HC Energie Karlovy Vary

Šance na postup jsou vyrovnané, říká kouč dorostenců Mlejnek

Osmifinále play off dorostenecké extraligy přisoudilo energetikům silného soupeře, kterému v obou letošních zápasech podlehli. Tým navíc postrádá trio útočných talentů, jeho hlavní trenér Karel Mlejnek přesto předem nevěší hlavu. „V posledním zápase jsme si dokázali, že můžeme i se silnějším soupeřem bodovat,“ hlásí povzbudivě.
Základní část hokejové extraligy dorostu za sebou zavřela svá vrátka. Mladé naděje karlovarské Energie skončily nakonec na jedenáctém místě a mohou se těšit na vyřazovací boje o mistrovský titul. Účast v nich si zajistily především výsledky v první polovině soutěže. „Do Vánoc jsme se sezonou maximálně spokojeni. Pak jsme si sice vybrali takové hluché místo, ale v závěru jsme zase předvedli, že umíme hrát kvalitní hokej,“ začíná se ohlížet trenér Karel Mlejnek.

V mládežnických kategoriích ale nejsou pro trenéry a vedení klubu důležité jen výsledky týmu. Hlavním cílem je připravit hráče pro přechod do vyšší kategorie. „Vyzkoušeli jsme několik hráčů. Dorostenci Frk, Švec nebo Vachovec odehráli část sezony v juniorech. V dorostu si to pro změnu vyzkoušeli deváťáci. Pro vývoj těchto hráčů je to jenom dobře,“ pochvaluje si tento aspekt práce s mládeží dlouholetý kouč dorostenecké kategorie.

V prvním kole play off narazí mladíci Energie na stejně starý tým Slavie Praha. Shodou okolností spolu tito dva soupeři sehráli i poslední kolo základní části. Z vítězství se sice radovali Pražané, ale až po samotných nájezdech. „Dokázali jsme si, že můžeme i se silnějším soupeřem bodovat. Podle mého jsou šance na postup vyrovnané,“ odmítá Karel Mlejnek roli outsidera.

Obejít se ale bude muset bez několika opor. „Z juniorky nás měli v play off posílit Vachovec, Frk a Švec. Bohužel všichni tři jsou zraněni, a musíme se tak obejít bez jednoho kompletního útoku, který by svoji kvalitou určitě patřil mezi první dva,“ posteskl si trenér.

Jaké budou zbraně energetiků, ale i sešívaných v play off? Karel Mlejnek má jasno. „Slávisté jsou urostlí kluci. Hrají hodně silový hokej na samé hranici únosnosti. Navíc mají výborné přesilovky. V posledním zápase, který jsme s nimi hráli, se v nich dvakrát dokázali prosadit.“ Energie se úspěch pokusí vybojovat důslednou defenzivou. „Musíme se jim vyrovnat ve tvrdosti, ale hlavně se musíme vyvarovat zbytečných faulů, abychom nebyli vylučováni. V sobotu jsme si to vyzkoušeli a myslím si, že se to dá.“

Každé play off je i soubojem brankářů. Bez jejich formy nemá jinak sebelepší tým šanci na úspěch. „Jak David Honzík, tak i Denis Rauscher jsou v dorostu prvním rokem. Slavisté postaví do branky o jeden rok staršího brankaře, ale já si myslím, že gólmani jsou na vyrovnané úrovni. Podle mého rozhodne aktuální výkonnost,“ uzavírá rozhovor trenér mladých karlovarských nadějí.

První utkání série je na programu ve čtvrtek 26.2. v Dolní Kamenné od 17:30, vstup je zdarma. Druhý a případný třetí zápase se odehraje v Praze na ledě Slavie.

Související články