HC Energie Karlovy Vary

Čeští junioři vítězní a Žraloci ve finále Malmö Open!

AKTUALIZOVÁNO: Veleúspěšný den zažil v sobotu 14. února český sledge hokej v jihošvédském Malmö. Nejprve juniorský reprezentační tým věkového rozpětí od deseti do dvaceti let zdolal stockholmskou Nacku HI a ve vypjatém duelu i Oslo KHK a stal se celkovým vítězem juniorského turnaje Lions Cup. Na dopolední úspěch navázali o několik hodin později i dospělí Žraloci, kterým nahrála překvapivě nízká výhra Malmö nad Jordal KHK 1:0. Po výprasku 17:0, který Sharks uštědřili Amsterdamu Huskies A, postoupili sledge hokejisté s dravcem na hrudi díky lepšímu skóre do finále Malmö Open! Jejich boj proti norskému suverénovi Oslo KHK začíná ve 13:00.

Po třech letech od zlaté medaile se do Malmö vrátil soutěžit český juniorský tým a dokázal, že nic neztratil na své síle. Tým trenérů Tomáše Kvoch a Jiřího Bergera, složený ze zástupců tří klubů (Karlovy Vary, Kolín, Sparta), zkompletoval svou letošní účast po výhře nad Malmö dvojzápasem s Nackou HI a Oslo KHK.

Utkání se Stockholmem zvládli naši mladíci bez větších problémů, po dvou minutách vedli 2:0 a v poklidu dovedli zápas k výhře 4:1. Hattrickem a asistencí na zbývající trefu se blýskl karlovarský sedmnáctiletý útočník Jiří Forgo, který si vydařenou partii přirozeně pochvaloval: "V zápase jsem se cítil dobře a dát po delší době tři góly, je hezký pocit," shrnul lapidárně své myšlenky.

Úplně jiný příběh však čekal na juniory vzápětí proti Oslu. Našim reprezentantům stačil jeden bod k opanování turnaje a první půli (junioři hráli dvakrát deset minut) zvládli proti posílenému soupeři excelentně. Norové šli prvenství hodně naproti a povolali do zbraně dva hráče běžně nastupující ze seniory Osla, několik let nejlepší tým Evropy. "Když jsem viděl, že proti nám nastoupí i hráči z áčka, tak jsem byl trochu nervózní. Moc jsem nám nevěřil," přiznal se Jiří Forgo. Sám ale přispěl k dobrému začátku brankou už po 26 sekundách, aby na začátku 5. minuty zvýšil české vedení Radek Dobruský.

Právě kolínský pořízek nastupoval v obraně s Petrem Bejvlem, hostujícím v české lize z Kolína ve Spartě. První půli se oběma dařilo norské hroty otupit, ve 14. minutě však dvakrát dali norskému expresu jménem Audun Bakke kousek prostoru a bylo vyrovnáno. Vedení strhl na českou stranu po ledě Milan Man, jenže přesilovku využil po pouhých pěti sekundách znovu Bakke a zkompletovaným hattrickem podruhé vyrovnal.

Závěr se nesl v nebývale hektickém duchu. Krátce po vyrovnání měli mladí Češi k dispozici dvouminutovou přesilovou hru pět na tři, kterou zužitkoval necelé dvě minuty před koncem Radek Dobruský. Stejnou možnost dostali v závěrečných sekundách i Norové, ale junioři jako zkušení mazáci těsné vedení udrželi a mohli se po třech výhrách začít radovat z celkového triumfu.

Radek Dobruský z Kolína nastupoval v Malmö za juniorku už před třemi lety a může tím pádem srovnávat. Týmy se od té doby nemohly moc změnit, takže kromě Norů jsem tak nějak věděl, co mám očekávat a že bychom Malmö i Nacku mohli porazit," řekl po zaznění poslední sirény. Jiná káva se podávala proti Norům. "To byl zápas, který jsem si užil. Museli jsme makat, co to šlo, a to byla paráda. Úroveň zvedli hlavně hráči z norského áčka, jinak by to tak vyrovnané asi nebylo," potvrdil Radek Dobruský, že utkání s Oslem nebavilo jen přihlížející mimo mantinely.

Dobruský hraje Českou sledge hokejovou ligu již několik let za kolínské Draky, nabízí se tedy otázka srovnání obou věkových kategorií. "Určitě pro mě účast na turnaji přínosem byla. Hlavně zápas s Oslem, jelikož nasadili i dva hráče z áčka, se kterými jsem se potom bavil i o technických věcech. Ukazovali mi třeba, jak mají posazenou sledge," přiblížil Radek i přátelskou atmosféru mezi soupeři.

Na klidné rozhovory to ale vůbec nevypadalo v 17. minutě, kdy zřejmě své návyky z A-týmu neudržel na uzdě hráč Johansen a tvrdě fauloval u mantinelu Petra Bejvla. Druhý stavební kámen české obrany potřeboval čas na zotavenou a na památku si odnesl i nalomený zub. " Jel jsem k mantinelu pro puk a viděl jsem, že najíždí přímo na mne," popisoval Bejvl celou situaci po utkání. "Nevím, jestli to byl loket nebo rameno, ale dostal jsem ránu vyloženě na hlavu." Johansen obdržel za svůj atak dvojitý menší trest a jako klíčový hráč oslabil svůj tým. "Nedokážu posoudit, jestli byl trest adekvátní. Měl jsem na chvilku vyražený dech a víc si nepamatuju. Takovou tvrdost bych v juniorech určitě nečekal," kroutil hlavou Bejvl. Nakonec vše dobře dopadlo a do země ve středu Evropy dorazí v pondělí "zásilka" zlatých medailí!

