HC Energie Karlovy Vary

Václav Pletka: Lákala mě kvalita kádru, nová hala i Liga mistrů!

Po mistrovské sezoně skončilo hostování Petra Sailera, klub neprodloužil spolupráci ani s Milanem Procházkou, a tak musela za dva zkušené borce přijít adekvátní náhrada. Tou se stal Václav Pletka. Velmi produktivní útočník se střelecky prosazoval ve všech klubech, kde hrál, a tak se od něj právem očekává vysoká produktivita. Na potvrzení této prognózy si musíme počkat až na zápasové vytížení, a tak jsme si zatím popovídali o jeho přestupu do kádru Energie.
Určitě jste jednal s více kluby, co rozhodlo ve prospěch angažmá v Karlových Varech?
Pravda, nabídek jsem měl více, ve hře bylo i Rusko, ale to bylo takové ano, i ne. Karlovy Vary přišly s dobrou nabídkou, je to klub, který se dlouhodobě pohybuje na špičce extraligy, což letos potvrdily ziskem titulu. Hodně mě láká nově postavená hala, samozřejmě Liga mistrů a také to, že bychom se měli pohybovat nahoře.

Zmínil jste titul, hrál ve vašem rozhodování velkou roli?
Asi ne. Ono je těžké přijít do manšaftu, který zrovna vyhrál ligu. Hlavním lákadlem pro mě spíš je kvalita mužstva. Hraje se tu dobrý hokej na vysoké úrovni, a to rozhodlo.

Sezona po zisku titulu bývá velmi těžká. Přicházíte s vizitkou dobrého střelce a asi na Vás bude vyvíjen určitý tlak.
Určitě to tak bude, ale tlak je v každém klubu. Když jsem byl v Liberci, tak tam byl na mě tlak také. Doufám, že jsem natolik zkušený hráč, že se s tímto vypořádám a v sezoně potvrdím to, proč mě Vary kupovaly.

Energii povede druhým rokem Josef Paleček. Pomohla v rozhodování i jeho přítomnost v klubu?
Trenéra Palečka jsem zažil v Liberci, pod jeho vedením jsem hrál a hrál jsem hodně. Samozřejmě pro mě hrálo velkou roli, že tu působí, protože ho znám a on zná také mě a ví, co ode mě může čekat.

Loňská sezona byla pro Liberec nešťastná. Měl jste náladu sledovat hokejové play off v televizi a pokud ano, sledoval jste i Karlovy Vary?
Určitě jsem se kouknul. Mám tu dobrého kamaráda Marka Melenovského, takže jsem kluky sledoval. Byl jsem se dokonce podívat na semifinále na Spartě. Ale rozhodně jsem se nekoukal na každý zápas, protože jsem měl spoustu povinností a času nebylo tolik.

Styl hry Karlových Varů určitě dobře znáte, bude Vám sedět?
Ještě nevím. Vary hrají hodně důrazný hokej, plný dobrého bruslení a hry do těla. Doufám, že ke klukům zapadnu, že se té hře přizpůsobím a že nám to bude klapat.

Na druhou stranu tu máme hráče jako Melenovský, Kristek, Skladaný, kteří hrají hodně technicky a kombinačně.
To je pravda. Já osobně mám rád technickou hru, kde je to o nahrávkách a o tom, že si spoluhráči vyhoví. Věřím trenéru Palečkovi, že útoky dobře poskládá a že budeme hrát pěkný hokej.

Nyní absolvujete letní přípravu, která je zde v Karlových Varech pověstná. I když nejnáročnější asi byla za trenéra Rulíka…
Slyšel jsem. (úsměv)

Ale i trenér Paleček je hodně náročný. Asi to není nic, na co by se člověk těšil.
Mně letní příprava nikdy moc nevadila. Na druhou stranu, čím je člověk starší, tím je to horší. (úsměv) Trochu mě akorát překvapilo, že tu máme ve smlouvě Wingate test. To jsem nikde nezažil a tak doufám, že s tím nebudu mít nějaké problémy a projdu v pohodě.