HC Energie Karlovy Vary

Skvěle! Energie díky výhře v Třinci opět o krok blíže

HC Třinec - HC Energie 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)
Výborný výkon předvedli karlovarští hokejisté na zakletém třineckém ledě a po kanonádě v první polovině utkání vezou přes celou republiku doslova zlaté tři body. Energie vlétla do zápasu ve velkém stylu a zásluhou Deje a Skuhravého vedla už po šesti minutách o dvě branky. A stejně dobrý nástup předvedla díky Hluchému (na snímku) a Košťálovi i ve druhé dvacetiminutovce. Přestože Třinečtí v dalším průběhu utkání zdramatizovali, dobrá defenziva v čele se spolehlivým Mensatorem obrat nepřipustila.
O2 extraliga, 49. kolo, pá 13.2.2009, Zimní stadion Třinec
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:4
0:2, 1:2, 1:0
Branky a nahrávky:34. Vosátko (Moravec, Polanský), 46. Kanko (Tomík) - 4. Dej (Hluchý), 6. Skuhravý (Němec), 21. Hluchý (Čutta), 26. Košťál (Skuhravý, Kumstát). Rozhodčí: Pešina, Hodek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:11, navíc Hluchý a Skuhravý (oba K. Vary) oba 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 2741. Průběh utkání: 0:4, 2:4.
Oceláři Třinec: Čechmánek (od 26. Vojtek) - Vosátko, Gureň, Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec - Kanko, Martynek, Kováčik - Balej, D. Moravec, Polanský - Tomík, Peterek, D. Květoň - Pánik, Hampl, Lušňák
Karlovy Vary: Mensator - Řezníček, Dobroň, Němec, Duben, Prošek, Mudroch, Čutta, K. Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dej, Hluchý, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zaťovič, Milan Procházka, Zucker

Komentář k utkání

Energetici vyrazili do Třince už ve čtvrtek po poledni a sázka na důkladnou přípravu před dalším z řady klíčových zápasů se jim začala vyplácet hned od prvních vteřin zápasu. Hosté si v úvodu vypracovali drtivý tlak, který po čtyřech minutách zužitkoval po bleskové souhře s Hluchým Rastislav Dej. Karlovarské nadšení ještě zvýraznil po pár minutách Skuhravý, který dělovým příklepem vrátil za Čechmánka odraženou Němcovu střelu.

Zaskočení Slezané se jen těžko prosazovali přes zformovanou obranu Energie a ke snížení jim nepomohla ani přesilovka, přestože Semanova střela mířila jen těsně vedle. V dobré pozici pálil jen do boční sítě Peterek. Další střely pochytal spolehlivý Mensator. A když těsně před pauzou fauloval domácí Martynek, šli Západočeši do druhého dějství v početní výhodě.

Košťál sice v první šanci po změně stran střelou po zemi neuspěl, druhá přesilovková formace už ale slavila. Čechmánek nezkrotil Čuttovu střelu do modré a Milan Hluchý se trochu komplikovanou střelou s tečí soupeřova obránce zapsal po dlouhodobém zranění opět do listiny střelců.

Třinečtí si nadále komplikovali situaci, když po Polanského faulu smolně vyhodil mimo mantinely Vojtěch Polák a před Energií stála krátká dvojnásobná přesilovka. Tu ještě Palečkova družina nevyužila, ale chvíli po návratu prvního hříšníka do hry našel Skuhravý najíždějícího Košťála, který ze své klasické pozice mezi kruhy pozval do branky Ocelářů dnešního náhradníka Vojtka.

Tento impuls vrátil domácímu celku trochu sebedůvěry a po chvíli přišla i jiskřička naděje v podobě snížení na 1:4 z hole Vosátka. V závěru třetiny se musel pořádně ohánět především Mensator, který hasil zmatky v karlovarském obranném pásmu. I přes početní výhodu Třince po hromadné šarvátce se šlo do závěrečné dvacetiminutovky s tříbrankovým náskokem Karlovarských.

Přesto si Energie ještě zadělala na problémy. Ačkoli se jí podařilo ubránit čtyřminutové oslabení po vysoké holi Ondřeje Němce, ve 46. minutě snížil na rozdíl dvou branek u tyče důrazný Kanko. Oceláři vycítili šanci a začali se ještě intenzivněji tlačit před Mensatora. Vhod jim přišlo také vyloučení kapitána Skuhravého.

Západočeši ale oslabení ubránili, uklidnili se, navíc se jim podařilo zformovat neprostupný val ve středním pásmu a čas začal odtikávat v rytmu zelenobílého týmu. Dvě minuty před koncem minul v dobré pozici Výtisk a vše už směřovalo k bodovému exportu do lázeňské metropole. Nic na stavu věcí nezměnila ani třinecká power-play. Energetici tak zaokrouhlili svůj letošní zisk na 80 bodů.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (HC Oceláři Třinec): Minulé zápasy s Karlovými Vary jsme zvládli, protože v mužstvu byl ohromný emotivní náboj. Dneska tam byl ale až v momentě, kdy jsme dali první gól v polovině zápasu. V ten moment se mužstvo probudilo, bylo tam více pohybu, šťávy a toho, co hokej potřebuje. Do té doby to byl takový suchý výkon. Je to už třetí důležitý zápas v řadě, co jsme nezvládli. Ukazuje se, že nemáme tolik odolných typů. Takové zápasy rozhodují nervy.

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Jsem rád, že jsme uhráli tři body a prolomili neúspěšnou sérii s Třincem. Myslím, že rozhodující byla první třetina, kdy jsme dali dva rychlé góly. Pak taky začátek druhé třetiny, ve kterém jsme využili dvě přesilovky a vytvořili si slušný náskok. Závěr jsme si zkomplikovali tím, že jsme měli hodně vyloučených. Pustili jsme soupeře do hry, ale ohromným nasazením hráčů jsme to zvládli.

Související články