Team CZ - Oslo KHK Juniors 4:3 (2:0)
Branky a nahrávky: 1. Forgo, 5. Dobruský (Man, Bejvl), 15. Man (Dobruský), 19. Dobruský (Forgo) - 14. Bakke, 14. Bakke (Johansen, Huclen), 16. Bakke (Eide, Dyhvik). Vyloučení: 4:3 Využití: 1:1.

Konečná tabulka Lions Cupu:

1. Team CZ       3 3 0 0 11:4  9
2. Oslo KHK      3 2 0 1  7:5  6
3. Nacka Juniors 3 1 0 2  7:6  3
4. Malmö Juniors 3 0 0 3  2:12 0

Zlatá sestava juniorů ČR:
Kovářík - Dobruský, Bejvl, Man, Forgo, V. Buhr, Kašpar, Karafiát, Wágner, Štěpiak.

O šanci na první místo si po juniorech zahráli také samotní Žraloci. Jejich akcie výrazně stouply poté, co Malmö porazilo norský Jordal KHK pouze 1:0 a nevylepšilo si výrazně skóre. Žralokům tak stačila nad nepříliš silným výběrem Amsteradmu A výhra o šest branek. Tím by si při rovnosti bodů v tabulce zajistili lepší skóre a postup do finále proti Oslu.

Kanonáda započala hned v úvodu a kýžený stav 6:0 svítil na ukazateli skóre po neuvěřitelných pěti minutách! Žraloci slavili prací, a tak do sítě Amsterdamu padal jeden puk za druhým, až se brankostroj zabrzdil na stavu 17:0. Statistiku si zlepšili prakticky všichni hráči, vyjímkou nebyl ani střední útočník Ludvík Janko, který se trefil dvakrát a neskrýval radost z historického postupu do finále: "To, že jsme se dostali do finále, to je bomba. S tím nikdo nepočítal. Ani Švédy podle mě při rozlosování turnaje nic takového nenapadlo, když nejlepší Češi zatím skončili pátí. Určitě náš úspěch zase o kousek zvýší prestiž českého sledge hokeje v Evropě, to je jasná věc."

Před samotným vrcholem turnaje známý chodovský sportovec přehnanou nervozitou netrpí. "Já nervózní ani moc nejsem, protože nemám ambice být proti nejlepším Norům na ledě celý zápas, ale v šatně určitě takové to chvění mít budu, jako před každým zápasem. Jak ale vlezu na led, na všechno zapomenu," prohlásil stoicky klidný.

Loni Žralokům postup do boje o medaili za třetí místo smolně unikl mezi prsty o jediný gól, letos je tomu naopak. V posledních chvílích zachráněné dva nepříznivě se vyvíjející zápasy a přesvědčivé výhry proti outsiderům vykrystalizovaly až v ostře sledované finále. "Tomu štěstí jsme určitě šli naproti," potvrdil Ludvík Janko. "Nejdůležitější byl z mého pohledu zápas s Jordalem. Na tom vyhořelo Malmö, že dalo jeden gól, zatímco my deset a díky tomu jsme tam."

Talentovaný vyhravač buly se zamyslel také nad přínosem účasti na kvalitním turnaji pro boje v ligovém play-off. "Přínos je určitě veliký, protože kvalitní mužstva tady jsou. Každý zápas, ať se vyhraje nebo prohraje, je i pro reprezentanty, které čeká mistrovství světa, dobrou průpravou. Lepší než jenom trénovat doma," shrnul Ludvík Janko před přesunem za nabráním sil na hotelovém lůžku.

SKV Sharks Karlovy Vary - Amsterdam Huskies A 17:0 (9:0)
Branky a nahrávky: 1. Fojtík (Kvoch), 2. J. Berger (Hrbek), 3. J. Berger, 5. Lindák (J. Berger, M. Geier), 5. J. Berger (Kvoch), 5. J. Berger, 7. Janko (Kvoch), 10. Hrbek (J. Berger), 13. J. Berger (Kvoch), 16. J. Berger (Kvoch, M. Geier), 16. J. Berger, 22. J. Berger (Hrbek), 22. M. Geier (Fojtík), 26. Kvoch, 26. Kvoch (Matoušek), 29. J. Berger (Fojtík), 30. Janko (M. Geier). Bez vyloučení .

Konečné tabulky skupin:

Skupina A
1. Oslo KHK       4 4 0 0 29:3  12
2. Tallin         4 3 0 1 13:8   9
3. IKS Atak       4 2 0 2 15:7   6
4. Velká Británie 4 1 0 3  5:19  3
5. Amsterdam 1    4 0 0 3  1:26  0

Skupina B
1. Karlovy Vary   4 3 1 0 30:2  10
2. FIFH Malmö     4 3 1 0 17:1  10
3. Nacka HI       4 2 0 2 13:5   6
4. Jordal KHK     4 1 0 3  4:12  3
5. Amsterdam A    4 0 0 4  0:44  0

Rozpis nedělních zápasů Malmö Open 2009

08:00 Amsterdam 1 - Amsterdam A (o 9. místo)
09:15 Velká Británie - Jordal KHK (o 7. místo)
10:30 IKS Atak - Nacka HI (o 5. místo)
11:45 Tallin - Malmö (o 3. místo)
13:00 Oslo KHK - SKV Sharks Karlovy Vary (finále)