HC Energie Karlovy Vary

Energetici vytesali z mrazu a ledu jen jeden bod

HC Energie - Zlín 1:2 sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Mrazivý úterní večer karlovarské fanoušky bodovým ziskem příliš nezahřál. Energetici sice šli zásluhou chytré střely Petra Mudrocha do vedení, jenže do druhé části střelecká aktivita domácím nevydržela a hodně práce si musel užít výborný Lukáš Mensator. Ani on ale nemohl zasáhnout proti ukryté ráně Galvase. Protože v závěru hrací doby minul ve velké šanci Kristek a Zlín nevyužil přesilovku v prodloužení, musely rozhodnout nájezdy. Ty opanoval jediným přesným blafákem expert Leška, a prémiový bod proto míří na Valašsko.
O2 extraliga, 41. kolo, út 13.1.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
1:2sn
1:0, 0:1, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 10. Mudroch (Kristek, Sailer) - 35. Galvas (Vlach), 66. Leška . Rozhodčí: Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 2220. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Kristek, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zucker, Dej, Zaťovič - Procházka
Zlín: Sedláček - Bořuta, Galvas, Hamrlík, Kučný, Lučka, Míka, Nosek - Balaštík, Leška, Köhler - Záhorovský, Kollár, Rachůnek - Ondráček, Balán, Andrašovský - Mokrejš, Roman Vlach, F. Čech - Pšurný

Komentář k utkání

Až budou energetici přemýšlet, kde ztratili v utkání se Zlínem dva body, nepochybně se dopracují k tomu, že to bylo v první třetině. Ta totiž zcela patřila jejich útočné aktivitě. Výborný Sedláček ale z 19 střel neudržel jen jednu, naopak Mensator v sibiřském chladu odrazil jen pět pokusů soupeře. Ale popořadě.

Energetici valili od první minuty na Sedláčka jeden útok za druhým. Kumstát už v první minutě otřel svůj švih o tyčku, Zuckerovi chyběl kousíček, aby po výborné Dejově přihrávce přehodil brankařův beton, nebezpečný byl i Pech a obránci střílející od modré. Jednu ránu ale Sedláček přesto neudržel. Petr Mudroch vystřelil v 10. minutě z nulového úhlu a zlínský gólman si nešťastně srazil plachtící kotouč pod nohy a následně i za brankovou čáru. Rozhodčí Turčan celou situaci ještě konzultoval s kolegou u videa a po jeho radě ukázal na střed kluziště. Další branku mohl minutu před koncem první části přidat Melenovský, ale hrubé zaváhání valašských obránců a brankáře Sedláčka nepotrestal.

Ve druhém dějství hosté přidali a především jejich obranná hra začala fungovat naprosto bezchybně. Po několika nebezpečných akcích, které volali po brance, se ujala až střela Lukáše Galvase. Zlínský obránce schoval ve 35. minutě svoji ránu za několik hráčů a Mensator uviděl kotouč až ve své brance. Sedláček na druhé straně mohl skutečně spokojeně oddychovat po náročném úvodu zápasu, protože Venerova družina vystavěla ve středním pásmu pořádně hustou pavučinu.

Ve čtyřicáté minutě mohli jít hosté dokonce do vedení, ale Skuhravý zhasil šanci Petra Lešky nedovoleným zákrokem. Přesilovka pokračovala ve třetí třetině, ale hosté jí využít nedokázali. Prvních deset minut závěrečné dvacetiminutovky bylo v režii hostí. Nejblíže brance byl nakonec Köhler, jehož nenápadný bekhend zazvonil o tyčku.

Rozhodnout mohli i zelení. Největší šanci si vytvořil karlovarský Jaroslav Kristek. Po dravém průniku už střílel z úhlu do prázdné branky, ale v rozhodující chvíli kriticky minul. Možná i kvůli háčku Galvase.

Do konce třetí dvacetiminutovky už branka napadla, a tak se muselo prodlužovat, ale ani v této části hry se diváci branky nedočkali. Zlínští v nastavené pětiminutovce propásli výhodnou přesilovku, přesto se nakonec radovali oni.

Při nájezdech si na brankářích totiž postupně vylámali zuby Melenovský, Košťál, Kristek, Köhler a Hamrlík. Rozhodnutí proto musel přinést ve druhé sérii Petr Leška.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Vytvořili jsme si v první třetině tlak, který byl však pouze optický. Jeden gól bylo málo, což nahrálo Zlínu, který si později vytvořil nebezpečné šance. V prodloužení jsme ubránili oslabení tři proti čtyřem, ale později v nájezdech jsme nic nepředvedli."

Zdenek Venera (Zlín): "Zápas měl rozdílné třetiny. První třetinu jsme hráli špatně a byli jsme rádi, že jsme obdrželi pouze jednu branku. Ve druhé třetině se hra srovnala, měli jsme i šance. Remíza po základní hrací době však byla spravedlivá. Velkou pochvalu zaslouží oba brankáři Sedláček i Mensator."

Fotogalerie

Související články