HC Energie Karlovy Vary

Derby číslo dva: Energie školila v produktivitě

HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)
Další nečekané ale o to cennější vítězství proti celku z čela tabulky si připsali hokejisté Karlových Varů, když jako první v letošním ročníku dobyli plzeňskou ČEZ Arenu. Utkání před vyprodaným hledištěm nabídlo dvě zcela odlišné části. V první polovině Lasselsberger jasně dominoval, skvělý Mensator však za svá záda pustil pouze střelu Vlasáka. Proměněné trestné střílení Jaroslava Kristka ale v polovině zápasu odstartovalo karlovarskou gólovou smršť, kterou demoralizovaná Plzeň dokázala v závěru pouze zmírnit. Na prvním letošním vítězství Energie v derby se brankami dále podíleli Lukáš Pech, Marek Melenovský a Václav Skuhravý.
O2 extraliga, 17. kolo, ne 19.10.2008, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
2:4
1:0, 0:2, 1:2
Branky a nahrávky: 11. Vlasák (Straka, Benák), 56. Vampola (Důras, Pácal) - 32. Kristek (TS), 39. Pech (Kumstát), 42. Melenovský (Hanzlík, Dobroň), 46. Skuhravý (Řezníček, Košťál). Rozhodčí: Jeřábek - Kalivoda, Bádal. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8418 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.
Plzeň: Málek - Benák, Smrek, Čakajík, Pácal, Cartelli, Redlihs - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Vampola, Kracík - Adamský, Kubalík, Matějovský - Dvořák, Jan Kovář, Laš
Karlovy Vary: Mensator - Mudroch, Řezníček, Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Čutta, Grof, Duben - Skladaný, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Kumstát, Pech, Sailer - Zucker, Dej, Zaťovič

Komentář k utkání

Do úvodu zápasu vstoupili lépe domácí, kteří přivítali Mensatora na svém ledě dvěma střelami. Jejich aktivitu ale narušilo ve druhé minutě Kubalíkovo vyloučení z kategorie zbytečných. Tuto přesilovku ale domácí odehráli dobře a vystřelit dovolili pouze plzeňskému odchovanci Josefu Řezníčkovi. O pár minut později se ocitl ve velké šanci Čakajík, jeho šanci však zlikvidovaly betony ležícího hostujícího brankáře a z následující mely se odebral na trestnou lavici opět domácí Kubalík. Hosté početní výhodu opět nevyužili. Jak s těmito šancemi nakládat ukázala hostům Plzeň o pět minut déle v čele s kapitánem Strakou, který přihrál přesně na hokejku do kruhu Vlasákovi, a ten svojí střelou protlačil touš až za záda varského brankáře – 1:0. Ve zbytku třetiny ukazovali Plzeňané, kdo je na ledě pánem, a až na výjimky, neměl jistý Málek příliš práce.

Do druhé třetiny nastupovali domácí v početní výhodě, což je opět dostalo na koně. Že to s druhým gólem myslí naprosto vážně, dokazovali velkým důrazem při hře i v zakončení, což pocítil především Mensator, který se dvakrát těžce zvedal z ledu po ataku plzeňských hráčů. Opak byl ale pravdou. To Kristek ujížděl podél mantinelu a při přiblížení se k domácí svatyni skočil Smrek hostujícímu útočníkovi pod nohy ve snaze vypíchnout kotouč. Kotouč sice zasáhl, ale ve stejný moment zasáhl tělem i Kristkovy nohy. Rozhodčí Jeřábek nezaváhal ani na chvilku a zkřížil ruce nad hlavou, což v rozhodcovské terminologii znamená trestné střílení. K tomu se postavil sám postižený a po velkém oblouku vpravo poslal kotouč mezi Málkovy betony – 1:1. To ale ze strany hostů nebylo vše. Ve 39. minutě při přesilové hře Plzně zachytil Benák kotouč do dresu a vypustil ho nešťastně Pechovi na hokejku. Jeho střelu domácí brankář vyrazil do zad brzdícího Fabuše, který si srazil touš přímo do vlastní branky – 1:2.

Třetí třetinu načali hosté stejně, jako skončili část druhou. Melenovský dostal přihrávku napříč pásmem a z úhlu poslal puk za záda přesunujícího se Málka – 1:3. Ani to nebylo vše. Při boji v rohu kluziště vedle karlovarské svatyně se srazili dva plzeňští hráči s jedním protivníkem. Tím pádem vzniklo přečíslení. Řezníček ujel podél pravého mantinelu, vystřelil a Málek touš vyrazil pouze k dojíždějícímu Skuhravému – 1:4. Plzeňští se ale nevzdávali a chtěli ukázat, že tři body se z Plzně nevozí snadno a už vůbec ne zadarmo. Od této chvíle domácí hráli velmi tvrdě, občas až agresivně. Za tuto snahu byli hráči v modrém odměněni jen jedním gólem, kdy z mezikruží dopravil do sítě puk Vampola střelou k tyči – 2:4. Ztrátě tří bodů to však nezabránilo, a tak se tým Energie Karlovy Vary stává prvním, kdo vyplenil plzeňskou tvrz.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Plzeň): Nezvládli jsme důležité momenty utkání. Za stavu 1:0 a 1:1 jsme mohli strhnout zápas na naší stranu. Nepovedlo se to, když jsme v přesilovkách neproměnili ani ty nejvyloženější šance.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Podařilo se nám hrát dobře v obranném pásmu a dokázali jsme zpomalovat přechod Plzně do útoku. Navíc jsme využili i gólové šance. Musím poděkovat hráčům za maximálně obětavý, poctivý a zodpovědný výkon.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 19.10.2008

Lukáš Pech: Zvládli jsme to takticky