HC Energie Karlovy Vary

Mistrovské pušky prověří Haška!

Nový extraligový ročník nabírá obrátky a v neděli na ledě Pardubic čeká energetiky již jeho třetí kolo. V ČEZ Aréně se jim dlouhodobě nedaří, v posledním vzájemném utkání přesto po více než čtyřech letech dokázali zlomit její prokletí. Napodobí znovu tento kousek? Zabránit se jim v tom pokusí muž, kterého většina energetiků zná pouze z televize. Jak karlovarští střelci obstojí v konfrontaci s Dominikem Haškem, můžete sledovat i prostřednictvím našeho online přenosu od 17:00.

Léto ve znamení velkých návratů

Na sezonu 2008/09 budou fanoušci Pardubic vzpomínat se smíšenými pocity. Jejich oblíbenci se díky vyrovnaným výkonům s výjimkou slabšího období na přelomu října a listopadu drželi v horních příčkách tabulky, rozdílem tří bodů však nakonec bitvu o první místo zajišťující účast v Lize mistrů ztratili. Slavia jako jejich pokořitel jim neudělala radost ani v extraligovém finále, ve kterém podlehla, a druhé postupové místo tak připadlo karlovarské Energii, právě na úkor Pardubic. V té době ještě kluby oprávněně považovaly 2. ročník Ligy mistrů za velké lákadlo. Cesta samotných Východočechů překvapivě skončila již ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů na hokejkách Plzně.

Přesto to byl právě klub s koněm ve znaku, kdo na sebe v létě strhl zdaleka největší pozornost hokejové veřejnosti. Obnovení aktivní kariéry Dominika Haška, jenž je ještě o necelé dva roky starší než Josef Řezníček, zcela zastínilo například i návrat Petra Sýkory. Obávaný pardubický kanonýr úspěšně splnil svou jednoroční misi v Davosu a domů si přivezl medaili za švýcarský mistrovský titul. V týmu dále nové angažmá našli například Rastislav Špirko s Václavem Kočím, rozloučili se naopak obránci Snopek, Čáslava a Drtina. Několik méně podstatných transferů proběhlo i s pardubickou prvoligovou farmou v Chrudimi.

Na hodnocení, zda se Eatonu kromě mediální publicity podařilo získat i kvalitnější gólmanské výkony, než které podával Ján Lašák, je ještě brzy. V přípravě se Hašek pravidelně střídal s o polovinu mladším Růžičkou, a stejně tak se střídaly i výhry s porážkami bez ohledu na jméno muže v brance. Dosavadní dva extraligové duely Pardubic byly oboustranně brankově chudé a končily až samostatnými nájezdy. Zlínští střelci se legendy v brance nezalekli, naopak v pátek na Spartě vychytal Hašek svému týmu vítězství.

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 1:4 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 6. Skuhravý (Košťál) - 27. Sklenář (Čermák), 32. Vondrka (Endál, Červenka), 44. Beránek (Hruška), 47. Branda (Červenka).

HC Sparta Praha - HC Eaton Pardubice 2:3sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 34. Langhammer (Netík), 45. Macholda (Broš, Hrdel), rozhodující samostatný nájezd Špirko – 15. Špirko (Cetkovský), 45. Cetkovský (Špirko).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Nejproduktivnější hráčMarek Melenovský - 2 body (1+1)
Nejlepší střelecMelenovský, Dej, Skladaný, Němec, Skuhravý, Pech - 1 branka
Nejlepší nahrávačMichal Dobroň - 2 asistence
Nejlepší v +/-Jakub Čutta + 2 body
Nejtrestanější hráč Kumstát, Skuhravý - 4 TM
BrankářiLukáš Mensator 90.41 %, 3.50 g/z
Úspěšnost přesilovek0 %

HC Eaton Pardubice
Nejproduktivnější hráčRastislav Špirko - 3 body (2+1)
Nejlepší střelec Rastislav Špirko - 2 branky
Nejlepší nahrávač4 hráči - 1 asistence
Nejlepší v +/-7 hráčů + 1 bod
Nejtrestanější hráčCetkovský, Čáslava, Divíšek, Pivko - 4 TM
BrankářiDominik Hašek 95.12 %, 1.85 g/z
Úspěšnost přesilovek9,09 %

Vzájemné zápasy 2008/2009

1. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Moeller Pardubice 2:1
14. kolo HC Moeller Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 5:3
27. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Moeller Pardubice 6:1
40. kolo HC Moeller Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 2:3pp

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Němec, Mucha, Dobroň, Čutta, Prošek, Hájek, Parýzek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Haščák, Pech, Pletka - Zucker, Dej, Zaťovič.

HC Eaton Pardubice: Hašek – Richter, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Kočí, Šeda – Sýkora, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Cetkovský, Klejna, Špirko – Somík, Zohorna, Rákos.


Lašáka již energetici dobře znali. Jak si ale poradí s Dominátorem?

Související články