HC Energie Karlovy Vary

Jiří Hanzlík z Plzně: Angažmá ve Varech předčilo má očekávání!

Když před třemi lety přicházel z Liberce do týmu Energie, přál si Jiří Hanzlík hrát každý rok play off. To však ještě netušil, že s týmem Karlových Varů dosáhne i většího úspěchu. Kvůli zranění však nejdůležitější část sezony musel vynechat, a zápasy tak sledoval pouze jako divák. "Bylo mi to líto hlavně, když se hrály zápasy," ohlíží se pětatřicetiletý obránce. Ten se po letošní sezoně dohodl na novém kontraktu v Plzni, kde odehrál největší část své kariéry.

V době, kdy teprve skončilo mistrovství světa, jste už v tréninkovém nasazení. V čem takovýto trénink spočívá po skončení sezóny?
Víceméně už začala nová sezóna. Minulá skončila už někdy před měsícem. Teď se nabírá fyzička, takže je to hlavně o běhání, cyklistice a posilovně.

Spousta lidí má představu, že po skončení sezóny mají hokejisté volno až do léta, kdy sezónu odstartuje letní příprava…
Říká se tomu letní příprava, ale suchá příprava trvá zhruba dva měsíce v květnu a v červnu.

Pojďme se vrátit k uplynulé sezóně. Kam byste minulý ročník zařadil ve Vaší kariéře?
Ta sezóna byla úspěšná pro Karlovy Vary, pro mě zase tolik úspěšná nebyla, protože jsem se o Vánocích zranil. Byl jsem sice součástí mužstva, ale pocit z titulu samozřejmě není takový, jako kdybych hrál.

Je Vám hodně líto, že jste se nemohl zapojit do boje o titul?
Nejvíce mi to vadilo, když se hrály zápasy. Jak byl kolem toho blázince klid, moc jsem o tom nepřemýšlel, protože jsem byl zraněn dlouho. Když se ale hrálo, tak mi to líto bylo.

Když jste přicházel do Karlových Varů, říkal jste, že byste chtěl hrát každý rok play off. Až na první rok se Vám to povedlo. Čekal jste ale takovýto úspěch?
Samozřejmě že to předčilo moje očekávání. Nikdo nečekal, že by se v Karlových Varech mohlo hrát takhle vysoko. Bylo to jak ze snu.

Na čem byl tento úspěch založen a jaký měl na něm podíl pan Venera, který opustil před sezónou mužstvo?
Trenér Venera měl na tom podíl takový, že to mužstvo sestavil. Přivedl tam vlastně hráče, kteří udělali dvě medaile za sebou. Podařilo se mu vytvořit dobrý tým. Byl to široký kádr, který byl složený z dobrých a vyrovnaných hráčů a bez hvězd. Samozřejmě platilo, že hrály všechny čtyři pětky a byl výborný gólman.

S jakými pocity se vracíte zpátky do Plzně?
Těžko říci. Doufám, že se nám podaří udělat dobré mužstvo a příští sezóna bude úspěšná. Jestli se dostaneme do play off, tak sezóna úspěšná bude. To je vždycky takový mezník.

Plzeňský klub jste opustil přibližně před pěti lety. Vrací se stejný Jirka Hanzlík?
(úsměv) To asi ne. Pět let je přece jen dlouhá doba. Myslím, že nejsem stejný, co jsem býval. Po hokejové stránce jsem zestárnul o pět nebo šest let. Zkušenosti jsem ale měl mít i před tím, ale… Nedokážu to posoudit.

V posledních ročnících jste ukázal, že umíte proměňovat trestná střílení. Budete stejně úspěšný i v Plzni?
(smích) Za prvé mě na to trenér musí postavit. To je první předpoklad. Za druhé jsem měl úspěšnost asi jen 50%. To jen tak vypadá.

Vždycky jste ale nájezd proměnil v potřebnou chvíli…
To je pravda. Ty proměněné nájezdy většinou přinesly body a tím pádem byly vidět.

Na co, nebo na koho se těšíte nejvíc?
Hrozně se těším na to, že budu hrát s Martinem Strakou. Je to zážitek ho sledovat, takže to je pro mě lákadlo veliké a možná největší.

Byla tedy osobnost Martina Straky hlavní důvod proč jste se vrátil?
Myslím, že ano. Je to ale vůbec i důvěra v něj, že mu jde o věc. Jde mu o hokej. Vše dělá s dobrými úmysly.

Chtěl byste něco vzkázat plzeňským a varským fanouškům?
Ať podpoří mužstvo, když se nedaří. Fanoušci obou týmů jsou výborní. Obě dvě mužstva mají za sebou úspěšné sezóny a to je i pro fanoušky velmi příjemné.

Poslední otázka. Nebylo Vám líto, že se nekonalo západočeské finále?
Mně to líto nebylo, protože by mě to hrozně mrzelo a mrzelo by mě to vlastně dvojnásob, když jsem nemohl hrát. Z toho důvodu mi to líto nebylo. Nepřál jsem si hlavně takovéto finále. Ne, že bych to nepřál Plzni, ale nepřál jsem si zápas Karlovy Vary – Plzeň, ve kterém bych nehrál.