HC Energie Karlovy Vary

Junioři se vrací z Brna s prázdnou

Junioři: HC Kometa - HC Energie 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Ve 24. kole juniorské extraligy zavítal celek Karlových Varů na led brněnské Komety. Kometě se po změně trenéra daří a chtěla to potvrdit i proti Energii. V zápase, který od čtvrté minuty vedli domácí, se neprosadil ani jediný karlovarský střelec. Varům se tak nepodařilo získat v Brně body a odjíždí s prázdnou.
Extraliga juniorů, 24. kolo, so 29.11.2008
Kometa Brno
Karlovy Vary
2:0
1:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 4. Reschowský (Hájek), 38. Stehlík (Reschowský, Grmela). Rozhodčí: Blecha - Doležálek, Drobílek. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 79. Střely na branku: 21:32.
Kometa Brno: Čiliak - Zítka, Sova, Žalud, Reschowský, Vozdecký, Rosenberg - Juráň, Stehlík, Hnilička, Komínek, Zemánek, Brzobohatý, Hájek, Popolanský, Grmela, Švaňhal, Štěpánek P.
Karlovy Vary: Habal – Ryžuk, Přindiš, Dlapa, Tomeček, Tollinger, Rohan M.– Vaněk, Mistoler, Vachovec, Topinka, Hudák, Rohan T., Mareček, Majer.

Komentář k utkání

Obě mužstva nastoupila do zápasu v klidném tempu, ovšem hned v začátku se podařilo Kometě strhnout vedení na svojí stranu. Ve čtvrté minutě se ke střele od modré čáry dostal Tomáš Hájek a David Reschowský skvěle clonil a navíc se mu ještě podařilo puk ztečovat přímo do brány. Hosté tak hned zpočátku dostali studenou sprchu v podobě rychlého gólu. Kometu gól nabudil a obrana hostí se musela otáčet, aby udržela pouze jednobrankový rozdíl. V šesté minutě nebezpečně střílel Filip Žalud a o minutu později se řítil Popolanský se Štěpánkem dokonce 2 na 1. První zmíněný hezky vyčkal s nahrávkou, ale karlovarský obránce se nenechal napálit a dokázal přihrávku vypíchnout těsně před bránou. Na druhé straně pak Miroslav Majer nastřelil pouze Čiliakovu helmu a sudí přerušil hru. Na konci deváté minuty měli obrovskou šanci Tomáš Hájek s Ondřejem Stehlíkem. Hájek skvěle našel úplně volného Stehlíka před odkrytou karlovarskou klecí, ten však nedokázal kotouč dostatečně zvednou a trefil tak pouze ležícího Habala. Na druhé straně v polovině desáté minuty zahrozil ostrou střelou Martin Rohan, ovšem jeho střela nemířila mezi tyče. V jedenácté minutě byl k vidění první přesilová hra. Hostující Přindiš fauloval kolenem a rozhodčí neváhal a poslal jej na trestnou lavici. Obrana Energie však skvěle zaúřadovala nepustila domácí do žádné šance. Ihned po skončení vlastního oslabení dostaly naopak Karlovy Vary výhodu jednoho muže v poli navíc. Ani těm se však přesilovka příliš nevydařila a další výraznou akcí tak byla až střela Tomáše Rohana 17 vteřin po jejím konci. Ani teč Majera však Čiliaka nepřekvapila a hosté tak stále prohrávali o jednu branku. Po delší době tak dostala Kometa opět šanci zaútočit. Komínek nejprve našel před brankou Stehlíka, který ovšem nezakončil, a poté ještě sám nebezpečně objel bránu a donutil tak hosty vyhodit přes všechny čáry. Do konce třetiny pak následoval tuhý boj o kotouč, který znemožnil jakékoliv akce na obou stranách. Do šaten se tak ocházelo za stavu 1:0.

