HC Energie Karlovy Vary

Haščák s Muchou litovali po zápase s Ústím neproměněných šancí

Druhý zápas Tipsport Cupu skončil pro karlovarskou Energii stejným výsledkem jako ten první. Domácí vyhráli poměrem 4:2 s tím rozdílem, že tentokrát se z vítězství neradovali Karlovarští, ale Ústečtí. Západočeši sice dlouho vedli 1:2, ale pak přišla smršť Lvů, kteří dokázali otočit zápas ve svůj prospěch. Zápas letního poháru hodnotil nejen obránce Ján Mucha, ale také forvard Marek Haščák.

Bitva mistrů? Ano! Šampión první ligy svedl s nejlepším letošním klubem republiky zajímavý souboj. A přesto, že za soupeřem dvakrát gólově zaostával, nakonec vyválčil triumfální vítězství. „Zápas jsme začali dobře a rychle jsme se dostali do vedení. Po ústeckém vyrovnání jsme znovu odskočili do vedení a měli jsme další gólové příležitosti. Škoda. Mohli jsme v předstihu rozhodnout. Ale místo toho jsme si nechali vstřelit branku a hru si zkomplikovali. Ve třetí třetině soupeř utekl. Bohužel jsme už nevyrovnali,“ lamentuje Ján Mucha, nová akvizice Energie z Českých Budějovic. „Ústečtí mají dobré, zkušené mužstvo. Dnes jim to vyšlo. Pozorně nás bránili, na modré na náš čekali. Měli jsme je překonat, ale…,“ pokračuje. A navrch dodává ve spojení se známým příslovím: „I mistr tesař se někdy utne.“

„Měli jsme kopec šancí. Druhá, třetí formace by mohly vyprávět… Neproměnili jsme a znovu se prokázalo pravidlo nedáš - dostaneš. I já jsem měl ve třetí třetině vyloženou brankovou možnost. Jel jsem sám na bránu, ale nic z toho,“ hřímá Marek Haščák.

Po solidně odehrané první třetině dorazil na karlovarské hráče útlum. „Ve druhé třetině jsme začali špatně bruslit. Už tam byl předpoklad, že se něco stane. Ústí mělo dost šancí. Byla otázka času, kdy vyrovnají,“ ví Mucha.

Zlomový moment čtvrtečního střetnutí? Polovina posledního úseku hry. Lukáš Sáblík nešťastně vyhazuje puk do výstroje Martina Šagáta, od které si puk nachází cestu do branky. Těžká rána, že? Pro energetiky obzvlášť. Uplynulo pouhých 57 sekund a po pohledné akci Vladimír Gýna strhává vedení na ústeckou stranu. „Gól jsem neviděl. Zrovna jsem jel zadýchaný na střídačku. Byl to ale zlomový moment. Za necelou minutu jsme znovu inkasovali. Psychika šla dolů. Škoda,“ lituje zkušený bek Mucha, jenž nastupuje na ledě v obranné dvojici s Proškem.

Předloňský finalista letního poháru má problém. Nečekaná porážka ho může stát postup ze skupiny do kýženého semifinále. O tom, ale Západočeši nechtějí ani slyšet. „Je to příprava, ale samozřejmě jdeme do každého zápasu s cílem zvítězit. Navíc máme za úkol Tipsport Cup vyhrát. Chceme ze skupiny postoupit. Musíme teď už pořád bodovat a doufat, že Ústečtí někde ztratí,“ vysvětluje Mucha.

Teprve potřetí se v zelenobílém dresu ukázal Marek Haščák, jenž je v západočeském klubu na zkoušce ze slovenského Trenčína. „Hrál jsem ve třetí lajně. Ale poté, co se zranil Skuhravý, jsem naskakoval i v jeho formaci. Na zápasové vytížení si nemůžu stěžovat. Příležitost jsem zatím dostal ve všech třech přípravných střetnutích. Mám před sebou velký kopec. V kádru Varů je obrovská konkurence, ale budu se snažit, abych v týmu setrval. Nebo ještě lépe - prosadil se,“ je odhodlán útočník.

Haščák přišel z Dukly. Nejen on potvrzuje, jaký je rozdíl mezi českou a slovenskou nejvyšší soutěží. „S Duklou Trenčín se Karlovy Vary opravdu nedají srovnávat. To je jiný level. I stadionem. V Dukle je čtyřicet let starý, ve Varech zbrusu nová aréna,“ uzavírá čtyřiadvacetiletý forvard.

Související články

Preview k zápasu | st 5.8.2009

Druhé kolo poháru nabídne souboj mistrů