HC Energie Karlovy Vary

Lukáš byl excelentní, chválí svého brankáře Jan Košťál

Karlovarští hokejisté vezou z plzeňského ledu maximálně důležité tři body. Pomohli jim k tomu trocha štěstí, špetka střeleckého umu, velké odhodlání, bojovnost a jeden výtečný Mensator. I tak by se s trochou nadsázky dalo zhodnotit čtvrté letošní západočeské derby. „Máme obrovskou radost, navíc nás přijelo podpořit tolik diváků, hrálo se derby… O to je pro nás dnešní vítězství cennější,“ usmíval se po závěrečné siréně útočník Jan Košťál.
Cesta za třemi body ale nebyla pro energetiky snadná. Přestože se v první třetině dostali rychle do dvoubrankového vedení, do poslední dvacetiminutovky se vstupovalo opět za vyrovnaného stavu. „Když Plzeň srovnala na 2:2, začali jsme se trochu bát a soupeř se dostal do tlaku. Důležité bylo ubránění té dvojnásobné přesilovky,“ připomíná Jan Košťál možná rozhodující okamžik celého utkání. Chvíli po kritickém momentu totiž po křídle ujel Lukáš Pech a dělovkou mezi betony zaznamenal rozdílový gól nedělního duelu.

Mužem večer byl bezesporu karlovarský brankář Lukáš Mensator. Inkasoval pouze ve dvojnásobném oslabení a pak z nepřehledné situace před svou brankou. „To vyrovnání Plzně bylo takové trochu zvláštní. Lukáš Mensator toho příliš vidět nemohl, navíc našemu obránci chyběla hokejka. Lukáš předvedl excelentní výkon, protože doslova vyčapal dva nebo tři samostatné úniky. Jednou na něj snad jeli dokonce dva útočníci. Klobouk dolů před ním, jen zásluhou jeho jsme tady dnes vyhráli,“ chválí brankářskou jedničku odchovanec karlovarského hokeje.

Lukáš Mensator byl plzeňským nájezdům skutečně skvělou překážkou. Zvlášť, když i reprezentanti západočeské metropole předvedli v neděli velmi dobrý výkon. „Oni tady hrají vždycky výborný hokej, fyzicky náročný se spoustou osobních soubojů, navíc mají hrozně silné přesilovky. Straka s Vlasákem, to jsou úplní kouzelníci na ledě. Ale zvládli jsme to a radost máme o to větší,“ sportovně chválí kvality soupeře.

V elitní formaci Energie se dnes pro lehké nachlazení neobjevil Petr Kumstát, kterého nahradil mladíček Rastislav Dej. I on se na výhře podílel poctivou prací: „Rasťa Dej odvedl výborný výkon. Dokonce měl i jednu velkou šanci, ale jejich gólman puk na poslední chvíli zázračně vytáhl. Na to jak je mladý, už je vynikající hokejista.“

Vedle plzeňského tlaku měli hráči v zelenobílé kombinaci dresů problémy i s jednou herní činností. Domácí je totiž zejména ve třetí třetině výrazně převyšovali při vhazováních. „Trenér nám to také říká, že se musíme na buly více zaměřit. Určitě je budeme více cvičit, protože takto soupeř zbytečně dostává šanci k tlaku,“ přiznává určité obtíže.

Tříbodové vítězství v Plzni je pro energetiky výborným impulsem do dalších bojů. Karlovy Vary vyrážejí už v úterý k dohrávce na led Sparty Praha. „Měli jsme teď několik zápasů s vypjatým závěrem, kdy jsme třeba i ztráceli body chvilku před koncem. Dnešní vítězství nám určitě hodně pomůže, a když budeme hrát na Spartě dobře z obrany, tak bychom mohli nějaké body přivézt,“ říká odhodlaně závěrem Jan Košťál.

Související články