I druhá třetina vyšla lépe Kometě. Sice nepřidala gól, ale vytvořila si velký tlak a mnoho nadějných šancí. Michal Brzobohatý prověřil Habala z dálky, ten však svůj tým podržel. Poté se Ondřej Švaňhal zkoušel prosadit individuálně, ale bekendem hostujícího strážce také nepřekonal. Jako další to zkoušeli Sova a Brzobohatý, kterým však přečíslení 2 na 1 nevyšlo podle představ a po výměně kotouče již puk druhý zmíněný nedokázal zpracovat. Na druhé straně pak nebezpečně zahrozilo duo Vachovec a Mareček. Jakub Mareček nahrál Michalu Vachovcovi a ten z perfektní střelecké pozice trefil pouze beton brněnského brankáře. V devětadvacáté minutě si Kometa mohla opět vyzkoušet hru v početní výhodě, když Petr Přindiš hákoval. Díky dobrému forčekingu však první příležitost dostali paradoxně hosté. Tomáš Rohan a Miroslav Majer se dostali těsně před Čiliaka, ale díky zásahu domácí obrany se nedostali k zakončení. Jedinou šancí Brna v přesilovce se tak stala Švaňhalova střela, kterou Popolanský tečoval jen těsně mimo karlovarskou branku. Minutu po vyloučení mohli hosté vyrovnat, když Jan Topinka prudkou střelou trefil horní tyč Čiliakovy brány. Ve 33. minutě pak dostaly i Vary druhou přesilovou hru, když i Tomáš Hájek zahákoval. Nejprve se jí snažil využít Tollinger střelou od modré, kterou však Čiliak viděl a v klidu zlikvidoval, a poté i Přindiš. I on volil střelu od modré, která však byla tečována vysoko nad brněnskou klec. Těsně před koncem 38. minuty pak přišla další změna stavu. Po hezké kombinaci v útočném pásmu se puku chopil Ondřej Stehlík a propasoval kotouč mezi betony Habala až za jeho záda. Bleskově odpovědět mohl Tomáš Mistoler, který trefil pouze levou tyč domácí branky. Vary až do konce třetiny nepustili Kometu z obranného pásma a jejich tlak tak zastavila až siréna.

Poslední dějství se neslo ve znamení držení výsledku. Kometa pečlivě bránila v pěti mužích a zakládala nebezpečné protiútoky. V prvních pěti minutách se hra odvíjela převážně ve středním pásmu a jen občas některý střelec zkusil své štěstí od modré čáry. Oba brankáři však neměli problém akce likvidovat. Ve 46. minutě odešel na trestnou lavici Rosenberg za držení protihráče a Vary tak měli jedinečnou šanci snížit. Pěknou individuální akcí se blýskl hostující Majer, který přejel celé hřiště a pronikl až za obranu domácích. Ve velké rychlosti však již nedokázal přesně zakončit a jeho střela skončila na mantinelu za brněnskou brankou. Ihned po skončení oslabení vyrazil do útoku Brzobohatý, ale s jeho pokusem zblízka si Habal s klidem poradil. I další pokus Stehlíka karlovarský brankář zlikvidoval bez větších problémů. V 52. minutě přišla další rána pro tlak Karlových Varů, když útočnou aktivitu přehnal Přindiš a rozhodčí jej poslal posedět na trestnou lavici za hákování. Kometa vyšla naprázdno, neboť ji hosté k ničemu nepustili. Tři minuty před koncem se po tvrdém zákroku za karlovarskou brankou na led skácel Stehlík a dlouho se zvedal. Rozhodčí však zákrok posoudil jako v mezích pravidel a nikoho tak nepotrestal. Kometa kontrolovala hru a Vary se tak až v čase 59:09 dostali k odvolání brankáře. Ani šestý hráč v poli však Karlovým Varům nepomohl a domácí tak uhájili čisté konto až do konce. Brno tak porazilo Karlovy Vary v pěkném utkání 2:0. Marek Čiliak si tak připisuje nulu do statistik a Kometa tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Jiří Neubauer (HC Energie Karlovy Vary): Vyhrálo mužstvo, které mělo více vůle po vítězství a hrálo disciplinovaněji.

Vlastimil Kočí (Kometa Group Brno): Dnes jsme od první minuty hráli zodpovědně a trpělivě. Čekali jsme na chyby soupeře, ty přišly a my jsme jich využili. Cením si především hry dozadu a hlavně toho, že jsme nedostali gól.