HC Energie Karlovy Vary

Hokejovou podívanou rozhodlo až prodloužení

HC Energie - HC Sparta Praha 2:1pp (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Bitvu jako řemen se šťastným koncem přinesla čtvrteční předehrávka za asistence kamer ČT. Úvodní převahu energetiků přetavil ve vedení Václav Skuhravý, zásluhou kuriózní vyrovnávací branky a skvělého Pöpperleho ale nakonec šedesát minut vítěze neurčilo. Druhou letošní výhru Energie v prodloužení tak musel obstarat až silami nabitý Lukáš Pech (na snímku). Alespoň do zítřejších zápasů se tak Karlovarští bodově dotáhli na svého západočeského rivala z Plzně.
O2 extraliga, 24. kolo, čt 20.11.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
2:1p
1:0, 0:1, 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 13. Skuhravý (Dobroň), 62. Pech (Němec) - 26. Netík. Rozhodčí: Hodek - Čížek, Prchal. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 2960. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Čutta, Hanzlík, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Sailer - Skladaný, Pech, Dej - Zucker, Jakub Bauer, Zaťovič
Sparta: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Procházka, Jerofejevs, Vinogradov - Výborný, Broš, Kratěna, Ton, Langhammer, Netík, Hromas, Koreis, Mrňa, Melichárek, Látal, Krätzer

Komentář k utkání

Z počátku zápasu se mužstva spíše oťukávala a ačkoliv Pražané napadali místy se všemi pěti hráči, první vážné šance se diváci dočkali až v páté minutě, kdy se Langhammer prodral klubkem čtyř hráčů v zeleném a ujížděl sám na Mensatora. Střílel vedle. Mensatorův protějšek Pöpperle měl první větší zákrok o tři minuty déle, kdy v přesilovce tvrdě pálil Řezníček a Kumstát dorážel. Další Langhammerova chvilka přišla při přesilové hře po faulu na Jakuba Koreise. Dvě sekundy před návratem Ondřeje Němce do hry vypálil z mezikruží a kotouč se zatřepetal v síti horního rohu Mensatorovy branky. Mezi tři tyče se tento pokus ale nevešel a ztichlý stadion si mohl oddechnout. Naopak jásot propukl o chvíli později, kdy tísněný Václav Skuhravý zametl vyražený kotouč po Dobroňově střele do sparťanské klece - 1:0. O chvíli později se po křídle uvolnil Lukáš Pech a tvrdě prověřil pražského muže s maskou. Nechybělo mnoho a domácí mohli o své vedení přijít minutu před koncem, kdy rozehrávající Řezníček rozehrával naslepo. Přihrávku vystihl Netík, který ihned na třikrát prověřil domácího ochránce svatyně.

Do druhé třetiny vstoupila Sparta s jasným cílem vyrovnat. Za tímto šli Pražané cílevědomě a v páté minutě druhé třetiny ujížděli na jediného obránce Kratěna s Brošem. V zakončení však byli nepřesní. Po následující situaci už se kotel sparťanských fanoušků radoval, ačkoliv si musel počkat až na rozhodnutí videorozhodčího. To dorážený kotouč letěl vzduchem, Netík se snažil za každou cenu jej dostat do branky, ale rukou promáchl. Touš nakonec spadl Mensatorovi na rameno a poté za brankovou čáru. Autorem branky se i tak stal Tomáš Netík1:1. Kapitán domácích chtěl však vzít osud zápasu do svých rukou a po přesné přihrávce na modrou čáru ujížděl sám na Pöpperleho, který vystrčenou holí změnil dráhu touše i kapitána domácích. Učinil tak v rámci pravidel. Energie měla od této doby několik příležitostí hrát přesilovou hru. Její hra ale nebyla přesná a účinná tak jako ve hře při plném počtu hráčů. To si totiž domácí během druhé třetiny vytvořili hned několik vynikajících šancí. Největší z nich měl asi Skladaný, který mohl dorážet do relativně prázdné branky, skákající kotouč ale promáchl. Netřeba opomenout ani další šanci Skuhravého, jenž jel s Kumstátem na jednoho obránce. Druhá třetina však patřila Tomáši Pöpperlemu.

Třetí dvacetiminutovka začala v naprosto stejném duchu jakým skončila část druhá. Indicie tedy byly výborný Pöpperle a lepší Energie při hře v plném počtu. Hra domácích v početní výhodě totiž stále nebyla dobrá. Nejlépe toto dokumentovala situace z deváté minuty třetí části, kdy po špatné přesilovce Západočechů neprotlačili Energetici mezi tyče kotouč, který dvakrát za sebou stál jen pár centimetrů před brankovou čarou. Obrázek hry se změnil až osm minut před koncem, kdy čároví rozhodčí poměrně překvapivě neodpískali zakázané uvolnění Sparty, čímž se pražské S vymanilo z dvacet minut trvajícího tlaku, samo zahrozilo a dokonce si vybojovalo přesilovou hru. Svoji šanci ale Pražané nevyužili a protože se ve zbytku zápasu oba celky snažily hlavně neudělat chybu, muselo se nastavovat.

V nastavení se udála pouze jedna situace, která stojí za zmínění, avšak hodně podstatná. V čase 61:59 nahrál obránce Ondřej Němec Lukáši Pechovi, který osamocen z mezikruží protlačil touš pod betonem hvězdy utkání, Tomášem Pöpperlem – 2:1.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Bylo to důrazné utkání, které nebylo z těch nejkrásnějších. Sparta ale hrála velice aktivně a forčekovala. My jsme se snažili hrát taky důrazně. Zápas ozdobily výkony obou brankářů. Jsme šťastní, že se nám podařilo dát v prodloužení gól a urvat dva body na naši stranu.

Marian Jelínek (Sparta): Byl to více úporný a bojovný zápas, než kolik pobral hokejové krásy. Oba týmy se nacházejí ve vodách, kde asi nechtějí být, takže to bylo vidět i na hře. Po první třetině jsme paradoxně prohrávali, protože si myslím, že jsme nehráli až tak špatně. Ve druhé třetině jsme vyrovnali, přestože jsme hráli třikrát v oslabení. Ve třetí třetině byla vidět opatrnost z obou stran. V prodloužení soupeř využil svou první šanci a zaslouženě vyhrál. S Vinogradovem jsme byli spokojení. Nastoupil poprvé a nezklamal. Potom, co se nám zranil dlouhodobě Černošek, máme v hledáčku více hráčů z nižších soutěží.

Fotogalerie

Související články