HC Energie Karlovy Vary

Tříbodový návrat pohřben během minuty

Pohár: HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Energie 4:2 (1:2, 0:0, 3:0)
Ještě deset minut před koncem zápasu hájila Energie stav zajišťující návrat ze severu Čech s plným tříbodovým ziskem. Ale na bleskový obrat domácích Lvů, kteří vstřelili dvě branky během jedné minuty, už odpověď nenašla. Přitom začátek utkání se nesl z pohledu skóre na útočné vlně hostů. Jako první otevřel gólovou přestřelku David Zucker (na velkém snímku), který tečoval střelu Michala Dobroně a poslal Energii poprvé do vedení. Druhý zásah hostů zaznamenal Tomáš Rohan, přesto si Karlovarští připisují první porážku v přípravě.
Příprava na sezonu, pohár, čt 6.8.2009
Ústí n. L.
Karlovy Vary
4:2
1:1, 0:0, 3:0
Branky a nahrávky: 16. Hovorka (Sklenička, Pajič), 51. Šagát, 52. Gýna (Pajič, Hovorka), 60. Alinč (Klobouček, Gýna) - 9. Zucker (Dobroň), 19. Rohan (Zatovič, Haščák). Rozhodčí: Smitka - Žídek, Podrazil. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2
Ústí n. L.: Salfický - Pojkar, Vobrořil, Němeček, Mizera, Kříž, Grin, Gýna, Klobouček - Čaloun, Alinč, Pazourek - Mrázek, Šagát, Heřman - Hovorka, Pajič, Sklenička - Kloz, Mikulík, Janků
Karlovy Vary: Sáblík - Hájek, Němec, Dobroň, Čutta, Mucha, Prošek, Černý Schmidt - Košťál, Skurhravý, Kumstát - Hluchý, Kristek, Zucker - Skladaný, Haščák, Kuběna - Zaťovič, Budinský, Rohan

Komentář k utkání

V úvodních minutách se ani jedno z mužstev nemohlo usadit v útočném pásmu. Do první šance se dostali Karlovarští, když Čutta vyslal nebezpečnou střelu od modré čáry. V čase 2:03 zaútočili i domácí – ale Heřman zblízka Sáblíka nepřekonal. Ve 3. minutě si domácí zahráli první přesilovku – v první minutě se ústečtí hokejisté nemohli dostat do útočného pásma, poté vyslal od modré puk na teč Gýna, po něm se snažil individuálně prosadit Mikulík, ale ani on nebyl úspěšný. Poté se hra přelévala ze strany na stranu. V čase 8:08 se do šance dostal Kumstát, ale brankář Salfický ho vychytal. V 9. minutě se i hosté dočkali přesilové hry, kterou ihned dokázal využít Zucker - 0:1. I ve 14. minutě měli Karlovarští po chybě ústeckého brankáře obrovskou šanci ke skórování, ale střela z otočky Skladanému nevyšla. V čase 15:42 se domácí fanoušci dočkali vyrovnání – Marek Hovorka předvedl individuální akci s úspěšným zakončením – 1:1. V čase 18:01 se Karlovarským podařilo odskočit o jednu branku – po kombinační hře v útočném pásmu se prosadil Rohan - 1:2.

Do druhého dějství vstoupili karlovarští hokejisté v početní výhodě, ale Ústí se bez větších problémů ubránilo. Ve 23. minutě mířil do horního rohu Kristek, ale Salfický puk vyrazil. Ve 24. minutě byl Sklenička vyslán do samostatného úniku, ale jeden z karlovarských obránců se s ním stačil vrátit. Poté se Šagátovi podařilo nastřelit horní tyč. Ústí bylo stále aktivnější, ale nemohlo se prosadit v zakončení. V čase 29:30 si domácí zahráli další přesilovku – dvě krásné kombinační akce na jeden dotek předvedli Mikulík s Klozem, ale ani jeden z nich nezakončil přesně. Ve 33. minutě se málem dostal Skladaný do samostatného nájezdu, ale jeden z ústeckých obránců ho dokázal odstavit od puku. Ve 36. minutě předvedli Lvi únik dva na jednoho, ale Alinčovi sjel v poslední chvíli puk z čepele.

I do třetí třetiny nenastoupila obě mužstva v plném počtu. Tentokrát hráli v početní výhodě domácí – v největší šanci se ocitl Pajič, ale pálil do prostředka brány, kde byl Sáblík připraven. Ústečtí hokejisté byli stále aktivnější a Karlovarským puk skoro nepůjčovali. V 50. minutě dokázali i hosté zahrozit – Haščák nabral ve středním pásmu rychlost, dostal přesnou přihrávku do jízdy, ale Salfického nepřekonal. V čase 50:53 se Slovanu podařilo vyrovnat – hrubou chybu brankáře Sáblíka skvěle využil Šagát - 2:2. Za necelou minutu se rozsvítilo červené světlo za hostující brankou znovu – tentokrát se prosadil Gýna tvrdou střelou od modré, kterou prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 3:2. I nadále pokračovaly ústecké šance – nejdříve se neprosadil Kloz, po něm mířil mimo tři tyče Čaloun. Až v čase 59:12 byl úspěšný Alinč, který zasunul puk do téměř prázdné brány – 4:2.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že Ústí má velice dobrý kádr. Je tady spousta hráčů, kteří mají extraligové zkušenosti. Tým má velké ambice a my jsme na to hráče připravovali. Bohužel, oni to nevzali tak, jak jsme si to představovali. Nepodali jsme dobrý výkon, nechali jsme soupeře hrát. Byli jsme pomalejší a výsledek to jen potvrdil. Že by zápas ovlinila jen chyba Lukáše Sáblíka si nemyslím, soupeř měl dost šancí. My jsme, samozřejmě, měli také nějaké šance. Za stavu 2:1 jsme nedali třetí gól a tam bych viděl spíš tu chybu. Jedna chyba brankáře, že nastřelil hráče, od kterého se to odrazilo do brány, to, podle mne, utkání ovlivnit nemohlo. Prohráli jsme proto, že jsme utkání neodehráli tak, jak jsme si představovali. V utkání jsme nastřelili dvě tyčky, a to byly právě ty šance, které jsme měli proměnit. Soupeř se z toho otřepal a hrál velice zodpovědně. Dobře pokrýval střední pásmo a my jsme se museli dostávat přes plné, což se nám nedařilo.
Petr Rosol (HC Slovan Ústečtí Lvi): Myslím, že jsme odehráli velice slušné utkání. Výsledek bych nějak nechtěl přeceňovat, i když je velmi příjemné porazit Karlovy Vary. Spíš jsem spokojený s hrou, kterou jsme předváděli. Ten výsledek není určitě náhodný, protože si myslím, že dvě třetiny jsme byli lepším mužstvem. U toho vyrovnávacího gólu sice byla chyba brankáře, ale důležité bylo, že Šagy (Martin Šagát - pozn. red.) šel za tím kotoučem. Vypadalo na ztracený kotouč, ale šel tam. Pak z toho nějaké chyby vznikají, když jsou hráči pod tlakem soupeře. Spousta chyb bylo i na naší straně, na tom ještě musíme zapracovat. Na to je dost času. Máme tu šest útoků, které i dál chceme pravidelně střídat, aby ti hráči v přípravě odehráli stejně zápasů.

Související články

Preview k zápasu | st 5.8.2009

Druhé kolo poháru nabídne souboj mistrů