučení Pecha. Zatímco domácí však s přibývajícími minutami nabírali i obrátky, na hostech byla od počátku patrná únava z náročného programu, a energetikům se tak dostávalo více prostoru, než by bylo zdrávo. První nebezpečnou střelu si po Pechově příhře z kruhu připsal Dej, se spoluhráči se ale mohl radovat až o chvilku později. Od mantinelu vypálil obránce Dobroň na branku z prakticky nulového úhlu, brankáře Hübla střela evidentně překvapila a po jeho výstroji se skutálela na brankovou čáru. Zde se nejrychleji prosadil domácí kapitán Václav Skuhravý.

Karlovarská radost vypukla podruhé zhruba po minutě v přesilové hře. Obránce Kamil Černý poslal z modré střílenou přihrávku na hůl Jaroslava Kristka, od níž puk zapadl přesně do horní poloviny branky mimo dosah hostujícího gólmana. Do litvínovského obranného pásma se v těchto chvílích valila jedna útočná lavina za druhou a necelé dvě tisícovky diváků se v Dolní Kamenné dobře bavily. Potlesk si vysloužil i brankář Hübl, když efektním skluzem zabránil téměř jisté brance po spolupráci Pecha s Procházkou. Skóre se opět měnilo až v třinácté minutě při vyloučení Punčocháře. Jan Košťál lehce ale přesně tečoval Hanzlíkovu střelu a touš změnil směr ke vzdálenější odkryté tyči. Z letargie hosty v závěru třetiny dostala až přesilová hra. Jasečkovu dělovku od modré ale Mensator vykryl stejně dobře jako několik dalších příležitostí.

Hru v početní výhodě si Litvínovští vyzkoušeli i úvodu prostřední části, nejvíce vzruchu se však paradoxně událo před jejich brankou. To když Bílek vystihl na polovině hřiště nepřesnou rozehrávku, uháněl sám na Hübla a v přesnějším zakončení mu zabránila jen Jasečkova sekyra zaslouženě oceněná hlavním rozhodčím. Čtvrtá branka padla do sítě Severočechů ovšem až při rovnovážném počtu hráčů na ledě. Čtvrtá karlovarská formace rozkmitala soupeřovu obranu až se Milan Procházka zjevil zcela volný před Hüblem a svoji střelu poslal přímo pod víko. Dostačující náskok dovolil domácím zvolnit tempo a do hry se rázem výrazněji musel zapojit i karlovarský gólman. Hodně starostí nadělaly Mensatorovi kombinace dvojice Kubát – Trávníček, při vlastním oslabení pak musel rychle sklapnout betony proti pohotové střele Reichelově z kruhu. V doposud největší šanci ke skórovaní se hosté ale ocitli v 35. minutě. Podél mantinelu pílící Mach milimetrovou přihrávkou našel nekrytého Trávníčka v mezikruží a ten se rozhodl vypálit z první. V cestě stála Mensatorova lapačka.

Přestože se Litvínovským postup vzdálil do rovin teorie, závěrečné dějství nevzdali a brankáři Energie jeho první nulu v sezoně nedarovali zadarmo. Vstup do třetiny však přesto patřil domácím, k čemuž jim značně pomohlo vyloučení Jasečka, jež si lavici poblíž časoměřičů vyloženě oblíbil. Kristkovo kouzlení s holí a následnou střelu i Zuckerovu teč Hübl zneškodnil s klidem, proti Skladaného ráně z úhlu mu pomohla dobře postavená tyč. Brzy nato předvedl své bruslařské umění domácí Melenovský, když na modré uzmul kotouč a prořítil se kolem zkoprnělého obránce. Zakončil však příliš vysoko. Hosté kontrovali podobnou situací v podání Lukeše, ovšem ani jeho zakončení mezi Mensatorovy betony úspěch neslavilo. Házenkářskou vložku poté obstaral domácí útočník Kuběna, když Hüblem vyražený kotouč dopravil do sítě přesným švihem dlaní. Úspěšné zákroky Mensatora proti Reichelovi i Brandovi v posledních minutách pak znamenaly nejen jeho první nulu v přípravě, ale především postup Energie do semifinále Tipsport Hockey Cupu.

Související články