HC Energie Karlovy Vary

Další urputnou bitvu rozřešil penaltový specialista Němec

HC Energie - HC GEUS OKNA Kladno 3:2 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Když Michal Dobroň první střelou zápasu rozjásal slušně zaplněné ochozy Dolní Kamenné, zdálo se, že Energie po přestávce nachystala svým příznivcům gólovou podívanou. Především po vyrovnání Kladna se však utkání změnilo v klasickou bitvu s celkem z nižších pater tabulky, ve které šli hosté na konci prostřední části dokonce do vedení. Kvalitní defenzivu v čele s výborným Kopřivou znovu překonala až přesně umístěná rána Josefa Řezníčka, aby v nastaveném čase Ondřej Němec z trestného střílení uzavřel střelecké sólo karlovarských obránců.
O2 extraliga, 48. kolo, st 11.2.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
3:2p
1:1, 0:1, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 2. Dobroň, 43. Řezníček (Košťál, Kumstát), 63. Němec z tr. střílení - 6. Čurilla (Bělohlav), 39. Frolík (Hájek). Rozhodčí: Pešina, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:4, navíc Diviš (Kladno) 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3320. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Karlovy Vary: Mensator - Řezníček, Dobroň, Němec, Duben, Prošek, Mudroch, Čutta, K. Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dej, Hluchý, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zaťovič, Milan Procházka, Zucker
Kladno: Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Trončinský, A. Novotný, Šmach, Kameš, Hořava - Diviš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, F. Mrázek, Bělohlav - Horna, Kalla, Frolík - Valský, Stieler, Kuchler

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili lépe domácí, a to tím nejlepším způsobem. Hned v čase 1:03 prostřelil Kopřivovy betony Dobroň a touš se došoural za brankovou čáru. Takový úvod jistě čekal málokdo a Kladenští vypadali, až na jednu Paterovu odpověď, zakřiknutí a následující minuty měli k puku dále než hráči v zeleném. Zastavit domácí nápor dokázal až Diviš faulem. Za následující protesty si ještě vykoledoval od jednoho ze dvou hlavních rozhodčích osobní trest na 10 minut. Hosté nesložili zbraně a naopak kontrovali v minutě šesté, kdy si volný Čurilla náznakem střelby položil Mensatora a trefil k tyči zívající klec. O minutu později bylo pořádně rušno v brankovišti Miroslava Kopřivy, kde se hodně důrazně snažil protlačit do branky kotouč Václav Skuhravý. Ačkoliv se mu to zjevně nepodařilo, k překvapení všech se hlavní rozhodčí Pešina vydal ke konzultaci s videem. Po zbytek třetiny by se předvedené představení dala přirovnat ke hře na četníky a zloděje, kdy dobře rozestavěná kladenská obrana zachytávala náznaky útoku zelených často i zdvojením hráče.

Velká šance na změnu stavu byla k vidění na konci osmé minuty druhé části. To napřáhl Skladaný, kterému ale kotouč sklouzl z hokejky a zastavil se až na tyči. Tato příležitost jakoby nastartovala obě mužstva k otevřenějšímu hokeji a začalo se hrát nahoru dolu a šance střídala šanci. Největší z nich se naskytla hostům. Do této doby nenápadný Mrázek obdržel přihrávku do mezikruží. I přesto, že kolem něj nikdo nebyl, zakončil svoji naději na úspěch střelou do betonů domácího muže s maskou. V době, kdy se zdálo, že oba týmy odejdou do šaten opět za nerozhodného stavu, ztratil Řezníček na modré kotouč, se kterým unikl Frolík a proměnil svůj nájezd.

I přesto, že vstřelit branku potřebovali domácí, byli to hosté, kdo byl v úvodu třetího dějství aktivnější. Dělo se tak ale jen do té doby, než Řezníček napřáhl na modré čáře, prostřelil Kopřivu, a napravil tak svoje zaváhání z konce minulé třetiny. Energii tento gól viditelně povzbudil a zelený stroj začal šlapat na plné obrátky tak, jak jej domácí příznivci znají, a Kopřiva se nestačil otáčet. Přibližně v polovině třetiny se ani nestačil divit, když mu touš lítal kolem brány jak včely kolem úlu. Veškerá domácí snaha se však musela obejít bez gólové radosti. Nesmíme ani opomenout Čurillovu šanci před koncem základní hrací doby, která rovněž neznamenala úspěch. Podle pravidel se tedy muselo prodlužovat.

K následným nájezdům již nedošlo. V 63. minutě byl faulován karlovarský Kumstát a rozhodčí dal možnost domácím vyzkoušet si svou sílu v trestném střílení. K puku se postavil Němec, a ačkoliv se Kopřiva snažil, puk si cestu do brány stejně našel. Energie tak zvítězila v prodloužení 3:2.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Na začátku zápasu se nám podařilo dát rychlou branku, ve druhé třetině jsem se však dostali do útlumu. Velmi důležité bylo vyrovnání na začátku třetí třetiny. Bylo to hodně těžké utkání po reprezentační přestávce. Se dvěma body jsme spokojeni.

Zdeněk Müller (HC GEUS OKNA Kladno): Měli jsem špatný začátek, náš výkon se zlepšil ve druhé třetině, kdy jsem často chodili do brejků. Dali jsem však pouze jednu branku. Po chybě v prodloužení jsem získali pouze jeden bod, což je pro nás hrozně málo.

Fotogalerie

Související články