HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Penalty se Slavií odvály play off

Junioři: HC Energie - HC Slavia 3:4 sn
Karlovarští junioři končí své účinkování v letošním ročníku extraligy už po základní části. Přestože se po těžkém vstupu do soutěže propracovali tabulkou výše, nakonec jim play off těsně uteklo. Rozhodlo o tom ale až poslední kolo. V něm energetici získali po velkém boji se Slavií jen jeden bod a z postupu se nakonec radovalo Znojmo. Třemi body se dnes blýsknul Tomáš Mistoler.
Extraliga juniorů, 46. kolo, so 21.2.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
3:4sn
0:1, 1:2, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 12. Mareček (Mistoler), 26. Mistoler (Tollinger, Tomeček), 49. Mareček (Mistoler) - 28. Hertl (Česnek), 34. Kachlík (Česnek), 43. Poletín (Vrdlovec), rozhodující nájezd Česnek. Diváci: 98. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
Karlovy Vary: Endal - Schmidt, Schusser, Funk, Tomeček, Tollinger, Šik, Dlapa, Rohan Martin - Flieger, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Topinka, Rohan Tomáš, Mareček.
Slavia: Krch - Beránek, Barák, Horváth, Šíma, Hertl, Gaisler - Poletín, Mavrojanidis, Koubek, Hafenrichter, Žejdl, Kachlík, Vokál, Česnek, Zohorna, Vrdlovec.

Komentář k utkání

Dnes se hrálo o všechno. Karlovarská Energie hrála o postup do play off a ztrácela na Olomouc jediný bod. Pokud by Energie dnes prohrála v základní hrací době, sezona by pro ni bez dalšího skončila. Olomouc hrála o hodinu později s Vítkovicemi, které suveréně vedou tabulku, a tak bude záležet i na tom, jak dopadne tento zápas. Pokud nebude Olomouc bodovat, stačil by Energii pouhý jeden bod za remízu. Jenže pak tu byl ještě třetí vzadu - Znojmo. A jak se nakonec ukázalo, smáli se po zisku posledního postupového místa do play off právě Orli. Pojďme ale postupně.

Do utkání vstoupila Energie s velikou snahou vstřelit branku. Již v první minutě vypálil Tomáš Rohan dělovku z mezikruží, ale slávistický Krch si s jeho střelou snadno poradil. Po dvou minutách měl prvně jmenovaný možnost dostat se do samostatného nájezdu. Objel si slávistického obránce, ale při kličce mu podjely nohy a uklouzl. Slavia tak mohla do protiútoku. Před Endalem tečoval nahozený kotouč Horváth, ale jen o centimetry minul klec. Kotouče se ujal Hefenrichter, který přihrál najíždějícímu Vokálovi. Karlovarský brankář vše ustál a kotouč raději ukryl do lapačky. Slavia však pokračovala ve svém nátlaku na karlovarskou branku. Kachlík vybojoval po buly kotouč, objel si branku, ale prázdnou klec netrefil.

Na druhé straně, ujel Mistoler, vyslal na Krcha skrytou střelu z dálky a způsobil slávistickému brankáři značné problémy s udržením kotouče. V jedenácté minutě mohla Energie skorovat. Slávistický brankář nedosáhl na letící kotouč a snažil se ho ukrýt za bránou. Několik karlovarských hráčů se pokoušelo puk zpoza branky vybojovat a dopravit jej do prázdné branky, ale marně. Rozhodčí z této situace vyloučil tři hráče. Jednoho domácího a dva ze strany hostů. Tohoto Energie využila. Do útočného pásma se sice dostala až ve druhé polovině přesilové hry, ale stačilo jim jen pár sekund. Tomáš Mistoler našel před bránou volného Jakuba Marečka, který jen tečoval do prázdné branky. Slávisté se snažili do konce třetiny vyrovnat, ale jediné čeho dosáhli byla menší šarvátka u karlovarské klece. První třetinu zvládla Energie na výbornou.

Do druhé třetiny nastoupila aktivněji Slavia. Skvělou dělovkou od modré se blýskl Hertl, karlovarský Endal vůbec nevěděl, kde má kotouč, ale měl ho ve své výstroji. Slávistické snažení zmařil Tomáš Mistoler, který využil nabídnutou přesilovou hru pěti proti třem a zvedl karlovarské vedení na dvě branky. Vedení se však Slavii nelíbílo a z nepřehledné situace krátce nato snížil stav Jaroslav Hertl. Vrdlovec se v polovině utkání dostal v oslabení do nájezdu, ale minul klec. Energie už sázela všechno na vítězství. Topinkovo nahození bylo ale více než efektivní. Tato létající střela dokázala způsobit Krchovi velké potíže, ten ale nakonec vyrazil kotouč za branku. V třiatřicáté minutě měl největší šanci Žejdl, který převzal přihrávku od Poletína, ale v rychlosti kotouč minul klec. Kotouče se však ujal Jakub Kachlík, kterému se podařilo nepříznivý stav vyrovnat. Energii to složilo, jejich nepřesné přihrávky je nikam nedostaly, a tak měla Slavia možnost napadat jejich pásmo. I přes snahu obou týmů se nakonec do konce třetiny nic nezměnilo, a tak odcházela obě mužstva do kabin za vyrovnaného stavu.

Slavia dohrávala ve třetí třetině přesilovou hru, ale karlovarským se dařilo udržet ji ve středním pásmu. Jenže dvě minuty po úvodním vhazování, srazil Energii do kolen Michal Poletín, který dokonal vynikající obrat utkání. Energetici byli v šoku. Slavia mohla sice hrát v klidu, ale zbytečné fauly je opět dostaly do oslabení ve třech. Energie ji zahrála více než skvěle. Mareček přihrál před bránu Rohanovi, jeho střelu ještě tečoval Mistoler, ale nic z toho nebylo. Mistoler chtěl svoji zmařenou šanci využít, ale Krch se stihl vrátit na své místo. Mistoler přihrál před branku najíždějícímu Jakubovi Marečkovi, který propasíroval kotouč mezi Krchovy betony. To Energii naladilo k velkému tlaku, ale Krch měl obrovské štěstí a další kotouč už do konce základní části nepustil. A to se nakonec ukázalo pro osud postupových nadějí Energie jako rozhodující.

Ve stejnou dobu totiž své utkání s Opavou dotáhli do vítězného konce Orli ze Znojma. Karlovarským by v tu chvíli nepomohl ani bonusový bod, jelikož Jihomoravané měli s energetiky o jedinou branku (!) lepší vzájemnou bilanci.

Protože prodloužení vítěze nenašlo, mohli si mladí Karlovaráci alespoň osladit konec sezony v penaltovém rozstřelu. Jenže ani v něm jim přání nepřálo. Ve třetí sérii odvrátil Vrdlovec slávistickou prohru a v šesté penaltě poslal bod navíc do hlavního města Jan Česnek. Chlapci z Edenu se tak mohou těšit na vyřazovací boje. Domácí mladíky může těšit po divoké základní části bezproblémové udržení extraligové příležitosti.

Fotogalerie