HC Energie Karlovy Vary

Jan Košťál litoval neproměněných šancí a ocenil litvínovské přesilovky

Karlovarští hokejisté v pátek nenavázali na tři úspěchy z minulého týdne a po velkém boji podlehli Litvínovu 1:2. Tradiční podkrušnohorské derby rozhodla výborná litvínovská efektivita v zakončení. Naopak energetici z herní převahy vytěžili jen jediný střelecký úspěch. V závěru se Fraňkova branka otřásala pod ataky domácích útočníků, ale vyrovnání se výborně naplněný stadion nedočkal. Snad nejblíže druhé trefy byl Jan Košťál, jenž svou finální střelu otřel o masku brankáře.
Karlovarští začali utkání velmi aktivně a téměř po celou úvodní třetinu nepouštěli svého soupeře z obranného pásma. Jenže brankové vyjádření se nedostavilo. „Měli jsme více ze hry, v poli jsme měli určitě převahu, ale na to se v hokeji nehraje. Nám se nepodařilo využít přesilovky, oni naopak svojí příležitost zužitkovali hned na první pokus. Pak přidali ještě jeden gól, a přestože jsme snížili a v závěru měli velký tlak, na body to nestačilo. O zápase rozhodlo to, že jsme nedokázali dát více než jediný gól,“ smutnil po utkání domácí levé křídlo Jan Košťál.

Přestože domácí svého soupeře výrazně přestříleli a dokonce mu dovolili ukázněnou hrou sehrát je jedinou přesilovku, právě v této výhodě chemici poprvé udeřili. „Obvyklé to úplně není, abychom hráli v zápase jen jediné oslabení. Ale bohužel soupeř hned skóroval. Hrají přesilovky výborně, mají šikovné hráče, vede jim to tam Reichel se Šlégrem. Nakonec do toho bouchnul Trávníček a byla z toho branka. Lukáš Pech pak ještě vyprávěl, že se snad puk odrazil od brusle. Jenže i takové branky padají a my se z toho můžeme jenom poučit,“ popisuje jeden z klíčových momentů utkání karlovarský odchovanec.

V závěru se Západočeši pustili za stavu 0:2 do bezhlavé ofenzivy a úspěch nebyl daleko. Ze spršky střel a zapeklitých závarů vzešlo ale jen snížení na jednobrankový rozdíl. „Měli jsme spoustu šancí, i já jsem tam něco měl. Moje střela šla ovšem nakonec do brankářovy masky. Nechtěl bych se opakovat, takhle se hokej nehraje. Musíme se prostě zase vrátit k naší hře a dávat více než jeden gól,“ zlobí se.

Šanci na opravu mají energetici už v neděli, kdy v repríze loňského finále změří síly v pražské O2 aréně s místní Slavií. Tým trenéra Palečka vyhlíží finálovou odvetu s odhodláním: „Jsme spíše silové mužstvo, proto nám užší slávistické hřiště vyhovuje, čeká nás hodně kontaktů a osobních soubojů. Budeme si muset dát pozor hlavně na jejich šikovné útočníky a poctivou hrou v obraně počkat na brejky.“

Celé páteční utkání provázela bouřlivá, ovšem maximálně korektní divácká kulisa. Velký kotel litvínovských fandil po celé utkání a domácí se rozhodně nenechali zahanbit. I přes prohru si tak hráči utkání museli užít. „Atmosféra byla vynikající. Už i nám při rozbruslení byla docela zima, proto jim musíme všichni moc poděkovat, že nás chodí podpořit i v tomto počasí. Dneska byli fanoušci skutečně výborní,“ posílá závěrem vzkaz na tribuny.


Jan Košťál bezprostředně po utkání s Litvínovem (foto: Kateřina Bogliová)

Související články