HC Energie Karlovy Vary

Mužstvo má chuť stoupat výš, říká dorostenecký kouč Mlejnek

Sezona dorostenců se téměř přelévá do své druhé poloviny a my Vám nabízíme pohled do zákulisí přímo od hlavního trenéra Karla Mlejnka. Tým se nyní nachází na 8. příčce a svými výkony má nakročeno do play-off. Ovšem slovy trenéra nové změny přinášejí i nové možnosti týmu a sezona je teprve ve své polovině, a proto bude lepší se nepouštět do těchto spekulací a raději se plně soustředit na hru.
Tým se nyní nachází v lepší části tabulky. Byly k tomu zapotřebí nějaké změny v sestavě či strategii?
Myslím si, že ne. Byla snaha namixovat mužstvo úměrně, a tak jsme do toho šli ostatně jako v každé předchozí sezoně.

Je nějaká herní činnost, se kterou nejste v podání vašeho mužstva spokojen, a zaměřujete se proto na ní v trénincích?
Tak určitě koncovka v českém hokeji všeobecně, na ní se hlavně zaměřujeme a dále na defenzivu i přes nepopularitu mezi hráči.

Jak vnímají hráči své výkony v letošní sezoně? Dá se říct, že je to nějakým způsobem ovlivňuje do příštích zápasů?
Dle mého názoru je našeho mužstvo v jádru zdravé a do každého utkání jdeme s tím, že chceme vyhrát. A i chuť mužstva stoupat je neskutečná, takže v tomto ohledu si myslím, že je vše dobré.

Patrik Nechvátal odešel na hostování do Vsetína, Denis Rauscher se vrátil z hostování v Písku. Jaké byly důvody těchto transferů brankářů?
Tak dozvěděl jsem se nepřímo od Patrika, že nebyl úplně spokojený s vytížení v našem klubu a nabídka na hostování do jiného klubu se mu líbila. A jelikož jsme si museli doplnit brankáře za Davida Honzíka, tak jsme museli ukončit Denisovo dvouměsíční hostování v Písku.

Podle jakého klíče nasazujete brankáře?
Před odchodem Patrika věděl každý z brankářů týden předem, kdo bude chytat a pouze ve výjimečných případech došlo k změně těsně před utkáním. A nyní s příchodem Denise se tato věc ještě řeší, ale byl bych rád, kdyby to fungovala jako předtím a brankáři se nasazovali podle aktuální výkonnosti, protože ty gólmani se všichni potřebují vyvíjet. Bohužel to nejde jako v A-teamu, kde je daná jasná jednička a dvojka se pomalu nedostává na led.

V týmu nejvíce září Michal Vachovec, Jaromír Kverka a Martin Frk. Myslíte si, že tyto hráče s takovým talentem někdy uvidíme i v extralize?
Tak já bych k nim určitě přiřadil i Tomáše Sýkoru, Marka Švece a Daniela Záhoru, ale zároveň bych nevypouštěl ani obránce, protože naši obránci určitě nejsou ti, kteří by k tomu přistupovali nějak ležérně. A vůbec si myslím, že k úspěchu je zapotřebí, aby k tomu to mužstvo přistupovalo na sto procent, a musí dobře pracovat i hlavou a dát si říct.

Postihla hráče nějaká významnější zranění či zdravotní problémy?
Musí se to tedy zaklepat, ale ti hráči co hrají teď, tak žádné vážnější problémy nemají. Ale bohužel Jirka Formánek z naší čtvrté lajny si ošklivě zlomil ruku při utkání za Most, kde má střídavý start. A Lukáš Vrána, který má dlouhodobý problém s klíční kostí a bude chybět ještě 14 dní. Jinak tedy musím opakovat, že jsem rád, že se mužstvo v tomto ohledu drží.

S jakým umístěním po základní části byste byl spokojen, vzhledem k dosavadnímu vývoji?
Tak naším prvořadým cílem je udržení soutěže, jako před každou předchozí sezonou, a ten tým pro to musí dělat maximum. A vzhledem k tomu, že se nyní nacházíme v pomyslné půlce toho play-off, tedy na 8. místě z 16, tak bychom byli rádi za jeho udržení. Ale rozhodně to není tak, že už nechceme dále stoupat. Naopak, to mužstvo má chuť jít výš a my jako vedení mu to samozřejmě umožníme.