HC Energie Karlovy Vary

Řezníček trefil vítězství 5 vteřin před koncem prodloužení!

HC Sparta - HC Energie 2:3 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1). Stav série: 1:1. Vše špatné ze středečního utkání zapomenuto, Energie se vrací z Prahy se stavem 1:1! Maximální nasazení, agresivita ani střelecká snaha tentokrát karlovarským hokejistům nescházela, přesto se v Holešovicích ve druhém semifinále hrálo drama až do prodloužení. Energetici se dvakrát dostali v zápase do vedení, jenže Sparta dokázala odpovědět. Utkání dospělo do nastavené desetiminutovky, ve které hosté ubránili oslabení a v samém závěru dostali výhodu i oni. Pět vteřin před sirénou najel před branku Josef Řezníček a přesnou ranou bez přípravy rozpoutal v Holešovicích zelenobílé oslavy. Další branky Energie vstřelili František Skladaný a Milan Procházka (na snímku).
O2 extraliga, SF2, čt 19.3.2009, TESLA ARENA
Sparta
Karlovy Vary
2:3p
1:1, 0:1, 1:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 11. Ton (Netík), 44. Langhammer (Hanzlík, Netík) - 5. Skladaný, 35. Procházka (Melenovský), 70. Řezníček (Kumstát). Rozhodčí: Hradil, Husička - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8, navíc Duben (KVA) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 9471. Stav série: 1:1.
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Hrdel - Látal, Podlešák, Kafka
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Pech, Sailer, Dej - Kristek, Hluchý, Zucker

Komentář k utkání

Nepovedený středeční zápas Karlovy Vary poznamenal pouze v pozitivním duchu. Energetici od prvních minut nešetřili důrazem ani pohybem a Přikryl v brance Sparty musel mnohem častěji prokazovat své kvality. Přesto už v páté minutě inkasoval. Skladaný prudce nahazoval od modré čáry a hrdina předchozího utkání Vykoukal smolně usměrnil puk do vlastní sítě.

Hosty v rozletu zabrzdilo vyloučení, ve kterém Pražané poprvé zahrozili. Netík krásně prokličkoval od poloviny hřiště až před Mensatora, jenž musel vytáhnout přesný zákrok betonem. V 11. minutě už ale bylo vyrovnáno. Netík našel dlouhou příhrou najetého Tona, který svůj brejk bezpečně proměnil střelou do horního růžku.

Hned z protiútoku opět sahali po vedení Západočeši. Kumstát zamířil mezi Přikrylovy chrániče a kotouč se zastavil až o pravou tyčku. Horko bylo před přestávkou i na druhé straně, kde Koreis zachytil chybnou rozehrávku a Mensator v poslední chvíli zachraňoval svůj tým rychlou lapačkou.

Atraktivní hokej s vysokým nasazením na obou stranách byl k vidění také v dalším průběhu. Karlovarští hrozili Hluchým, který se ocitl v přečíslení s Kristkem, nebezpečně pálil Řezníček v přesilovce a důrazně si počínal v brankovišti také Kumstát. Sparťané byli blízko úspěchu zejména díky hbitému Brošovi, s jehož pokusy měl Mensator několikrát hodně starostí. Podruhé do šaten šli ale spokojenější Karlovarští. Procházka se dostal po rychlém přechodu do útoku ke střele, kotouč opět tečoval smolař Vykoukal, a Přikryl byl bezmocný.

Napětí doslova do posledních vteřin zápasu zajistil čtyři minuty po návratu z šaten Langhammer, který pohodlně dorazil za Mensatorova záda Netíkovu střelu od modré. V dalších minutách se povzbuzená Sparta tlačila za vítězným gólem, ale bojovní Západočeši odolávali. Skvělý Mensator ustál Netíkovu skrytou střelu, pohlídal si Vykoukalovu ránu z první a nerozhodný stav udržel i po přečíslení Hromase s Podlešákem.

O vítězi druhého semifinále se tak muselo rozhodnout až po šedesáté minutě. Když už vše směřovalo k samostatným, nájezdům vložil v čase 69:55 Řezníček hůl do Kumstátovy přihrávky a poslal vyrovnávací bod na západ Čech.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): Když to vidíme na bázi toho prodloužení, tak všichni řeknou, že rozhodla ta přesilová hra. Otázka však je, proč jsme do toho prodloužení vůbec došli. To znamená, že jsme neproměnili více šancí už v šedesáti minutách, měli jsme tam několik přesilových her, bohužel se nám nepodařilo vstřelit gól a soupeř nás pak potrestal. My jsme nedali gól ani za dvě minuty přesilovky čtyři na tři, zatímco soupeři na to stačilo dvacet sekund. Na to asi výmluvy žádné nejsou.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Určitě je strašně dobře, že jsme se z toho včerejšího zápasu poučili a vrátili se ke hře, která nás po většinu sezony zdobila. Dali jsme do toho obrovské nasazení, důraz, bojovnost. Utkání bylo hrozně vyrovnané, samozřejmě důležitý moment byl, že se nám v prodloužení podařilo ubránit oslabení ve třech proti čtyřem. V závěru jsme to pak sehráli výborně a podařilo se nám vstřelit vítězný gól. Jsme samozřejmě hrozně šťastní, že jsme si jedno vítězství z Prahy odvezli. Kluci ví, že jde o semifinále, že jsme se dostali mezi čtyři nejlepší týmy a ten včerejší výkon nebyl takový. Myslím, že dnes k tomu přistoupili tak, jak měli.

Fotogalerie

Související články